Η εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της Εύας Καϊλή για να αποφυλακιστεί, αυτή τη φορά στο Εφετείο, την «καταδικάζει» σε παραμονή στη φυλακή για άλλους δύο μήνες, με τη συνολική διάρκεια της παραμονής της μέχρι το επόμενο αίτημα να φτάνει τους 4 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, στις ακροαματικές διαδικασίες, η Εύα Καϊλή έχει επικαλεστεί πολλές φορές την ιδιότητα της ως μητέρα και πως θέλει να βρεθεί με το παιδί της.

Αυτό το στοιχείο που εμφανίζει μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή της, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από συμπεριφορές και συνολική δράση, η οποία ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια.

Το Politico έκανε ένα ιστοριογράφημα για την Εύα Καϊλή και την πορεία της από τα χαμηλά στα ψηλά, από τα ψηλά στα υψηλότερα με την αντιπροεδρεία στο Ευρωκοινοβούλιο κι από κει στην πτώση με μεγάλο κρότο που έφερε η σύλληψη της, ως απότοκο της κατηγορίας για εμπλοκή στο QatarGate.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου δράσης και της θήρας της εξουσίας από την Εύα Καϊλή, είναι το πού πήγε να καθίσει στο 28ο Gala του Politico στις Βρυξέλλες δύο μέρες πριν συλληφθεί.

«Η Ελληνίδα βουλευτής ήθελε να έχει μια θέση όσο πιο κοντά στην ανώτερη εξουσία»

Από το γραφείο της στις Βρυξέλλες είχαν σταλεί αρκετά emails και υπήρξε ένα μεγάλο thread συζητήσεων, ώστε η τοποθέτηση της ωραίας Εύας στο τραπέζι να είναι όσο πιο προνομιακη γινόταν. Τελικά, τοποθετήθηκε δίπλα στον Νίκολας Σμιτ, ηγετικό στέλεχος της Κομισιόν για την Επιτροπή Εργασίας, και ακριβώς πίσω από την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα, και τον επικεφαλής της Επιτροπής Βιομηχανίας της Κομισιόν, τον Τιερί Μπρετόν.

Η Εύα Καϊλή δήλωνε με κάθε της κίνηση, η γλώσσα του σώματος της το φώναζε, πως θέλει να βρίσκεται στην Στρογγυλή Τραπέζη δίπλα στην κεντρική καρέκλα, στην πιο αρχηγική. Και, γιατί όχι, πάνω στην αρχηγική.

Αυτή η φιλοδοξία της είναι και η αιτία, σύμφωνα με το Politico, που την έφερε να κατηγορείται στο ένταλμα σύλληψης ως κεντρικό μέλος στο QatarGate και στον χρηματισμό από τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, τον Αλί μπιν Σαμίκ Αλ Μαρί.

Για Θεσσαλονίκη, Αθήνα

Από τα πρώτα της πολιτικά βήματα στη Θεσσαλονίκη, η Εύα Καϊλή μαγνήτιζε. Όχι μόνο λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης, αλλά και γιατί ήταν «αδίστακτη» στην διεκδίκηση της θέσης που πίστευε ότι της αρμόζει. Στο βλέμμα της είχε μόνο την κορυφή.

Το Politico έχει στα χέρια του στοιχεία για το πώς η Καϊλή έκανε lobbying για να αποκτήσει πτυχίο δίχως να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες, ενώ μαζί με την αδελφή της ανέπτυξαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στα πέριξ των Βρυξελλών και του οικοδομήματος της Ε.Ε., με στόχο να έχουν πολλά κανάλια πρόσβασης στο ανώτερο επίπεδο της εξουσίας.

Η προεδρία στα φοιτητικά της χρόνια

Ο μπαμπάς της Αλέξανδρος έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα του ’60 αφού είχε εκδιωχθεί από την Κωνσταντινούπολη, μαζί με τους υπόλοιπους της ελληνικής κοινότητας. Με τη γυναίκα του Μαρία άρχισαν να χτίζουν τη ζωή τους και στην πορεία γεννήθηκαν η Εύα και η Μανταλένα.

Η Εύα ήρθε πρώτη και καθώς οι γονείς της ήταν ακόμα νέοι, αποτέλεσε το πρώτο μωρό στον κύκλο τους και γι΄αυτό έγινε το αγαπημένο παιδί όλων.

Ήταν ακόμα φοιτητές οι γονείς της όταν γεννήθηκε. Παρόλο που οι γονείς της ήταν δεξιοί ιδεολογικά, όταν εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ και έγινε κυρίαρχη δύναμη, εισχώρησαν στο κόμμα. Η δράση τους πολιτικά έμεινε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και τοπικό, ενώ προσέγγιζαν πάντοτε τα δυνατότερα ονόματα, όπως τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η Εύα Καϊλή ασχολήθηκε πρώτη φορά με τα του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών. Σε αυτή την ηλικία ήταν το δημοφιλές κορίτσι του σχολείου και είχε βγει πρόεδρος του 15μελούς. Αφού άρχισε το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, εξελέγη κι εκεί πρόεδρος της ΠΑΣΠ. Η διαδικασία της εκλογής της αποτέλεσε για πολλά χρόνια αντικείμενο συζήτησης και πυροδότησε φημολογίες.

