Οριακές μεν, πλην όμως αξιοσημείωτες μεταβολές στις προτιμήσεις των πολιτών που επιβεβαιώνουν τη σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαμορφούμενο νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς και την προοπτική αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε περιβάλλον επτακομματικής σύνθεσης της επόμενης Βουλής, καταγράφονται από δημοσκόπηση στο εκλογικό σώμα τρεις εβδομάδες πριν από τη νέα λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιουνίου.

Αν και ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δηλώνει ότι αισθάνθηκε ένας στους δύο ψηφοφόρους, η μεγάλη πλειοψηφία είναι έτοιμη να εκφράσει την ίδια προτίμηση και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα 3.008 ατόμων που απάντησαν στα ερωτήματα των ερευνητών της.

Με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, η σειρά κατάταξης των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα με τις ίδιες πάνω-κάτω αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους και στις πρόσφατες κάλπες. Στην ουρά της κατάταξης, αντιθέτως, παρατηρούνται άξιες λόγου ανακατατάξεις, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες γενιές ψηφοφόρων, δεν περνά απλώς το κατώφλι της Βουλής, αλλά υπερσκελίζει την Ελληνική Λύση και πλασάρεται στην πέμπτη θέση. Ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να εξασφαλίζει το έβδομο εισιτήριο για την επόμενη Βουλή και ο νεοπαγής σχηματισμός Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δύναμη που θα καταγράψει η Ν.Δ. θα είναι και πάλι υπερδιπλάσια από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο δείχνει να μην κινδυνεύει με απώλεια της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εδραιώνεται στην τρίτη θέση, έχοντας απόσταση από το ΚΚΕ. Με το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι να κυμαίνεται στο 7,3%, με αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,1% (-1,69% σε σχέση με το αποτέλεσμα της προπερασμένης Κυριακής), ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4% (-0,67%), το ΠΑΣΟΚ 10,6% (-0,86%), το ΚΚΕ 6,8% (-0,43%), η Πλεύση Ελευθερίας 4,4% (+1,51%), η Ελληνική Λύση 3,8% (-0,65%) και η Νίκη 3,5% (+0,58%).

Στο 2,2% υπολογίζεται η δύναμη του ΜέΡΑ 25 (που στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε 2,63%), ενώ ένα 2,9% εκδηλώνει προτίμηση σε άλλα κόμματα, κανένα από τα οποία, ωστόσο, δεν περνά το όριο του 1% για να εμφανίζεται χωριστά στη δημοσκόπηση. Συγκριτικά με το αποτέλεσμα της προπερασμένης Κυριακής, η Ν.Δ. έχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση, καθώς δηλώνει ότι θα την ξαναψηφίσει το 92,1% που την ψήφισε στις 21 Μαΐου. α αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 79,4%, για το ΠΑΣΟΚ 75,3%, το ΚΚΕ 74,3% και την Ελληνική Λύση 69%.

Δημοσκόπηση

Κέρδη και ζημιές σε έδρες

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι τάσεις και στα αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, τότε η Νέα Δημοκρατία, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί νικήτρια της κάλπης με ποσοστό που θα κυμαίνεται από 39,4% έως 43%, θα επιτύχει τον βασικό στόχο της που είναι η ασφαλής αυτοδυναμία, καθώς αναμένεται να εκλέξει 160 βουλευτές, έναντι 146 που διέθετε στη «Βουλή της μιας ημέρας», η οποία προέκυψε από την κάλπη της απλής αναλογικής και διαλύθηκε αμέσως καθώς δεν έδινε βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με απήχηση που θα κυμαίνεται από 19,2% έως 22%, θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να υποχωρεί και από τους 71 που εξέλεξε στην κάλπη της απλής αναλογικής, μετά τη νέα αναμέτρηση, στην οποία η κατανομή θα γίνει με την ενισχυμένη αναλογική, θα διαθέτει 55 έδρες στη νέα Βουλή.

