Φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα παρουσιάσει 93 παραγωγές, σε 85 ημέρες.

Συμμετέχουν 2.500 περφόρμερ και δημιουργοί από κάθε γωνιά της γης, αστέρες διεθνούς βεληνεκούς από τους χώρους του Θεάτρου και της Μουσικής, αλλά και νέα ονόματα στην αιχμή της σύγχρονης πρωτοπορίας, με παραστάσεις Χορού, συναυλίες, περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, πάρτι, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, νέες συνεργασίες, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα…

«Και όλα αυτά μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται», όπως αναφέρει στο σημείωμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνων, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

«Οι παραστάσεις μας φέτος έχουν έναν προσανατολισμό πολιτικό, με την έννοια ότι θέτουν στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες: το αίτημα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και συμπερίληψη, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά.

Το νήμα αυτό διατρέχει τον προγραμματισμό μας από την Πειραιώς 260 ως το Ηρώδειο και τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου» τονίζει και συνεχίζει αναφερόμενη στο ερώτημα που ταλανίζει τις δημιουργίες των καλλιτεχνών: «Πώς να ζήσουμε τη ζωή μας; Πώς να αντέξουμε τη ζωή μας;».

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποτελεί μία μεγάλη καλλιτεχνική γιορτή που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να απολαύσει μοναδικά θεάματα και να δει τις εξελίξεις στο χώρο της Τέχνης.

Παράλληλα αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση στην Τέχνη και ένα συγκερασμό τάσεων και οπτικών γύρω από την καλλιτεχνική δημιουργία. Τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη διάρκειά του αποτελούν καλλιτεχνική εμπειρία και φέρνουν το κοινό σε επαφή με την ουσία της Τέχνης.

Φέτος που κλείνει 69 χρόνια παρουσίας έγινε μία προσεκτική επιλογή που σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγγίζοντας όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι φέτος το Φεστιβάλ ανοίγει τη «βεντάλια» του σε πλήθος χώρων με δραστηριότητες όλων των ειδών.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, κρατήστε σημειώσεις και βάλτε στα προσεχώς τα θεάματα που ξεχωρίσαμε…

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή

Ο Λευτέρης Βογιατζής αποτελεί ένα μύθο για το ελληνικό θέατρο καθώς οι προσεγγίσεις του στη θεατρική πράξη συνέβαλαν στη μετάβαση προς το σύγχρονο θέατρο.

Σε ένα αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή, για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του, θα προβληθεί η αρχειακή βιντεοσκόπηση της ιστορικής Αντιγόνης που σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο (2006 και 2007), ενώ στενοί του συνεργάτες θα μοιραστούν με το κοινό στιγμές από τη δημιουργία της παράστασης.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Πειραιώς 260 (Δ) – Lacrima

Στις 13 & 14 Ιουνίου στο Πειραιώς 260 (Δ) ένας οίκος υψηλής ραπτικής δέχεται μια ασυνήθιστη παραγγελία: να φτιάξει το νυφικό μιας πριγκίπισσας της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Επί οκτώ μήνες διάφοροι άνθρωποι εργάζονται για την υλοποίηση του μυστικού σχεδίου χωρίς να γνωρίζουν το τελικό προϊόν.

Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν επιστρέφει στο Φεστιβάλ -μετά τη μαγευτική Σαϊγκόν (2019) και το Fraternité, un conte fantastique (Αδελφοσύνη: μια φανταστική ιστορία-2021)- με το Lacrima και πλέκει πάνω στην κοπιώδη διαδικασία της δημιουργίας, μια ιστορία για τη βία, θεσμική και ενδοοικογενειακή, και για τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ηρώδειο – EXIT ABOVE – after the tempest

Στις 25/06/2024 η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ και η ομάδα της Rosas σε μια χορογραφία που θα κατακλύσει τη σκηνή με την εκρηκτική της ενέργεια. Από τις σημαντικότερες δημιουργούς του σύγχρονου χορού, η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο με την ομάδα της Rosas για να μας παρουσιάσει το EXIT ABOVE, το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης (Αβινιόν, Βιέννη, Ρώμη).