Λέγεται πως η Καϊλή, σε μια συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής όλων των φοιτητικών παρατάξεων που είχαν πάρει τις περισσότερες ψήφους, τους υποσχέθηκε να κάνει ό,τι της ζητήσουν, αρκεί να έχει την προεδρία.

Σύμφωνα με όσα λέει ανώνυμα ένας καθηγητής της «η Εύα ήταν πάνω απ΄όλους. Δεν την ένοιαζε η ιδεολογία».

Ένα αστέρι γεννιέται

Στη Θεσσαλονίκη, οι πολιτικές της ζυμώσεις γίνονταν κατά κύριο λόγο στο καφέ Sante και από εκεί άρχισε η πορεία της προς το δημοτικό συμβούλιο, όπου μπήκε το 2002 ούσα η νεότερη που το έχει καταφέρει.

Οι σπουδές της μπήκαν σε δεύτερο πλάνο και με τη βοήθεια των πολιτικών της διασυνδέσεων, πήρε εξαίρεση παρουσίας στις παραδόσεις και περνούσε τα μαθήματα «αέρα», δίχως να γράφει εξετάσεις, υποστηρίζει το Politico.

O συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος αντέκρουσε αυτό το σενάριο, λέγοντας πως πρόκειται για «έναν απίστευτο και δίχως προηγούμενο λίβελο, που δεν προσβάλει μόνο την κ. Εύα Καϊλή, αλλά και την αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η κ. Καϊλή πήρε το πτυχίο της διαβάζοντας και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές στη χώρα».

Από το δημοτικό συμβούλιο, η ωραία Εύα, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεται για το πτυχίο της, «πήδηξε τάξη» και βρέθηκε στις εκλογές του 2004 να διεκδικεί για το ΠΑΣΟΚ έδρα στη Βουλή στη Θεσσαλονίκη, έχοντας αντίπαλό της την Έλενα Ράπτη.

Η Καϊλή κέρδισε, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε για εκείνον την έδρα. Αυτό δεν θα αποτελούσε κάποιο εμπόδιο για την ανέλιξή της.

Έπρεπε πρώτα να χτίσει το brand της, οπότε η θέση της κεντρικής παρουσιάστριας ειδήσεων στο MEGA για μια τριετία, ήταν το αναγκαίο μέσον για να έχει έδρα στη Βουλή. Στο διάστημα αυτό ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και ήταν πια έτοιμη το 2007 να πάρει αυτό που ήθελε από τότε που έγινε πρόεδρος της ΠΑΣΠ.

Και πάλι, υποστηρίζει το Politico, χρησιμοποίησε το πολιτικό της έρεισμα για να γλυτώσει την παρουσία της στα μαθήματα και να επικεντρωθεί στην πολιτική. Ο καθηγητής της, ο Νίκος Κοτζιάς, μετέπειτα βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επέτρεψε.

«Είναι ντροπή ένας νέος άνθρωπος ννα προσπαθεί να πάρει έτσι το πτυχίο, χωρίς να έχει δουλέψει», θα πει σε δήλωσή του ο Κοτζιάς.

Τότε, η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει, όταν είχε έρθει η στιγμή να εξεταστεί στο μάθημά του, από μια επιτροπή καθηγητών και να μην την εξετάσει ο ίδιος. Το πανεπιστήμιο δέχτηκε και έτσι πήρε το Master της.

Το 2012 η Ιστορία θα επαναλαμβανόταν. Πάλι θα κέρδιζε την έδρα της Θεσσαλονίκης, πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου θα την κρατούσε για τον ίδιο.

Καθότι δεν είχε εμφανή ρόλο στο υψηλό επίπεδο της εγχώριας πολιτικής, κινήθηκε πιο παρασκηνιακά, πιο ιδιωτικά και ανέπτυξε επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο χρόνος της ήταν πάντοτε διαθέσιμος όταν επρόκειτο για νυχτερινές εξορμήσεις, ιδίως στα μπουζούκια, όπου φωτογραφιζόταν πάντοτε δίπλα στους ισχυρούς και τους πολυεκατομμυριούχους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Ιβάν Σαββίδη.

Τα καλοκαίρια επίσης, δεν εξέλειπαν τα ταξίδια στη Μύκονο, όπου επισκεπτόταν τα κλαμπ του νησιού και τα ακριβά εστιατόρια. Το Politico την αποκαλεί Posh, ένα παρατσούκλι που έχει και η Βικτόρια Μπέκαμ, και αναφέρεται στις elegant και πιο luxurious γυναίκες.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ήταν σε βαθιά κρίση, με μνημόνια και κοινωνικές αναταραχές, η Εύα Καϊλή είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της.

