Πραγματοποιήθηκαν εχθές (20/3) στο Ζάππειο Μέγαρο, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης του Αλβανού Πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Η Έκθεση με τίτλο «Improvisations» αποτελείται από 15 νέα έργα που υλοποιήθηκαν το 2023 ειδικά για τη συγκεκριμένη Έκθεση, 33 ζωγραφικά δημιουργήματα, καθώς και μια επιλογή κεραμικών έργων από το 2015 μέχρι σήμερα.

Εντι Ράμα

Σε χαρτιά μεγέθους Α4 από σημειώσεις, ημερολόγια, ή πολιτικά έγγραφα, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, ο E. Rama αυτοσχεδιάζει με χρώματα, παστέλ, μαρκαδόρους και ακουαρέλες που βρίσκονται μόνιμα εκεί, ενόσω ενεργεί ως ανώτερος αξιωματούχος κατά την διάρκεια συναντήσεων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος, αυτή η αυτόματη καλλιτεχνική γραφή τον βοηθά να συγκεντρώνεται σε αυτές τις συζητήσεις επιτελώντας τα πολιτικά του καθήκοντα.

Η έναρξη της έκθεσης έγινε από την επιμελήτρια Κατερίνα Κοσκινά, η οποία έδωσε τον λόγο στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στην συνέχεια στον Εντι Ράμα. Χαρακτηριστό της βραδιάς ήταν η κίνηση του Αλβανού Πρωθυπουργού όταν προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την Κατερίνα Κοσκινά με το μικρόφωνο.

Εντι Ράμα

Ισχυρός συμβολισμός η επιλογή του Ζαππείου

Ελλάδα και Αλβανία «απολαμβάνουν εξαιρετικές σχέσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Οι επαφές μας τελευταίως είναι πολύ συχνές», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Το γεγονός ότι έχουμε σήμερα την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τα έργα σου, σήμερα στο Ζάππειο, είναι απόδειξη των φιλικών συναισθημάτων που υπάρχουν ανάμεσά μας και που εκπροσωπούν τον έντονο δεσμό ανάμεσα στους λαούς μας».

Επεσήμανε δε, πως η επιλογή του Ζαππείου για την πραγματοποίηση της έκθεσής του, «έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, γιατί εδώ υπογράφηκε το 1979 η Συνθήκη Προσχώρησης στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».

Εντι Ράμα

«Ήμουνα τότε νεαρός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εκεί πίσω από τις κολώνες και παρακολουθούσα το Γεώργιο Ράλλη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να υπογράφουν ακριβώς σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την Αλβανία ως γείτονα, έναν στενό φίλο και θα ήθελα να πω ότι ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι και μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τρίτη, 21 Μαρτίου, έως και την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023.

Στο τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον Έντι Ράμα στους χώρους όπου φιλοξενείται η έκθεση. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου δείπνο στον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης έργων του.

Εντι Ράμα