Συναντήθηκα πρόσφατα με τον Σπύρο Ζουμπούλη, έναν άνθρωπο με εξαιρετική γνώση και πάθος για το κρασί. Η συζήτηση που είχαμε ήταν πραγματικά απολαυστική, καθώς μοιράστηκε μαζί μου πτυχές αυτού του μαγευτικού κόσμου, που πάντα με γοήτευε. Από τις ποικιλίες των αμπελώνων μέχρι τη διαδικασία παραγωγής και την τέχνη της γευσιγνωσίας, η συζήτηση αυτή υπήρξε γεμάτη πληροφορίες και έμπνευση.

Παρά το γεγονός ότι πριν δεν γνωριζόμασταν, ένιωσα ότι αυτή η κοινή μας αγάπη για το κρασί μας έφερε πιο κοντά. Θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για τη γενναιοδωρία του να μοιραστεί την εμπειρία του μαζί μου και για τον χρόνο που αφιέρωσε. Είναι πραγματικά σπάνιο να συναντάς ανθρώπους που σε εμπνέουν τόσο άμεσα και δημιουργούν τόσο ουσιαστική σύνδεση.

κρασί

Ο Σπύρος Ζουμπούλης μας μιλά για το κρασί

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για εσένα, πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον χώρο του κρασιού και θέλω να μου πεις  όλα αυτά που θες  μοιραστείς με τον κόσμο μέσα από το κρασί.

Είμαι πτυχιούχος βιοχημείας και οινολογίας των πανεπιστημίων Montpellier και Τουλούζης αντίστοιχα. Έχω συνεργαστεί, ως σύμβουλος οινολόγος, με κορυφαία οινοποιεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ειδικεύομαι στο στήσιμο οινοποιείων, ποικίλης δυναμικότητας.

Η αγάπη μου για το αμπέλι και την τέχνη του κρασιού έρχεται από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια, έχοντας την εικόνα του πατέρα μου, επίσης συμβούλου οινολόγου, επομένως η επαγγελματική ενασχόληση με το καλό κρασί αποτελεί για εμένα οικογενειακή παράδοση. Σήμερα, βρίσκομαι μαζί του στο τιμόνι της συμβουλευτικής εταιρείας Zoumboulis & Associates, έχοντας αγαπημένους συνεργάτες όπως La Tour Melas, Ousyra winery, Αμπελώνες Μάρκου, Οίνοι Σγουρίδη, F by Foivos, Kontogiannis family, Lytras winery, Bodegas Krontiras κ.α.
Το όραμά μου, να φτιάξουμε το καλύτερο κρασί που μπορεί να δώσει ένα μέρος. Να εκφράσουμε το terroir.

Να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα του, τα μυστικά του, την ταυτότητά του και να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του παραγωγού.
Δεδομένου ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου είναι μοναδικά και αφού τα σεβόμαστε 100%, το κρασί που θα δημιουργήσουμε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη όσων αγαπούν το κρασί!

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση και η κλιματική αλλαγή την βιομηχανία του οίνου.

Η κλιματική κρίση αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αμπελοκαλλιέργεια, καθώς ο ασταθής καιρός, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η αλλαγή των βροχοπτώσεων επηρεάζουν τις ποικιλίες, τη συγκομιδή και την ποιότητα των σταφυλιών. Οπότε το κόστος και τα ρίσκα ανεβαίνουν για τους αμπελουργούς.

Ωστόσο, εκτός του κόστους, με την κλιματική κρίση, τα τεχνικά και γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών που φτιάχνουμε έχουν αλλάξει. Οι αλκοολικοί βαθμοί έχουν ανέβει, τα αρώματα στα κρασιά έχουν επηρεαστεί, έχουμε χάσει οξύτητες. Όλα τα παραπάνω ανάλογα την περιοχή δεν είναι αναγκαστικά αρνητικά, όμως σαν οινολόγοι προσαρμοζόμαστε στις καινούργιες συνθήκες ώστε να φτιάξουμε κρασιά ισορροπημένα και ευχάριστα.

