Έφτασε αυτή η εποχή, που την θέση των κρασιών παίρνουν τα cocktails και οι παραλίες. Η Piña colada καθιερώνεται και μαζί με το αντηλιακό και την Jennifer Lopez (αδυναμία συγγνώμη) στα ηχεία συμβολίζουν υπέροχα τα Σαββατοκύριακά μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως η Piña colada κουβαλά μια περίεργη ιστορία, που ξεκινά από την Καραβαϊκή τον 19ο αιώνα και τελειώνει, πιο πρόσφατα, στη στη δεκαετία του 1970.

Αρχικά, η piña colada είναι ένα παραδοσιακά παγωμένο κοκτέιλ που παρασκευάζεται με λευκό ρούμι, κρέμα καρύδας, χυμό ανανά και πάγο. Όλα αυτά τα υλικά ανακατεύονται και δημιουργούν το υπέροχο cocktail, με ένα κομμάτι ανανά στο ποτήρι για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Η ιστορία της piña colada

Τα εύσημα ανήκουν στον Πορτορικανό πειρατή, Roberto Cofresí. Γνωστός ως El Pirata Cofresí, φημολογείται ότι μοιράστηκε μερικές από τις δημιουργίες του, καθιστώντας τον Ρομπέν των Δασών από το Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με τον μύθο, κατά τη διάρκεια του 1800, ο Cofresí επινόησε ένα αρχέτυπο piña colada για να καταπραΰνει μια πιθανή ανταρσία σε ένα από τα σκάφη του. Με ελάχιστα συστατικά όπως ρούμι, καρύδα και χυμό ανανά που βρέθηκαν στο πλοίο, ο Cofresí δημιούργησε την πρώτη piña colada, η οποία αγαπήθηκε, μέχρι που πέθανε το 1825. Ο El Pirata Cofresí ήταν το μόνο άτομο που γνώριζε τη συνταγή, η οποία χάθηκε με τον θάνατό του.

Το 1922, ένα ταξιδιωτικό περιοδικό περιέγραψε την παρασκευή ενός cocktail παρόμοιο με το piña colada που γνωρίζουμε σήμερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ανανάς αναμεμειγμένος με ρούμι Barcadi (με έδρα στην Κούβα) συν πάγο και ζάχαρη δημιουργούν την piña colada. Η κύρια διαφορά, ήταν ότι δεν είχε κρέμας καρύδας.

Αυτό που κάνει αυτόν τον ισχυρισμό ενδιαφέρον είναι ο συσχετισμός του με το Bacardi. Η Bacardi, η οποία ιδρύθηκε στην Κούβα το 1862, είναι μια από τις μεγαλύτερες οικογενειακές εταιρείες παγκοσμίως. Στην εποχή της κουβανικής επανάστασης, στη δεκαετία του ’60, η Bacardi μετέφερε τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της στο Πουέρτο Ρίκο, το Μεξικό και τις Βερμούδες. Ακόμη και σήμερα, το Bacardi είναι συνήθως το κύριο συστατικό σε μια piña colada. Παρόλο που οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν ακριβώς, η Bacardi άνοιξε ένα μεγάλο αποστακτήριο στο Πουέρτο Ρίκο το 1937, μόλις δύο δεκαετίες πριν από τη δημιουργία της σύγχρονης colada.

Το 1954, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, Ramon López Irizarry, δημιούργησε μια νέα μέθοδο εκχύλισης κρέμας καρύδας, κάνοντας τη δημιουργία της piña colada ακόμα πιο απλή. Κατοχύρωσε τη διαδικασία και δημιούργησε την Coco López, μια εναλλακτική κρέμα καρύδας. Αυτό το προϊόν είναι ακόμα διαθέσιμο σήμερα και χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή του cocktail.

Piña colada

Την ίδια χρονιά, ο Ramon Marrero, μπάρμαν στο διάσημο Beachcomber Bar του ξενοδοχείου Caribe Hilton στο Σαν Χουάν, δημιούργησε ένα ρόφημα που περιείχε την ουσία του Πουέρτο Ρίκο σε έναν διαγωνισμό. Ο Marrero δούλεψε το ποτό για τρεις μήνες και συνέλαβε αυτό που είναι τώρα η σύγχρονη piña colada. Στο μεταξύ, στην αρχή δεν το έκανε cocktail, αφού πουλήθηκε ως milkshake για τις οικογένειες του ξενοδοχείου. Σύντομα οι επισκέπτες του Caribe Hilton έπιασαν την ιδέα ότι αυτό το φιλικό προς την οικογένεια ποτό είχε ακόμα καλύτερη γεύση με ρούμι μέσα.

Σύμφωνα με το Old San Juan Restaurant, Barrachina, η piña colada ιδρύθηκε από έναν από τους μπάρμαν τους, το 1963. Μέσα σε λίγα χρόνια, ταξίδεψε σε όλη τη Βόρεια Αμερική και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Έγινε επίσης δημοφιλές σε αγορές όπως η Χαβάη και το Μαϊάμι λόγω της παρόμοιας τροπικής αισθητικής του.

Μέχρι το 1978, οι πωλήσεις για το cocktail στο Caribe Hilton έφτασαν τα τρία εκατομμύρια και το Πουέρτο Ρίκο το ανακήρυξε ως επίσημο ποτό του νησιού. Ένα χρόνο αργότερα, ο Βρετανοαμερικανός τραγουδιστής Rupert Holmes έκανε το ντεμπούτο του με το πολύ πιασάρικο τραγούδι Escape (The Piña Colada Song), το οποίο τελικά έγινε η τελευταία νούμερο ένα επιτυχία στο Billboard Hot 100, ολόκληρης της δεκαετίας. Ενώ η προέλευσή του συζητείται συχνά στο νησί, το 2004 η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο έδωσε στο Caribe Hilton μια ανακοίνωση δηλώνοντας ότι ήταν ο δημιουργός του ποτού.

Όπως κι αν είναι φτιαγμένο, και όποιος το φτιάξει, η piña colada πάντα προκαλεί θετικά συναισθήματα καλοκαιριού και παραλίας, και αυτό είναι το κοινό που είχε ο κάθε δημιουργός του, όταν το δημιουργούσε.

Με πληροφορίες από fodors

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τι είναι το Second Amendment που αναφέρουν διαρκώς οι υπέρμαχοι της ελεύθερης οπλοκατοχής

Playa del Amor: Ο παράδεισος της γκέι κοινότητας στο Μεξικό – Γιατί ανησυχούν πως δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα;

Στο Χονγκ-Κονγκ θα πιείτε το σπανιότερο τσάι στον κόσμο – Κοστίζει 167.419€ το κιλό