Όσο πληθαίνουν οι φυλές στο κέντρο της Αθήνας, πληθαίνει και η ποικιλία των εκπροσώπων τους στο έγκλημα. Η μερίδα του λέοντος παραμένει ελληνική, ωστόσο έχει ξεχωριστή σημασία η αποτύπωση της ανθρωπογεωγραφίας του εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που απορρέουν από τις δράσεις των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας. Σαφώς και δεν είναι καθόλου δημοφιλής ο διαχωρισμός εγκληματιών και ποινικών με βάση την εθνικότητα και τη φυλή τους, ωστόσο κανείς έμπειρος αστυνομικός δεν θα αρνηθεί, τουλάχιστον ανεπίσημα, πως τα παραπάνω δύο στοιχεία δίνουν έστω μία κατεύθυνση ως προς την πορεία των εκάστοτε ερευνών. Κοντολογίς οι φυλές και ο διαχωρισμός τους ενίοτε βοηθά στην εξιχνίαση των υποθέσεων, χωρίς ν’ αποτελεί καθοριστική ένδειξη ενοχής.

Πέραν της παραπάνω σημείωσης που ομοιάζει με disclaimer για χάρη του πολιτικώς ορθού, επί του πρακτέου η καθημερινότητα των αστυνομικών Τμημάτων και αυτών της Ασφάλειας στην Α’ Αθήνας, αποκαλύπτει έναν ποικιλόμορφο χάρτη στον κόσμο του εγκλήματος. Μία σειρά από ομάδες που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, σύμφωνα πάντα με την πλειοψηφία των στοιχείων που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από την αρχή της θητείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τάκη Θεοδωρικάκο και την επικείμενη δύση της θητείας αυτής της κυβέρνησης, ενόψει των εκλογών.

Οι φυλές

Οι βασικοί «παίκτες»

Από τις εγκληματικές ομάδες που δρουν στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πάνω από το 30% αποτελούνται από αμιγώς αλλοδαπά στοιχεία. Παρακάτω παρουσιάζονται με τη σειρά συχνότητας στα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών και το βασικό αντικείμενο των κατηγοριών που συνήθως αντιμετωπίζουν.

Αλβανοί

Κακοποιά στοιχεία αυτής της εθνικότητας παρουσιάζονται αρκετά συχνά στο κέντρο της Αθήνας. Η πολύχρονη παρουσία τους στη χώρα, έχει επιφέρει και μεγάλο βαθμό στην αφομοίωσή τους, αλλά και στην προσαρμογή των κακοποιών σε όλες τις εκφάνσεις του εγκλήματος. Άλλωστε είναι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς και γνωρίζουν καλύτερα τα κατατόπια. Η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί όμως το σημαντικότερο αντικείμενο αυτών των ομάδων.

Βούλγαροι

Όπως και στην περίπτωση των αντίστοιχων αλβανικών στοιχείων, η παρουσία τους έχει μακρά ιστορία στη χώρα μας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο που ν’ απασχολεί αυτές τις ομάδες, καθώς καταπιάνονται με όλα. Είναι από τις λίγες όμως που έχουν επαφές με κυκλώματα μαστροπείας.

Γεωργιανοί

Τρίτες σε συχνότητα είναι ομάδες των Γεωργιανών, οι οποίες είναι και οι πιο καλά οργανωμένες. Με υψηλή τεχνογνωσία στο αντικείμενο των διαρρήξεων, το σύνηθες πεδίο δράσεων είναι η ανατολική και νότια Αττική. Ωστόσο και στο κέντρο έχουν παρουσιαστεί αντίστοιχες ομάδες.

Αφγανοί – Πακιστανοί

Σχεδόν ίδια είναι τα ποσοστά παρουσίας ομάδων, Αφγανών και Πακιστανών. Το παραεμπόριο είναι η συνήθη ασχολία αυτών των ομάδων, αν και εσχάτως τέτοιες ομάδες εμπλέκονται σε σκληρά εγκλήματα, όπως οι ληστείες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η επιβολή τους, σε σημείο εκβιασμού, σε φιλήσυχους ομοεθνείς τους.

Οι φυλές σε δεύτερο πλάνο

Αλγερινοί

Η διακίνηση μεταναστών αποτελούσε τα τελευταία χρόνια αντικείμενο ασχολίας Αλγερινών ομάδων κακοποιών. Γι’ αυτό και η παρουσία τους εντάθηκε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με διακριτική παρουσία στο κέντρο των Αθηνών για τους δικούς τους «επιχειρησιακούς» λόγους.

Κούρδοι – Σύριοι

Παρόμοια τα αντικείμενα ενασχόλησής τους, όπως και τα ποσοστά εμφάνισής τους ως περιστατικά στα βιβλία Αδικημάτων και Συμβάντων. Διακίνηση μεταναστών σε πρώτη φάση, όπλων σε δεύτερη. Διακίνηση ναρκωτικών σε τρίτη ως επικουρική δραστηριότητα για την ενίσχυση των άλλων δύο. Ιδιαιτερότητες παρουσιάζονται στις περιπτώσεις των Κούρδων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατέχουν τουρκικά διαβατήρια, για ευνόητους σχετικά με την καταγωγή τους, λόγους.

Ρουμάνοι

Η οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας τα τελευταία χρόνια, έχει συρρικνώσει την παρουσία των εν Ελλάδι κακοποιών στοιχείων που προέρχονται από αυτή τη χώρα. Οι ρουμανικές εγκληματικές ομάδες έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως η παρουσία τους είναι σχεδόν αμελητέα.

Μερίδιο στην πίτα

Οι παραπάνω εγκληματικές ομάδες αποτελούν πάντως, όπως προείπαμε το ένα τρίτο της συνολικής δραστηριότητας στο κέντρο των Αθηνών. Το 50% του εγκλήματος ελέγχεται είτε από ελληνικές ομάδες είτε από ομάδες που ηγετικό ρόλο κατέχουν Έλληνες. Λίγο κάτω από το 20% παρατηρούνται μεικτές ομάδες, χωρίς να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι σε επίπεδο οργάνωσης.

Θεωρητικά, οι παραπάνω εμπλέκονται κατά πλειοψηφία, σχεδόν 70%, σε μικρές ομάδες το πολύ μέχρι 6 άτομα. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμπλέκονται και με το σκληρά οργανωμένο έγκλημα, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ο παραπάνω διαχωρισμός καθώς πολλά από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν απόρρητα. Άλλωστε, εκτός λίστας έχουν μείνει οι ανθρωποκτονίες, καθώς θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν με βάση το κίνητρο, το οποίο απορρέει με ασφάλεια μόνο στις δικαστικές αίθουσες.