Ήταν μια ηλιόλουστη Πέμπτη του Μαρτίου. Η τελευταία φορά που κοίταξα το ρολόι έγραφε 09:50. Σε λίγα λεπτά θα συναντούσα τον άνθρωπο που μου έκανε παρέα στην δεύτερη καραντίνα, μέσω του TikTok, και που έμελλε τελικά να τον παρακολουθώ μέχρι σήμερα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ο Στέφανος Βούρος σε μαγνητίζει με όσα κάνει. Με το χιούμορ του. Με την ευφυΐα του. Με την αναπηρία του, που είναι σαν να μην υπάρχει, αλλά κατά βάση, με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, γιατί όπως λέει «η αναπηρία μου δεν είναι αυτή που με χαρακτηρίζει». 

Όσο κατευθυνόμουν στο σημείο που είχαμε δώσει ραντεβού, σκόρπιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου. Να του δώσω το χέρι μου για χειραψία; Να του χαμογελάσω απλά; Τελικά, τη στιγμή εκείνη δεν υπήρξε κανένα δίλημμα. «Συνήθως όταν μου κάνουν χειραψία δίνω και τα δύο μου χέρια», μου εξηγεί, μια κι εμένα μου έδωσε μόνο το ένα αφού στο άλλο κρατούσε τα γυαλιά του. Αυτό, πάντως, που ήξερα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ήταν πώς θα τον χαιρετούσα στο τέλος. Με αγκαλιά.

Ο Στέφανος Βούρος ξεκίνησε το TikTok στην καραντίνα γιατί δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο τότε χωρισμός του. «Κατέβασα την εφαρμογή και ξεκίνησα να σκλοράρω ατέρμονα και κάποια στιγμή είπα ‘δεν κάνω κι εγώ κάνα βιντεάκι;’. Ξεκίνησα με μουσικά βίντεο, που έπαιζα κιθάρα και πιάνο. Είχα σκεφτεί στην  αρχή ‘θα δουν κάποιον χωρίς δάχτυλα να παίζει κιθάρα, θα σκίσω’. Δεν πήγαν άσχημα, αλλά δεν πήγαν και τέλεια. Ξεκίνησε όμως να υπάρχει μια ανοδική πορεία. Μετά το γύρισα τελείως. Ανέβαζα βίντεο με την αναπηρία μου που είχαν αρκετή δόση χιούμορ, που αυτά όντως έσκισαν. Οπότε είπα να το κρατήσω έτσι. Στην ουσία τα βίντεο μου είναι τι μπορώ να κάνω, ενώ δεν έχω δάχτυλα».

@stefvour Όχι, έχω άδικο; #tiktokgreece #stefvour #fy ♬ original sound – Stefanos Vouros

Το TikTok είναι ένας μικρόκοσμος που έχει αρκετή δόση κακίας. Σκέφτηκες ότι μπορεί να έχεις περίεργα σχόλια; 

Κοίτα, σίγουρα μου είχε περάσει από το μυαλό, αλλά δεν το είχα σκεφτεί τόσο γιατί ποτέ στη ζωή μου δεν είχα αρνητικά σχόλια ή bullying. Οπότε δεν είχα βιώσει κάποια αρνητική στάση από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν είχα στο μυαλό μου ότι τώρα μπορεί να συμβεί. Και όπως δεν συνέβη κιόλας. Είναι απίστευτο, γιατί βλέπω γνωστούς TikTokers που έχουν πολλά αρνητικά σχόλια κι εγώ δεν έχω. Από τα 10.000 σχόλια, τα αρνητικά να είναι 4-5. Τα οποία δεν αγγίζουν καν. 

Όπως μου εξηγεί ο Στέφανος, τα πιο περίεργα σχόλια που έχει λάβει είναι αυτά που αφορούν σεξουαλικά πράγματα και αυτοϊκανοποίηση. «Είχα κάνει ένα σχετικό βίντεο γι’αυτό. Έχω πολλά τέτοια σχόλια και πρόσφατα είχα ένα που έλεγε ‘κάνε το μπροστά στην κάμερα, αλλιώς δεν σε πιστεύω’».