Πρόκειται για μια χορογραφία για δεκατρείς περφόρμερ με ζωντανή μουσική, όπου η οικεία σε όλους μας πράξη του βαδίσματος συναντά τα μπλουζ. Το έργο φωτίζει τον τρόπο που τα μπλουζ «δημιουργούν» την κοινότητα, την αίσθηση του «μαζί», σε μια απαιτητική χορογραφία που κατακλύζει βαθμιαία τη σκηνή με την εκρηκτική της ενέργεια.

Η Ντε Κέιρσμακερ επιστρατεύει εδώ τον μάγο του ήχου Ζαν-Μαρί Άερτς, τη σαγηνευτική ερμηνεία της Μέσκερεμ Μέις, ανερχόμενης Φλαμανδής τραγουδοποιού αιθιοπικής καταγωγής, και τον κιθαρίστα Κάρλος Γκάρμπιν.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Πειραιώς 260 (Β) – The Rite of Spring

Στον χώρο Πειραιώς 260 (Β) 28/06 έως 30/06/2024 ο Roger Bernat θα παρουσιάσει τη δική του οπτική πάνω στη θρυλική χορογραφία της Πίνα Μπάους The Rite of Spring.

Η Ιεροτελεστία της άνοιξης σε μουσική του Ιγκόρ Στραβίνσκι και χορογραφία του Βάσλαβ Νιζίνσκι είναι από τα σημαντικότερα μπαλέτα του 20ού αιώνα, το οποίο μας επανασύστησε η Πίνα Μπάους σε μια εμβληματική παράσταση το 1975.

Από τη δική της «ανάγνωση» ο Καταλανός αβανγκάρντ δημιουργός Ροζέρ Μπερνάτ εμπνεύστηκε αυτό το έργο, που είναι ταυτόχρονα παιχνίδι και χορογραφία.

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου, από τη Βραζιλία και τον Καναδά μέχρι την Αίγυπτο, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Επίδαυρος
Ιφιγένεια εν Αυλίδι – Τιμοφέι Κουλιάμπιν

Στις 5 και 6 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη του Τιμοφέι Κουλιάμπιν που επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών μετά τις αριστουργηματικές Τρεις αδερφές (2018), με μια διεθνή παραγωγή και παγκόσμια πρεμιέρα.

Σπουδαίοι/ες Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Ανάμεσά τους η Ανθή Ευστρατιάδου, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος, ο Θάνος Τοκάκης, ο Νίκος Ψαρράς κ.ά.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – What We Owe Democracy – Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμβάλλει στην εξέλιξη του Φεστιβάλ με την τριήμερη πλατφόρμα What We Owe Democracy – Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη ως διαχρονικές διεκδικήσεις αποτελούν λέξεις κλειδιά στο πρόγραμμά μας: What We Owe Democracy είναι ο τίτλος μιας τριήμερης πλατφόρμας δράσεων σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, που εστιάζοντας στο τρίπτυχο Υγεία – Γλώσσα – Τροφή θα διεξαχθεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου στο τριήμερο 5-6-7/7.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές αυτής της «δραματουργίας του επείγοντος», όπως την ονομάζει ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, θα είναι επτά καταξιωμένοι συγγραφείς από τον χώρο της πεζογραφίας και του θεάτρου (Ηλίας Μαγκλίνης, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Νικήτας Σινιόσογλου, Βίβιαν Στεργίου, Χρήστος Χρυσόπουλος), δώδεκα ηθοποιοί-περφόρμερ, τρεις εικαστικοί επιμελητές και ένας σκηνοθέτης, ενώ στα γεγονότα που θα παραχθούν στους ξεχωριστούς αυτούς χώρους συμπράττουν ποιητές, χορευτές, εικαστικοί, μουσικοί και φιλόσοφοι.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Θέατρο Παλλάς – Μήδεια

Σε ένα χώρο εκτός των συνηθισμένων χώρων του Φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα, από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου θα δούμε την πολυσυζητημένη Μήδεια του κορυφαίου δημιουργού Simon Stone από το Internationaal Theater Amsterdam, στο Θέατρο Παλλάς.