Η εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο

Το 2014, η εκλογή της δεν θα πήγαινε χαμένη. Ήταν για την Ευρωβουλή και αποτελούσε το πρώτο ξεκλείδωμα στο μακρόπνοο προσωπικό της όραμα.

«Η Εύα Καϊλή μπαίνει στο σμαρτάκι της, ανοίγει τα παράθυρα και βάζει το αγαπημένο της τραγούδι “Don’t You Worry Child” από τους Swedish House Mafia και τραγουδάει με πάθος το ρεφρέν. “Ο παράδεισος έχει σχέδια για σένα”», αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ της εποχής.

Τυχαία επιλογή στίχου; Μάλλον όχι.

Από το ξεκίνημα της θέλησε να γίνει αισθητή και πρωτοστάτησε σε ζητήματα τεχνολογίας, στα κρυπτονομίσματα και στα νομοθετήματα γύρω από το blockchain.

«Τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τον καιρό. Μπορείς να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα, δίχως να κατανοήσεις τις διαδικασίες που κρύβονται πίσω απ΄αυτό».

Ένας ορυμαγδός από συμμετοχές σε επιτροπές, από ομιλίες, από προωθήσεις στα social media και από παρουσίες σε μεγάλα events ακολούθησε μέχρι την επανεκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο το 2019.

Σχέδιο «Θύελλα» θα μπορούσες να το αποκαλέσεις.

Για να μπορέσει να υποστηριχτεί, έφτιαξε την ΜΚΟ MADE και μέσω αυτού έπαιρνε επιχορηγήσεις από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Καϊλή, τον Ανρί Εστραμάν, η Μανταλένα Καϊλή αποκαλούσε τον εαυτό της ως adviser της Εύας και του ανέθετε να γράφει τις ομιλίες της στην Ευρωβουλή.

Η Εύα Καϊλή ακολούθησε και μια καλή στρατηγική για να ανέβει σκαλοπάτια, συμμετέχοντας σε πολλά πιλοτικά προγράμματα και διεκδικώντας χρηματοδότηση από την Κομισιόν. Η δράση της της έφερε βραβεύσεις, τιμητικές εκδηλώσεις και πρόσβαση σε πολλά σημαντικά δωμάτια και γραφεία. Από το 2016 μέχρι το 2022 η Εύα Καϊλή ανέπτυξε 26 πιλοτικά πρότζεκτ και μάλιστα ένα απ΄αυτά θα αποτελούσε benefit στην ΜΚΟ της Μανταλένα.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν του 2017 και είχε τίτλο Art And The Digital και εξασφάλισε χρηματοδότηση 1 εκατομμύριο ευρώ από την Κομισιόν, με ένα κονσόρτσιουμ επιχειρηματιών τέχνης να συμμετέχουν σε συνεργασία με το MADE.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γκαλερί Bozar, ήταν η Μανταλένα που επικοινώνησε μαζί τους το 2018 και τους ζήτησε να συνεργαστούν. «Έδειξε να γνωρίζει πολλά πράγματα για το πιλοτικό πρόγραμμα όταν μας προσέγγισε», εξηγεί ανώνυμα πρώην υπάλληλος του Bozar. To MADE κέρδισε 105.000 ευρώ από αυτή την υπόθεση.

Η πορεία είναι αυτή που έκανε την Εύα Καϊλή Αντιπρόεδρο, την μετέτρεψε σε ένα πολύ ελκυστικό πρόσωπο για το Κατάρ και λοιπές δυνάμεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εμπλέκεται στο σκάνδαλο και να διαχέεται γύρω της μια μυθολογία ενορχήστρωσης, ενώ συνδέεται η φτώχεια των παιδικών της χρόνων με την ανάγκη της να επενδύει σε αγορές σπιτιών, θλελο

Οι «σύντροφοί» της στο ΠΑΣΟΚ, έχουν να λένε για την Εύα ότι ποτέ δεν την ένιωσαν δική τους. Δεν ήταν ποτέ μια αυστηρή ιδεολογικά πολιτικός. Για αρκετούς, αν δεν είχε συμβεί η σύλληψή της, η Εύα Καϊλή ήταν έτοιμη να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το Politico.

Όπως και να καταλήξει η υπόθεση της Εύας Καϊλή, το βέβαιο είναι πως πλέον έχει φτιάξει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από το όνομά της και θα αποτελεί ένα πρόσωπο το οποίο θα εξιστορούν αρκετοί στα επόμενα πολλά χρόνια.

Αν δεν κριθεί ένοχη, αλλά τελειώσει η παρουσία της στην Ευρωβουλή, έχει πολύ καλές πιθανότητες για να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Θα ήταν πολύ εύκολο. Οι άνθρωποι μοιάζουν να αγαπούν τις posh προσωπικότητες. Όμως, αν η Εύα επέστρεφε στα εγχώρια πολιτικά, θα πήγαινε για κάτι μεγαλύτερο», αναφέρει ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.