Πώς δέχτηκες τη διαφορετικότητα σε μικρότερη ηλικία;

Τη δέχτηκα με τον τρόπο που τη δέχτηκαν οι δικοί μου. Δηλαδή ο τρόπος που επηρέασε του δικούς μου, που επί της ουσίας δεν τους επηρέασε, δεν επηρέασε κι εμένα. Ήταν πολύ δεκτικοί στην αναπηρία. Σίγουρα όταν γεννάς ένα παιδί με αναπηρία είναι ένα σοκ, αλλά το ήξεραν από πριν. Μου έδωσαν όλη την αγάπη και την υποστήριξη και με μεγάλωσαν κανονικά, όπως θα μεγάλωναν οποιοδήποτε παιδί. Ούτε με περισσότερη, ούτε με λιγότερη επιείκεια. Είχα φουλ φυσιολογικά παιδικά χρόνια και συνέχισε έτσι όλη η υπόλοιπη ζωή μου. Αυτό που με έκαναν οι δικοί μου, είμαι σήμερα. 

@stefvour Ποιος άλλος έχει φάει κόλλημα; #stefvour #unholy #samsmith #fy #tiktokgreece @Sam Smith ♬ original sound – Stefanos Vouros

Υπήρξε κάτι που σε δυσκόλεψε να το μάθεις όταν ήσουν μικρός;

Όχι με δυσκόλεψε, αλλά πίστευα ότι δεν μπορώ να το κάνω. Και δεν το είχα προσπαθήσει και ποτέ. Κι αυτό ήταν να δένω τα κορδόνια μου. Και έφτασα σε μια ηλικία, 18-19 ετών, και πάντα είχα κάποιον να μου δένει τα κορδόνια. Και λέω κάποια στιγμή δεν γίνεται να μην μπορέσω να μάθω και φώναξα τη μάνα μου και της είπα να μου δείξει. Έμαθα μέσα σε 10 λεπτά να δένω κορδόνια. Τότε είπα ‘τόσο καιρό γιατί δεν το έκανα;’.

@stefvour Replying to @kontilias τι ήθελα και το άνοιξα 😂 #stefvour #tiktokgreece #fy ♬ Funny Song – Cavendish Music

Αυτό που κατάλαβα μετά από κάποια ώρα μαζί του, ήταν πως όσο μιλούσαμε, δεν καταλάβαινα τον λόγο που ήμασταν εκεί. Ήταν στην πραγματικότητα σαν να είχαμε πάει για καφέ και λέγαμε τα νέα μας. Δεν έβλεπα την αναπηρία, την είχα ξεχάσει. Κι αυτό, όπως μου είπε και ο ίδιος, το παθαίνουν όλοι όσοι τον ξέρουν. Αλλά αναρωτιέμαι, πώς είναι όταν τον γνωρίζουν πρώτη φορά; 

«Είναι τέλειο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπων όταν τους γνωρίζω και τους δίνω το χέρι μου. Ο ένας είναι που ή θα έχει ακούσει ή θα έχει δει, οπότε θα ξέρει πώς θα αντιδράσει και είναι κομπλέ, είναι αυτός που προσπαθεί να κρύψει την αντίδραση του, είναι κι αυτός που όντως ταράζεται και τραβιέται. Ο καθένας αντιδρά με τον τρόπο του και δεν κατακρίνω κανέναν. Όλοι είναι θεμιτοί».

Έχεις μπόλικη δόση αυτοσαρκασμού. Είναι κομμάτι του χαρακτήρα σου ή «χρηστικό εργαλείο» για την αναπηρία;

Είναι μέρος του εαυτού μου. Είναι μέρος της καθημερινότητας μου, δεν το κάνω μόνο για τα βίντεο δηλαδή. Από πολύ μικρός το έκανα. Και όχι μόνο αυτοσαρκασμό, έδινα και την ελευθερία και στους άλλους να με κοροϊδέψουν. Να κάνουν πλάκα τέλος πάντων. Ας πούμε και στη δουλειά μου, σίγουρα θα πούμε 3-4 αστεία κάθε μέρα για δάχτυλα και χέρια. Με το που ακουστεί η λέξη δάχτυλο, χέρι, παλάμη όλοι θα με κοιτάξουν. Και θα περιμένουμε ποιος θα πει πρώτος το αστείο.

@stefvour Απάντηση στο @justkwstas πεθαίνω με τις ερωτήσεις σας 😂😂#tiktokgreece #fy #greecetiktok #foryoupage #stefvour #wherearemyfingers #funny ♬ Spongebob Tomfoolery – Dante9k Remix – David Snell

Έχει λίγο όμως πλάκα όλο αυτό.

Καταρχάς δεν κατηγορώ κανέναν γιατί τους έχω δώσει εγώ το οκ και ότι το κάνουν μου δείχνει ότι δεν είναι κάτι γι’αυτούς, δεν τους επηρεάζει η αναπηρία μου. Δεν με χαρακτηρίζουν ως ‘ο Στέφανος που είναι ανάπηρος. Είναι ο Στέφανος που έχει και μια αναπηρία’. Το οποίο είναι πολύ καλό να μη σε οριοθετεί ο άλλος σε ένα πλαίσιο. 

