Στο μέλλον επενδύει ο πετρελαϊκός γίγαντας Exxon Mobil, εκτελώντας μια ηχηρή ενεργειακή στροφή. Η πολυεθνική εταιρεία από το Τέξας πραγματοποιεί δυναμικό μπάσιμο στην εξόρυξη λιθίου, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών που ενσωματώνονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Exxon Mobil προχώρησε σε επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων (93 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) για την απόκτηση των δικαιωμάτων εξόρυξης από την εταιρεία Galvanic Energy για μια έκταση περίπου 485.000 τετραγωνικών μέτρων στην πολιτεία του Αρκάνσας.

Σύμφωνα με την Galvanic Energy, η συγκεκριμένη έκταση είναι χωρητικότητας 4 εκατ. τόνων ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου, το οποίο φαίνεται πως επαρκεί για την κατασκευή 50 εκατ. ηλεκτρικών οχημάτων.

Εκτός από την ηλεκτροκίνηση, η ζήτηση για λίθιο τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευθεί και λόγω της στροφής προς τα συστήματα ΑΠΕ τα οποία απαιτούν μεγάλες μπαταρίες για την απόθηκευση ηλεκτρικής ενέργειας για μελλοντική χρήση -δεδομένης της μεταβλητής φύσης του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (Δ.Ο.Ε.) μέχρι το 2050 οι ενεργειακές ανάγκες θα απαιτήσουν την εξόρυξη 26 φορές περισσότερου λιθίου απ’ ότι το 2021.

Η επένδυση του πετρελαϊκού γίγαντα στο λίθιο δεν σημαίνει ότι θα απαγκιστρωθεί από την εξόρυξη πετρελαίου, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων που αφορά σε μια επέκταση στο διυλιστήριό της στο Μπόμοντ του Τέξας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει σε διυλιστήριο των ΗΠΑ.