Την πρώτη ημέρα μετά την παρουσίασή του, το GPT-4 εξέπληξε πολλούς χρήστες στις πρώτες δοκιμές και σε μια επίδειξη της εταιρείας με την ικανότητά του να συντάσσει αγωγές, να περνάει τυποποιημένες εξετάσεις και να κατασκευάζει έναν λειτουργικό ιστότοπο από ένα χειροποίητο σκίτσο.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη (14/03), η OpenAI ανακοίνωσε την έκδοση επόμενης γενιάς της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που διέπει το εργαλείο chatbot της, το ChatGPT. Το πιο ισχυρό GPT-4, λοιπόν, υπόσχεται να τινάξει τις προηγούμενες εκδόσεις στον αέρα, αλλάζοντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να εργαστούμε, για να παίξουμε και για να δημιουργήσουμε, σύμφωνα με το CNN.

Παρ’ όλα αυτά, το GPT-4 θα μπορούσε να δημιουργήσει και ερωτήματα γύρω από το πώς τα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αλλάξουν επαγγέλματα, να επιτρέψουν στους μαθητές να «κλέβουν» και να διαφοροποιήσουν τη σχέση μας με την τεχνολογία.

Το GPT-4 είναι μια ενημερωμένη έκδοση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της εταιρείας, το οποίο εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες διαδικτυακών δεδομένων για να παράγει σύνθετες απαντήσεις σε προτροπές χρηστών. Είναι πλέον διαθέσιμο μέσω λίστας αναμονής και έχει ήδη μπει σε ορισμένα προϊόντα τρίτων κατασκευαστών, όπως η νέα μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft με τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένοι χρήστες, που έχουν πρώιμη πρόσβαση στο εργαλείο, μοιράζονται τις εμπειρίες τους και αναδεικνύουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητές του.

Αναλύοντας περισσότερα από ένα απλό κείμενο

Στον πυρήνα της, η μεγαλύτερη αλλαγή στο GPT-4 είναι η ικανότητά του να εργάζεται με φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις χρήσης, μέχρι στιγμής, προήλθε από ένα βίντεο επίδειξης του OpenAI, σύμφωνα με το οποίο ένα σχέδιο μπόρεσε να μετατραπεί σε έναν λειτουργικό ιστότοπο μέσα σε λίγα λεπτά. Το σκίτσο αυτό ανέβηκε στο GPT-4 και στη συνέχεια επικολλήθηκε ο κώδικας που προέκυψε σε μια προεπισκόπηση που έδειχνε πώς θα μπορούσε να γίνει ένας λειτουργικός ιστότοπος.

Στην ανακοίνωσή του, το OpenAI έδειξε επίσης ότι ζητήθηκε από το GPT-4 να εξηγήσει ένα αστείο από μια σειρά εικόνων, που παρουσίαζε ένα smartphone με λανθασμένο φορτιστή, και να περιγράψει γιατί κάτι τέτοιο ήταν αστείο. Μπορεί αυτό να ακούγεται απλό, αλλά η ανάλυση ενός αστείου είναι πιο περίπλοκη για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης λόγω του απαραίτητου πλαισίου.

Ακόμα, μια άλλη δοκιμή, οι «The New York Times» έδειξαν στο GPT-4 μια εικόνα του εσωτερικού ενός ψυγείου και του ζήτησαν να σκεφτεί ένα γεύμα με βάση τα συστατικά. Η λειτουργία αυτή με τις φωτογραφίες βρίσκεται υπό δοκιμή, αλλά η OpenAI αναμένεται να την αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Η κωδικοποίηση γίνεται ακόμα πιο εύκολη

Ορισμένοι πρώτοι χρήστες του GPT-4, με λίγες έως καθόλου γνώσεις κωδικοποίησης, το χρησιμοποίησαν για να αναδημιουργήσουν εικονικά παιχνίδια όπως το Pong, το Tetris ή το Φιδάκι, αφού ακολούθησαν βήμα προς βήμα τις οδηγίες που παρείχε το εργαλείο για το πώς να το κάνουν. Άλλοι έχουν φτιάξει τα δικά τους πρωτότυπα παιχνίδια. Επισημαίνεται ότι το GPT-4 μπορεί να γράψει κώδικα σε όλες τις κύριες γλώσσες προγραμματισμού, σύμφωνα με την OpenAI.