Στο μεταξύ, τώρα που είπες για τη δουλειά σου, το «οξύμωρο» είναι πως είσαι κειμενογράφος. Σπας τελικά εσύ πλάκα στη ζωή και όχι η ζωή σε ‘σένα. 

Είναι τρομερό. Οι περισσότεροι με ρωτάνε αν ‘μπορείς να γράψεις’ και τους λέω ‘είμαι κειμενογράφος’. Γενικά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ως επάγγελμα. Σπούδασα ΜΜΕ στο Καποδιστριακό και ήθελα να γίνω αθλητικός δημοσιογράφος. Το δοκίμασα αλλά δεν με γέμιζε, ήθελα κάτι δημιουργικό. Και έσκασε η ιδέα να πάω σε διαφημιστική. Πήγα και είδα ότι όντως μου άρεσε. Και από τότε έμεινα στη διαφήμιση. Είναι ιδιαίτερο επάγγελμα, κάθε μέρα είναι καινούριο. Και είναι και το περιβάλλον των διαφημιστικών που μου ταιριάζει πολύ, πιο free spirit. 

@stefvour Απάντηση στο @panos_20008 There you go! #tiktokgreece #greecetiktok #foryoupage #fy #stefvour #wherearemyfingers #SHEINeid ♬ Happy Ukulele – VensAdamsAudio

Θεωρείς ότι ως Έλληνες έχουμε εξελιχθεί στο κομμάτι της αναπηρίας; Παλαιότερα όταν βλέπαμε την αναπηρία, δεν κοιτούσαμε για να μην κάνουμε τον άλλον να αισθανθεί άβολα. 

Αυτό το μη κοιτάξεις είναι πολύ κακό. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με αναπηρία το ίδιο, όπως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Πρώτον, μπορεί ένας άνθρωπος με αναπηρία να είναι έξυπνος, λιγότερο έξυπνος, μπορεί να είναι καλός, μπορεί να είναι κακός, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχει αναπηρία, είναι απαραίτητα καλός και να του συμπεριφερθούμε καλά. Από την άλλη, δεν έχουν αγκαλιάσει όλοι την αναπηρία τους. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν πολύ άσχημα γι’αυτό. Όπως και από πολλούς που λαμβάνω μηνύματα και που έχουν αναπηρία στο TikTok που μου λένε ‘μπράβο ρε φίλε, εμένα μου λείπουν τρία δάχτυλα από το ένα χέρι και το κρύβω συνέχεια, και μου δίνεις δύναμη να μη το κάνω’. 

Το μη κοιτάξεις όμως είναι λάθος γιατί υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να τους δούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους συμπεριλάβουμε και να μην είναι περιθωριοποιημένοι. Να μην παρκάρεις πάνω στη ράμπα, να κάνεις όλα όσα μπορείς έτσι ώστε να ζήσετε επί ίσοις όροις όλοι. Με το να μη κοιτάξεις απλά παρατείνεις το πρόβλημα.

Σε κοιτάνε περίεργα;

Υπάρχουν κάποιοι που με κοιτάνε, ναι. Αλλά πλέον επιδιώκω να με δουν, ειδικά οι μικρότεροι.

Σ’αρέσει να προκαλείς τον άλλον δηλαδή.

Εννοείται. Γενικά στη ζωή μου. Και το TikTok μου δίνει αυτό το πάτημα να το κάνω. Είναι ωραίο να τσιγκλάς τον άλλον. Μην είμαστε ράθυμοι. 

«Τα άτομα που με γνωρίζουν καλά, μετά ξεχνάνε την αναπηρία. Γιατί είμαι πολλά παραπάνω από την αναπηρία».

Έχεις βάλει το λιθαράκι σου στο TikTok, δηλαδή;

Έχω λάβει μηνύματα και λαμβάνω συνέχεια από άτομα με αναπηρία, που μου λένε ότι τους βοηθάω πολύ, το οποίο είναι πολύ ωραίο και συγκινητικό. Είναι όμως και άτομα που δεν έχουν, που με ευχαριστούν γιατί κάνω να βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Ωραίο το χιούμορ και τα likes, αλλά όταν όντως πετυχαίνεις κάτι και βοηθάς έμπρακτα κάποιον και το βλέπεις, είναι πολύ μεγάλο κέρδος.