Αντίστοιχες απώλειες στις βουλευτικές έδρες θα έχουν και τα άλλα κόμματα: το ΠΑΣΟΚ, που η εκλογική του δύναμη θα είναι μεταξύ 10,4% και 13%, θα εκλέξει 31 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ, με απήχηση που θα κυμανθεί από το 6,4% έως το 8,2%, θα διαθέτει 19 έδρες από 26 που είχε στη «Βουλή της μιας ημέρας», όπως και η Ελληνική Λύση, η οποία, με δύναμη μεταξύ του 3,5% και του 4,9%, θα δει τους βουλευτές της να μειώνονται από τους 16 στους 11. Εξάλλου, η Πλεύση Ελευθερίας, με εκλογική απήχηση από 4,2% έως 5,8%, αναμένεται να εκλέξει 13 βουλευτές και η Νίκη, με ποσοστό ανάμεσα στο 3,3% και στο 4,7%, θα διαθέτει 11 βουλευτές.

Οι πολίτες που προτιμούν τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Ν.Δ., είτε αυτοδύναμης είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που εκφράζουν πρόθεση ψήφου προς το μεγαλύτερο κόμμα

Υψηλή διείσδυση Μητσοτάκη και Ν.Δ. στο Κέντρο

Η συντριπτική επικράτηση του απελθόντος αλλά και εν αναμονή πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και της παράταξής του στους χώρους της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή διείσδυσή τους στη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων φαίνεται πως είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μέτρησης της Marc, θα κρίνουν την έκβαση της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα που αφορά την ταύτιση των ερωτηθέντων με τις απόψεις καθενός από τους πολιτικούς αρχηγούς το 40,1% υπέδειξε τον κ. Μητσοτάκη.

Με τον απερχόμενο πρωθυπουργό δήλωσε ότι ταυτίζεται το 75,7% των κεντροδεξιών, το 73,3% των δεξιών, καθώς και το 39,6% όσων αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο, αλλά και το 8,1% εκείνων που δηλώνουν κεντροαριστεροί. Στη μάχη του Κέντρου έρχεται δεύτερος με 16,7% ο Νίκος Ανδρουλάκης και τρίτος με 11,3% ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιθέτως, στους κεντροαριστερούς παίρνει κεφάλι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με 42,7% και αφήνει δεύτερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με 16,4%.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερέχει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έναντι των αντιπάλων του, με τα ποσοστά του να είναι υψηλότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες: 23,9% έναντι 22,5% του κ. Τσίπρα στους νέους 17 έως 34 ετών και 61,1% έναντι 12,6% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους άνω των 65 ετών. Στα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το 8,6% των νεότερων ψηφοφόρων δηλώνει ταύτιση με την κυρία Κωνσταντοπούλου, παρόλο που στο σύνολο του εκλογικού σώματος δεν παρατηρούνται άλλες αξιοσημείωτες αποκλίσεις της ταύτισης με κάποιον αρχηγό από την πρόθεση ψήφου που εκφράζεται προς το κόμμα του.

Εντύπωση, εξάλλου, προκαλεί το ότι οι πολίτες που προτιμούν τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είτε αυτοδύναμης, όπως δηλώνει η πλειοψηφία, είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, που θέλει μια μειοψηφία, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που εκφράζουν πρόθεση ψήφου προς το μεγαλύτερο κόμμα. Ειδικότερα, υπέρ της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας τάσσεται το 43,2% του συνόλου, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ προτιμά το 12,3%.

Στον αντίποδα, εκείνοι που θα ήθελαν να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων φτάνουν στο 28,5%. Υπέρμαχοι της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. είναι εννέα στους δέκα (89,2%) που την ψήφισαν στις πρόσφατες κάλπες, καθώς και το 22,1% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, το 21,6% της Ελληνικής Λύσης, το 16,6% εκείνων που προτίμησαν άλλο μικρότερο κόμμα, το 10,1% που το έριξαν στο ΚΚΕ και το 3,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. «Γαλάζια» αυτοδυναμία, εκτός των άλλων, προτιμά και το 42,4% των κεντρώων.