Όσο οι προειδοποιήσεις αναφορικά με την ταχεία ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνουν, καμπανάκι ότι τα συστήματα θα είναι αρκετά ισχυρά για να «σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους» μέσα σε μόλις δύο χρόνια, κρούει ο ειδικός σύμβουλος του Ρίσι Σούνακ, Ματ Κλίφορντ.

Μιλώντας στο TalkTV, βρετανικό διαδικτυακό κανάλι, ο Κλίφορντ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απειλές που κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις έως τη δημιουργία χημικών και βιολογικών όπλων. Ο ίδιος μάλιστα, βοηθά τον Βρετανό πρωθυπουργό να στελεχώσει την αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τόνισε τα εξής:

«Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και δεν ξέρουμε πώς να την ελέγξουμε, τότε αυτό θα δημιουργήσει μια πιθανότητα για κάθε είδους κινδύνους τώρα και στο μέλλον. Για αυτό και πρέπει αυτό να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κοινή δήλωση που υπογράφηκε από 350 ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT, που προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να οδηγήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην «εξαφάνιση της ανθρωπότητας», είναι ορατός.