Πώς θες να εξελιχθεί όλο αυτό με το TikTok; 

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί TikTokers που είναι στο επίπεδο το δικό μου σε followers, κάνουν πολύ συχνά βίντεο. Εγώ δεν κάνω τόσο συχνά γιατί δεν έχω χρόνο και γιατί είμαι αναβλητικός πολύ. Θα ήθελα να εξελιχθεί κι άλλο. Θα ήθελα να κάνω συνεργασία και με άλλους TikTokers. Δεν ξέρω το μέλλον τι επιφυλλάσει, λογικά θα γίνουν αρκετά πράγματα. Χτίζεται ακόμα. 

@stefvour Replying to @esdfghbvc πάμε challenge; #stefvour #tiktokgreece #fy ♬ original sound – Stefanos Vouros

Θα άφηνες τη δουλειά σου ως κειμενογράφος;

Έχει πέσει σκέψη σε αυτό. Ακόμα σίγουρα όχι. Και κατά πάσα πιθανότητα και να εξελιχθεί κι άλλο το TikTok μάλλον όχι, γιατί μ’αρέσει πολύ η δουλειά μου. Μου γεμίζει ωραία τη μέρα. Τώρα αν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο ή που θα ξεκινήσω κάτι δικό μου, το βλέπουμε. Για την ώρα σίγουρα όχι. 

Αν ερχόταν κάποιος και σου έλεγε «αύριο θα έχεις δάχτυλα». Θα το ήθελες;

Αν ξυπνήσω αύριο και έχω δέκα δάχτυλα θα νιώθω ανάπηρος. Γιατί θα πρέπει να μάθω ξανά τα πάντα όλα από την αρχή. Δεν θα ξέρω πώς να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου. Εντάξει, εύκολο θα είναι να τα μάθω, αλλά άντε να μάθω να δένω ξανά κορδόνια (γέλια). Θα πρέπει να μάθω να γράφω, όλα τα πράγματα ξανά. Από την άλλη, η έλλειψη δαχτύλων είναι μεγάλο ατού αυτή τη περίοδο της ζωής μου. Και δεν θα ήθελα να το χάσω. Αν όντως είχα πρακτικά προβλήματα και μου δυσκόλευαν τη ζωή και την καθημερινότητα θα το έκανα. Αλλά δεν έχω, οπότε θα το έκανα μόνο για λόγους αισθητικούς. Για μία ώρα θα το σκεφτόμουν και μετά θα έλεγα ‘πάρτα πίσω’. 

@stefvour Reply to @greek_sights πάει κι αυτό… Επόμενη ερώτηση 😛 #stefvour #tiktokgreece#PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Τι θα ήθελες να προσέξουν πρώτο πάνω σου;

Δεν ξέρω. Δεν έχω κάτι τόσο ιδιαίτερο. Ας πω το βλέμμα μου. Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό πράγμα που μ’αρέσει πάνω μου. Αλλά είναι δύσκολο να πάρεις τα μάτια σου από την αναπηρία.

Θέλω να μου πεις κάποια αστεία ιστορία που έχεις ζήσει, ξέρω ότι έχεις πολλές.

Έχω πολλές, ναι. Η επική είναι που ήμουν μικρός με τους γονείς μου και ήμασταν καλοκαίρι στο δωμάτιο τους και προσπαθούσε η μάνα μου να περάσει το πόδι πάνω από το κεφάλι. Προσπαθούσε να το κάνει ο πατέρας μου, προσπαθούσα κι εγώ. Και πετάγεται ο πατέρας μου και λέει ‘σκέψου τώρα να είναι κάποιος στο απέναντι μπαλκόνι και να βλέπεις τρεις ανθρώπους που να προσπαθούν να φάνε τα δάχτυλα των ποδιών τους και ο ένας να τα έχει καταφέρει ήδη’.

«Έχω δεχθεί απόρριψη από κοπέλα γιατί είχε φετίχ με τα δάχτυλα

@stefvour Το motivation (ίσως, μπορεί και όχι) χρειαζόσουν. #stefvour #tiktokgreece #fy #gym ♬ Original Sound – Unknown

Φτάνοντας προς το τέλος της συζήτησης, του ζήτησα να μου πει αν θα άλλαζε κάτι στη μέχρι τώρα ζωή του. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη ερώτηση, όπως είπε, απαντώντας μου πως ίσως να γινόταν πιο σκληρός σε κάποια ζητήματα και λιγότερο αναβλητικός. 

Ο Στέφανος έχει να προσφέρει πολλά πράγματα ακόμα, τόσο στον κόσμο όσο και στον εαυτό του. «Γουστάρω φουλ αυτό που γίνεται και έχω όρεξη να κάνω πράγματα», καταλήγει. Αν μπορούσα να κάτσω μαζί του άλλη μία ώρα, θα το έκανα. Τελικά, σηκωθήκαμε και χαιρετηθήκαμε. Με αγκαλιά.