Παρόμοια με τα παιχνίδια, το GPT-4 θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν εφαρμογές. Ένας χρήστης στο Twitter δήλωσε ότι έφτιαξε μια απλή εφαρμογή ζωγραφικής μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι κωδικοποίησε μια εφαρμογή που προτείνει πέντε νέες ταινίες κάθε ημέρα παρέχοντας, παράλληλα, τρέιλερ και λεπτομέρειες για το πού μπορείτε να τις παρακολουθήσετε.

Περνώντας τις εξετάσεις με άριστα

Αν και η OpenAI δήλωσε ότι το GPT-4 είναι «λιγότερο ικανό» από τους ανθρώπους σε πολλές πτυχές του πραγματικού κόσμου, παρουσιάζει «επιδόσεις ανθρώπινου επιπέδου» σε διάφορα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τεστ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το GPT-4 πέρασε πρόσφατα μια προσομοίωση εξετάσεων σε Νομική Σχολή. Η τελευταία έκδοση είχε επίσης πολύ καλές επιδόσεις στις εξετάσεις LSAT, GRE, SAT, καθώς και σε πολλές εξετάσεις AP, σύμφωνα με την OpenAI.

Επίσης, τον Ιανουάριο, το ChatGPT έγινε πρωτοσέλιδο για την ικανότητά του να περνάει εξετάσεις υψηλού κύρους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, αλλά όχι με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία. Από την πλευρά της, η εταιρεία δήλωσε ότι πέρασε μήνες χρησιμοποιώντας τα διδάγματα από το πρόγραμμα δοκιμών της προκειμένου να να βελτιώσει την ακρίβεια του συστήματος και την ικανότητά του να παραμένει στο θέμα.

Δίνοντας πιο ακριβείς απαντήσεις

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, το GPT-4 είναι σε θέση να παράγει μεγαλύτερες, πιο λεπτομερείς και πιο αξιόπιστες γραπτές απαντήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η τελευταία έκδοση μπορεί πλέον να δώσει απαντήσεις έως και 25.000 λέξεων, από περίπου 4.000 που μπορούσε προηγουμένως, και μπορεί να παρέχει λεπτομερείς οδηγίες ακόμα και για τα πιο μοναδικά σενάρια: Από το πώς να καθαρίσετε το ενυδρείο ενός πιράνχα έως την εξαγωγή του DNA μιας φράουλας. Ένας χρήστης δήλωσε ότι έλαβε λεπτομερείς προτάσεις για ατάκες γνωριμίας με βάση μια ερώτηση που αναγραφόταν σε ένα προφίλ γνωριμιών.

Εξορθολογισμός της εργασίας σε διάφορους κλάδους

Ο Τζόσουα Μπράουντερ, διευθύνων σύμβουλος του chatbot νομικών υπηρεσιών «DoNotPay», δήλωσε ότι η εταιρεία του εργάζεται ήδη για τη χρήση του εργαλείου με στόχο τη δημιουργία «αγωγών με ένα κλικ».

«Φανταστείτε να λαμβάνετε μια κλήση, να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί, αυτή η κλήση να μεταγράφεται και να δημιουργείται αγωγή 1.000 λέξεων. Το GPT-3.5 δεν ήταν αρκετά καλό, αλλά το GPT-4 χειρίζεται τη δουλειά εξαιρετικά καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο Τζέικ Κοζλόσκι, διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας γνωριμιών Keeper, δήλωσε ότι η εταιρεία του χρησιμοποιεί το εργαλείο για να ταιριάξει καλύτερα τους χρήστες της.

Photo credits: Shutterstock