Ο Στόουν, πολυσχιδής auteur, με παρουσία στις μεγαλύτερες σκηνές θεάτρου και όπερας του κόσμου αλλά και σημαντικό κινηματογραφικό έργο, υπογράφει μια σύγχρονη μεταφορά του μύθου, υψηλής αισθητικής πνοής, με συνταρακτικές ερμηνείες.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Επίδαυρος
Εθνικό Θέατρο – Θεόδωρος Τερζόπουλος – Ορέστεια του Αισχύλου

Στις 12 & 13 Ιουλίου ο μοναδικός Θεόδωρος Τερζόπουλος κατεβαίνει στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο και την Ορέστεια του Αισχύλου. Μία παράσταση που συνιστά το απόλυτο ίσως must του καλοκαιριού.

Στο ερμηνευτικό καστ ξεχωρίζουμε τους: Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων) και Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας).

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Αλεξία Βουλγαρίδου – Jan Roelof Wolthuis
Έρως, αγάπη και θάνατος

Στις 13/07/2024 η διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και ο Ολλανδός συνθέτης και πιανίστας Γιαν Ρούλοφ Βόλτχαους θα παρουσιάσουν τέσσερις κύκλους τραγουδιών με θέμα την αγάπη, τη χαρά, τη φύση και τον θάνατο.

Στη συναυλία των δύο διακεκριμένων μουσικών θα ακουστούν συνθέσεις του Κλοντ Ντεμπισί, του Άλμπαν Μπεργκ και του Οτορίνο Ρεσπίγκι.

Μια γοητευτική προσωπική ανάγνωση σ’ έναν αρμονικό μουσικό διάλογο.

Δημήτρης Καλαντζής – Masters’ Voice: Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης

Στις 20/07/2024 ένας από τους πιο δημιουργικούς και καταξιωμένους τζαζίστες στην Ελλάδα, με σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική και διεθνή τζαζ σκηνή, ο Δημήτρης Καλαντζής κινείται με άνεση μεταξύ των μουσικών ειδών και εμπνέεται συχνά από τους «κλασικούς» της ελληνικής μουσικής, έχοντας στο ενεργητικό του τρεις συναρπαστικούς δίσκους με τζαζ διασκευές έργων του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και των Γιαννίδη, Καπνίση και άλλων.

Στη συναυλία στη Μικρή Επίδαυρο, εκτός από την εξαιρετική δουλειά του πάνω στον Χατζιδάκι, θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε για πρώτη φορά τη δική του τζαζ «μετάφραση» σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.

Επίδαυρος
Comédie-Française – Tiago Rodrigues
Not Hecuba

Στις 26 & 27 Ιουλίου μία ξένη μετάκληση, θα παρουσιάσει την ιστορία της Εκάβης ιδωμένη μέσα από τις τεχνικές της Κομεντί Φρανσέζ που έρχεται ξανά στην Επίδαυρο συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Ο Tiago Rodrigues, Πορτογάλος σκηνοθέτης και νέος διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, έρχεται με το Not Hecuba, έργο όπου ο τραγικός μύθος της Εκάβης πλέκεται με την ιστορία μιας ηθοποιού και μητέρας, σε μια παράσταση που, όπως λέει ο τίτλος της, δεν είναι η Εκάβη του Ευριπίδη –η παραγωγή αυτή σηματοδοτεί τη νέα κάθοδο της Κομεντί Φρανσαίζ στην Επίδαυρο, κι έχουμε τη χαρά να την παρουσιάζουμε αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αβινιόν.

Subset Festival

Το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εστιάζει στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα θα πραγματοποιηθεί και φέτος.

Αναθέσεις σε ελληνικά σύνολα και καλλιτέχνες, αλλά και workshops, προβολές και ξένοι καλεσμένοι θα συνθέσουν και φέτος ένα πανόραμα μουσικής έκφρασης, που κατέχει ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ και συσπειρώνει ένα καινούργιο κοινό.

Από τον Raed Yassin μέχρι τον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη, και από τη Laurel Halo μέχρι τον Ben Frost και τους Kaleidoskop με τη Maya Dunietz, μεταξύ άλλων, αλλά και μια σπέσιαλ προβολή, του Ryūichi Sakamoto: Opus σε σκηνοθεσία του Ιάπωνα Neo Sora, το φετινό Subset Festival θα μας απογειώσει.

grape – Greek Agora of Performance

Η καινοτόμα πρωτοβουλία grape για τη συστηματική προώθηση και προβολή του ελληνικού Θεάτρου και Χορού, που άρχισε ήδη να δίνει τους πρώτους καρπούς της, συνεχίζεται και φέτος.

