Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, συμπαρασύρει ανοδικά και το Δώρο Πάσχα 2023, το οποίο πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (χωρίς τις κρατήσεις του φόρου εισοδήματος) ανεβάζει το Δώρο Πάσχα 2023, το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων 2023. Ειδικότερα, το Δώρο Πάσχα 2023 θα διαμορφωθεί στα 406,24 ευρώ από 371,35 ευρώ (στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος αμειβόταν με 713 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 30ή Απριλίου 2023, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου.

Έτσι, για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Βέβαια, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα 2023.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα 2023 υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2023

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον εργαζόμενο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (12/04) ολόκληρο το ποσό του Δώρου Πάσχα 2023.

Επισημαίνεται ότι για την καθυστέρηση καταβολής τόσο του Δώρου Πάσχα όσο και του Δώρου Χριστουγέννων επισύρονται ποινικές κυρώσεις, με βάση τις οποίες προβλέπεται φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε άνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα 2023 μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, εάν το Δώρο Πάσχα 2023 δεν έχει καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά, στη συνέχεια, διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πότε καταβάλλεται στους εργαζόμενους

Το Δώρο Πάσχα 2023 θα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή μέχρι και τις 12 Απριλίου.

Φυσικά, εφόσον το επιθυμεί, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.

Επισημαίνεται πως Δώρο Πάσχα 2023 αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό (για όσους αμείβονται με μισθό) ή 15 ημερομίσθια (για εκείνους που αμείβονται με ημερομίσθια). Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Μπορείτε να υπολογίσετε το ακριβές ποσό που θα πρέπει να λάβετε στον λογαριασμό σας, μέσα από την εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζόμενων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (εδώ).

Photo credits: Shutterstock