Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υποσχέθηκε χθες στον ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, που επισκέφθηκε το Πεκίνο, τη «σταθερή υποστήριξη» της Κίνας στις υποθέσεις που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα».

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, έφτασε τη Δευτέρα στην Κίνα και την Τρίτη συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ στη Σανγκάη ενώ στη συνέχεια μετέβη στην κινεζική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Λι Τσιάγνκ, και τον πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με τη Ρωσία τη σταθερή αμοιβαία υποστήριξη στα θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» (Xinhua).

Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε, επίσης, «να ενισχυθεί ο συντονισμός στους πολυμερείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, οι BRICS και η G20», σύμφωνα με το «Νέα Κίνα».

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Μισούστιν είχε χαιρετίσει νωρίτερα σήμερα ενώπιον του Κινέζου ομολόγού του, Λι Τσιάνγκ, τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν φθάσει «σ’ ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο», όπως δήλωσε κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

«Χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων της μιας χώρας από την άλλη, την επιθυμία κοινής ανταπόκρισης στις προκλήσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τις αυξανόμενες αναταράξεις στη διεθνή αρένα και την πίεση των παράνομων κυρώσεων από τη Δύση», πρόσθεσε.