Οκτώ έργα θα παρουσιαστούν σε ένα συμπυκνωμένο πενθήμερο (21 – 25 Ιουλίου) για επαγγελματίες, διεθνείς καλεσμένους του Φεστιβάλ, αλλά και για το αθηναϊκό κοινό.

Όλα τα έργα του grape θέτουν, κατά κάποιον τρόπο, το ερώτημα «Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου;».

Είτε αγγίζουν θέματα πολιτικοκοινωνικά, είτε υπαρξιακά, μέσα από μια πιο ποιητική οπτική, με εργαλεία τον μύθο και τη λαϊκή παράδοση, οι παραστάσεις αυτές φωτίζουν, η καθεμιά με τη δική της καλλιτεχνική γλώσσα, τη σχέση μας με το σήμερα.

Οι καλλιτέχνες του grape φέτος είναι: Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ανδρέου, Mario Banushi, Χαρά Κότσαλη, Γιολάντα Μαρκοπούλου – Ομάδα Station Athens, Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια, Ζωή Χατζηαντωνίου και Αργυρώ Χιώτη.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Future Perfect. Η εποχή της αμηχανίας
Κύκλος συζητήσεων με επιμέλεια Δημήτρη Παπανικολάου

Μια νέα συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκινάει μέσα από τον κύκλο συζητήσεων Future Perfect – Η εποχή της αμηχανίας.

Γνωστά ονόματα της ελληνικής indie και alternative σκηνής θα φιλοξενήσει το Indie Playground Festival, που διοργανώσαμε πρώτη φορά πέρυσι, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και τη United We Fly, και επιστρέφει φέτος στον βιομηχανικό χώρο Playground 260.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συζητήσεις, πάρτι, live στην Πλατεία της Πειραιώς 260, μαζί με pre- και post-show talks ενισχύουν τη φεστιβαλική εμπειρία.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Indie Playground Festival

Στις 02/06/2024 το Indie Playground Festival, που διοργανώθηκε πρώτη φορά πέρυσι από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και τη United We Fly, επιστρέφει και φέτος στον βιομηχανικό χώρο Playground 260.

Για δύο βραδιές ο ανοιχτός χώρος πίσω από την Πειραιώς 260 μεταμορφώνεται σε stage και μας καλεί να ανακαλύψουμε το νέο αίμα της σύγχρονης ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής.

Συμμετέχουν γνωστά αλλά και ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής indie και alternative σκηνής: Larry Gus, Puta Volcano, ΑΜΚΑ, Whereswilder, Prompt, Kooba Tercu, Metaman, Vassilina.

Eκθεσιακός Χώρος Επιδαύρου
Ιππόλυτος – Φαίδρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη από το Εθνικό Θέατρο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στον ομώνυμο ρόλο, ο εκθεσιακός χώρος Επιδαύρου, που εγκαινιάστηκε το 2023 χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ζωντανεύει και φέτος με μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στις μορφές του Ιππόλυτου και της Φαίδρας.

Ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο, η έκθεση παρουσιάζει τους εμβληματικούς αυτούς ήρωες όπως τους γνωρίσαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τα 69 χρόνια λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Φαίδρα, γυναίκα του βασιλιά Θησέα, πιόνι στο σχέδιο εκδίκησης της θεάς Αφροδίτης, ερωτεύεται τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της και της Αμαζόνας Ιππολύτης. Αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Άρτεμης, ο Ιππόλυτος αρνείται τον έρωτα της Φαίδρας, με ολέθριες συνέπειες.

Πολύτιμα τεκμήρια από το αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και πολλών ακόμη πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων καλούν τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι μέσα από κοστούμια, μάσκες, μακέτες, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό περιβάλλον.

Μια γοητευτική αναδρομή στις παραστάσεις και τις ερμηνείες που αποτύπωσαν την ορμή του ανεκπλήρωτου έρωτα σε όλες του τις μορφές στο εθνικό τοπόσημο του Αρχαίου Δράματος από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

05/07 έως 06/07/2024 στις 18:00
12/07 έως 13/07/2024 στις 18:00
19/07 έως 20/07/2024 στις 18:00
26/07 έως 27/07/2024 στις 18:00
02/08 έως 03/08/2024 στις 18:00
09/08 έως 10/08/2024 στις 18:00
23/08 έως 24/08/2024 στις 18:00