Το σημερινό Google Doodle (28/3) τιμά την Justine Siegemund (Τζαστίν Σίγκεμουντ), μια μαία που τόλμησε να αμφισβητήσει τις πατριαρχικές αντιλήψεις τον 17ο αιώνα. Ήταν το πρώτο άτομο στη Γερμανία που έγραψε ένα βιβλίο για τη μαιευτική από τη σκοπιά της γυναίκας.

Αυτή τη μέρα, στις 28 Μαρτίου 1690, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Φρανκφούρτης (Oder) πιστοποίησε το βιβλίο της, The Court Midwife, ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο. Σε μια εποχή που λίγες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση, η Siegemund έγινε η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.

Η Siegemund γεννήθηκε το 1636 στο Rohnstock της Κάτω Σιλεσίας. Ως νεαρή γυναίκα, είχε πρόπτωση μήτρας που οι κακώς πληροφορημένες μαίες διέγνωσαν λανθασμένα ως εγκυμοσύνη. Αυτή η απογοητευτική εμπειρία την ενέπνευσε να γίνει η ίδια μαία και να βελτιώσει τη μαιευτική εκπαίδευση.

Μετά από μια μαθητεία, η Siegemund ξεκίνησε την καριέρα της στη μαιευτική προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες. Σύντομα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να καθοδηγεί με ασφάλεια τις γυναίκες σε δύσκολους τοκετούς και η φήμη της διαδόθηκε γρήγορα στις μέλλουσες μητέρες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Siegemund δέχτηκε επίσημη θέση ως μαία της πόλης Lignitz το 1683 και αργότερα έγινε μαία της Αυλής στο Βερολίνο, όπου έφερνε στον κόσμο παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δημοσίευσε το βιβλίο The Court Midwife (Η μαία της αυλής) και βελτίωσε σημαντικά την υγεία των μητέρων και των βρεφών στη Γερμανία.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Γερμανίδες μαίες μετέδιδαν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις τους μέσω προφορικών παραδόσεων. Δεν υπήρχε ένας τυποποιημένος τρόπος για την τεκμηρίωση ασφαλών πρακτικών τοκετού. Το εγχειρίδιο “The Court Midwife” ήταν το πρώτο που προσέφερε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον τοκετό στη Γερμανία.

Με το σημερινό doodle, η Google ευχαριστεί την Justine Siegemund που έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη εκπαίδευση στον τοκετό, κάνοντάς τον ασφαλέστερο για όλους.