Σας έχουν λείψει οι βραδιές που μετά από ατελείωτο clubbing και ώρες ορθοστασίας -εντάξει μπορεί και όχι αυτό- αποζητούσατε ένα ζεστό και λαχταριστό σάντουιτς; Αυτό που συνήθως τρώγεται τα ξημερώματα και πέφτει σαν οβίδα στο στομάχι σου, αλλά το απολαμβάνεις. Μιας και άρθηκε ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης, ας δούμε μερικά από τα πιο hot βρώμικα της Αθήνας. Τις καντίνες δηλαδή που σε βγάζει ο δρόμος και μια άπλετη χαρά σε κατακλύζει καθώς κατευθύνεσαι προς τα εκεί.

Τις αγάπησες λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown και έγιναν σταθερές αξίες. Να τα λέμε και αυτά. Μπορεί οι καντίνες να έχουν συνδεθεί με το ξενύχτι και το ποτό, αλλά πολλά από όσα προσφέρουν μπορούν να φαγωθούν οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Ήδη πολλές έχουν βάλει delivery για να καλύψουν την απαράμιλλη επιθυμία σου για «γουρούνιασμα» στο σπίτι.

Τα «βρώμικα» που ξεχωρίσαμε

Ο Αλέκος

Κλασικό σποτ των Βορείων Προαστίων, αν και η φήμη του έχει φτάσει στις πιο μακρινές γειτονιές της Αττικής. Η ξύλινη καντίνα του Αλέκου, επί της Μαρίνου Αντύπα στο 47, πολύ κοντά στο ΟΑΚΑ – θρέφει και τους φίλαθλους για χρόνια – αποτελεί σήμα κατατεθέν. Με μόλις 4 ευρώ μπορείς κυριολεκτικά να «σκάσεις». Θα βρεις μερίδα με κοτομπουκιές, τεράστια σάντουιτς με ζουμερά καλαμάκια και σως. Αν και το αποκαλούν πολλοί «βρώμικο», έχουμε να πούμε ότι σε ποιότητα ξεχωρίζει. Έχει τρία χρυσά βραβεία γεύσης. Το 2018 πήρε το πρώτο από τα Best Greek Food Awards ως το κορυφαίο street food της πόλης για το 2018, σύμφωνα με τις κριτικές των έμπειρων πελατών.

Δεν είναι τυχαίες οι ουρές που φτάνουν τον απέναντι δρόμο πολλές φορές. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχει υπομονή καθώς πάντα υπάρχει κάποια αναμονή, αλλά αξίζει τον κόπο. Αλλιώς μπορείς να φανείς προνοητικός και να τα παραγγείλεις από νωρίς. Και ναι, έχει και delivery!

Ο Μήτσος

Κοντά στο Ηράκλειο, βρίσκεται και η Μεταμόρφωση, και εκεί θα βρεις την καντίνα του «Μήτσου», στην Αναγεννήσεως 48. Έχει επίσης βραβευτεί για την ποιότητα του. Μπορείς να δοκιμάσεις σαντουιτσάρες με αφράτο ψωμάκι ή και πίτα γίγας με καλαμάκια. Ή μπορείς να δοκιμάσεις και τις μερίδες, με λουκάνικο, κεμπάπ ή κοτόπουλο. Γενικά έχει από όλα -τζατζίκια, σος κλπ- και δέχεται επίσης παραγγελίες. Σίγουρα πρέπει να περάσετε μια βόλτα από εκεί ή να παραγγείλετε στο σπίτι.

Ο Μερακλής

Ας πάμε μια βόλτα και από Νότια Προάστια. Μια cult καντίνα που λειτουργεί από το 1976, ικανοποιώντας για χρόνια ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Το λέει και το όνομα. Μπορείς να βάλεις όλα τα αλλαντικά, σαλάμι αέρος, μορταδέλα, παριζάκι και ζαμπόν μέσα σε ένα μόνο σάντουιτς, που φτάνει το μισό κιλό. Ακούγεται μπουκωτικό αλλά πιστέψτε μας πρέπει να το δοκιμάσεις. Αποτελεί απαραίτητη στάση για τους ξενύχτηδες -και όχι μόνο- στο Φλοίσβο. Θα την βρεις δίπλα στις γραμμές του τραμ.

Βilly’s

Στο Περιστέρι, στη Π. Μελά 11, επί της Εθνάρχου Μακαρίου κοντά στο εκθεσιακό κέντρο, φημολογείται ότι βρίσκεται το καλύτερο «βρώμικο» σάντουιτς. Δεν γίνεται να μην το δεις, μια τεράστια πινακίδα που γράφει «Σαντουϊτσάδικο – Hot Dog» σε καλή για «ακολασίες». Με μαλακό ψωμί, φρέσκιες πατάτες να ανακατεύονται σε μια ποικιλία κρεατικών (λουκάνικο, κοτόπουλο, χοιρινό κ.α) και σως να ρέουν – έχει και BBQ- σίγουρα είναι ένα σάντουιτς που δεν ξεχνιέται εύκολα. Ακόμα, φημίζεται για τα hot dog και τα burger, που μπορείς να απολαύσεις με λιγότερο από 3 ευρώ. Επίσης, κάνει και delivery!

Η καντίνα στη Μαβίλη

Ίσως από τα πιο γνωστά στέκια για βρώμικο στην Αθήνα. Προφανώς και δεν μπορούσε να λείπει από την λίστα η ιστορική καντίνα της Πλατείας Μαβίλη. Μπορεί να βρίσκεται σε νέα τοποθεσία, σε ένα ισόγειο κατάστημα ακριβώς από το παλιό της spot, αλλά παραμένει ίδια και σταθερή αξία. Θα έχεις ακούσει έστω και μια φορά την φράση «πάμε για κοτομπουκιές στη Μαβίλη». Αν δεν έχεις πάει τότε ίσως είναι η ευκαιρία να το δοκιμάσεις. Αν πάλι είσαι γνώστης, τότε ξέρεις ότι η τραγανή τους κρούστα σε συνδυασμό με την σως είναι μια από τις πιο εκρηκτικές γευστικές εμπειρίες. Αυτό που αποζητάς μετά από ποτό τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Διαθέτει και σάντουιτς, που αν και απλά, είναι άκρως απολαυστικά. Μπορείς να την βρεις πλέον και στο efood.

Photo: Ο Αλέκος