κρασί

Οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού σε ποιά φάση βρίσκονται αυτή την περίοδο.
Ποιος είναι ο ανταγωνισμός που προκύπτει για το ελληνικό κρασί σε σχέση με άλλες χώρες με δυναμική παρουσία στον χώρο, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Το ελληνικό κρασί είναι σε ανοδική πορεία τις τελευταίες 2 δεκαετίες, ειδικά σε αγορές την Κεντρικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Και ας είναι τεράστιος ο ανταγωνισμός διότι τα βάζουμε με τεράστιες παραγωγούς χώρες, οι έλληνες παραγωγοί έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες για να καλύψουν την ανάγκη να καλύψουμε την περιέργεια των ξένων οινόφιλων για ‘εξωτικά’ κρασιά. Το ελληνικό κρασί ξεχωρίζει στην premium κατηγορία.

Σε ποιες χώρες οι ελληνικές ετικέτες είναι ιδιαίτερα αγαπητές.

Οι ελληνικές ετικέτες έχουν ‘ιδιαίτερη πέραση’ στα εστιατόρια στην μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, των σκανδιναβικών χωρών, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τρεις ελληνικές ετικέτες με δυναμική παρουσία στην χώρα αυτή την στιγμή.

Η ποικιλία ασύρτικο που θεωρείτε ο βασιλιάς των ελληνικών λευκών, η Μαλαγουζιά πιο παιχνιδιάρικη, νεανική και φρέσκια αλλά και το Ξινόμαυρο που αρχίζει και γίνεται όλο και πιο γνωστό στους ουρανίσκους απλών καταναλωτών.

Ποιά είναι τα τρία ελληνικά κρασιά που σε ενθουσιάζουν και δεν θα άλλαζες με τίποτα.

Δεν θα άλλαζα την νοστιμιά των κρασιών από αυτόριζους αμπελώνες των Κυκλάδων, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Πρέπει να προστατευτούν αυτοί οι αμπελώνες διότι είναι διαμάντια.

Τρεις ξένες ετικέτες που έχεις συνέχεια στην κάβα σου και γιατί.

Υπάρχουν πάντα στην κάβα μου κρασιά από την Κοιλάδα του Ροδανού, το Languedoc και την Αργεντινή διότι είναι περιοχές στις οποίες έχω ζήσει και εργαστεί. Ανοίγοντας φιάλες από εκεί μου ξυπνάνε αναμνήσεις όμορφες.

Ποιά είναι τα καλύτερα κτήματα για να επισκεφθούμε εκτός και εκτός Αθήνας.

Δεν υπάρχει οινοποιείο που να μην ανοίγει τις πόρτες του σε φίλους του κρασιού που ενδιαφέρονται να μάθουν τι κρύβεται μέσα σε ένα μπουκάλι. Η ομορφιά αυτού του προϊόντος είναι οι ανθρώπινες ιστορίες που υπάρχουν πίσω από κάθε ετικέτα. Στην αττική, υπάρχουν πολλά οινοποιεία που είναι επισκέψιμα στα Μεσόγεια και στην βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Για μικρές αποδράσεις, ένα ταξίδι στην Νάουσα Ημαθίας ή στην Νεμέα και την Τρίπολη θα σας ανταμείψουν. Αλλά σε οποιοδήποτε ταξίδι σας στην ελληνική επαρχία, αναζητείστε το οινοποιείο της περιοχής και η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Πώς εκτιμάς το μέλλον της ελληνικής οινοποιίας στα επόμενα 10 χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια του ελληνικού κρασιού διαγράφονται με αισιοδοξία. Η διεθνής ζήτηση αυξάνεται και τα ελληνικό κρασί έχει λαμπρό μέλλον. Οι ελληνικές γηγενείς ποικιλίες είναι μια απάντηση στην κλιματική κρίση, θα χρειαστούν και άλλες προσαρμογές στις νέες συνθήκες και μία πλαισιωμένη και οργανωμένη εξωστρέφεια.