Δεν κοιμότανε ποτέ αυτή η πόλη. Αυτός ο στίχος συνόδευσε τους Mikro που για κοντά 15 χρόνια έφεραν την δική τους μουσική επανάσταση. Η πόλη πέρασε αρκετά χρόνια στα οποία είχε πέσει σε λήθαργο, όμως τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι ξάγρυπνη και οι Mikro έπρεπε να επιστρέψουν. Και το κάνουν μεγαλειωδώς.

Έχοντας βγάλει το πρώτο τους άλμπουμ μετά από 10 χρόνια, με τίτλο Σουπερήρωες, οι Mikro θέλουν να το γιορτάσουν με μια μεγάλη συναυλία μαζί με τους Echo Tides και τους Lip Forensics και, εκτός από το να μαζέψουν την παλιά φουρνιά ακροατών, να συστηθούν και στους νεότερους που ίσως δεν γνωρίζουν τι θα πει «Mikro».

Ποιο είναι το συναίσθημα της προσμονής ενός live που σας βρίσκει μετά από 10 χρόνια πάλι μαζί με ένα κοινό που δεν σας ξέχασε ποτέ και φέρει ακόμα το σημάδι που του αφήσατε;

Η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά με τον κόσμο που μας αγάπησε είναι τεράστια. Μετά από τόσα χρόνια η επαφή με τον κόσμο που μας έλειψε έρχεται σε ένα πάρτι/γιορτή με όλα τα τραγούδια που αγαπήσαμε αλλά και με νέο υλικό!

Πείτε μου λίγο την διαδρομή των Mikro για να καταλήξουμε στο νέο σας άλμπουμ Σουπερήρωες.

Το 2014 πατήσαμε ένα pause όσο αφορά τους Mikro για να ασχοληθούμε με άλλα projects. Μετά τα lockdown της επιδημίας άρχισε να υπάρχει μία αναζωπύρωση τόσο για τις συναυλίες που μας έλειψαν όσο και για νέο υλικό. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν ιδέες για νέα Mikro τραγούδια που σιγά σιγά άρχισαν να παίρνουν σχήμα.

Έτσι φτάσαμε στον τελευταίο χρόνο όπου αυτές οι ιδέες πήραν σάρκα και οστά με τις ηχογραφήσεις στο home studio που έχουμε στο Λονδίνο. Αποφασίσαμε να είναι όλο το album ελληνόφωνο μιας και αυτή τη φορά απευθυνόμαστε αποκλειστικά στο ελληνικό κοινό. Γεμάτο με αισιόδοξα μηνύματα και διάθεση για χορό και πάρτι.

Οι Mikro είναι έτοιμοι για ακόμα ένα ταξίδι σε τροχιά μουσικού διαστήματος

Πριν 10 χρόνια δεν υπήρχαν πολλά από τα μέσα του σήμερα στον τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο. Νιώθετε λίγο boomers;

Ναι, πολύ. Δεν είμαστε fan των social. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν τα μπορούμε καθόλου τα Facebook, Instagram και, πολύ περισσότερο, TikTok. Ασχολούμαστε μόνο και μόνο γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος επαφής και επικοινωνίας με τον κόσμο. Προτιμούμε την άμεση επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει.

Οι Mikro της νέας εποχής

Όταν πρωτοξεκινήσατε, ήσασταν πρωτοποριακοί, έμοιαζαν όλα «παρθένα» για τον ακροατή και τον δημιουργό. Πώς βλέπετε τη μουσική σήμερα, όπου υπάρχει τεράστια παραγωγή που φτάνει στα αυτιά και μάτια μας και όλα μοιάζουν να έχουν γίνει πάνω από μία φορές;

Ακόμα και τότε που ξεκινούσαμε δεν υπήρχε παρθενογένεση. Θα έλεγα περισσότερο υπήρχε μία ζύμωση μέσα σε πολλές μουσικές ιδέες που ξεπηδούσαν όλη τη δεκαετία των 90s. Για την ελληνική πραγματικότητα αυτό που κάναμε ήταν πολύ πρωτοποριακό. Συνδυάσαμε την indie electronica με την ποπ και τα breakbeats. Κάτι που αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό.

Η μουσική σκηνή του σήμερα δίνει υπέροχες μουσικές αλλά ταυτόχρονα και πολλές μετριότητες, δημιουργώντας έναν τεράστιο ωκεανό μουσικής όπου ο ακροατής καλείται να ψάξει να βρει τα διαμάντια. Κάτι που απαιτεί χρόνο. Κι αν δεν έχεις χρόνο καταλήγεις στη μασημένη τροφή των playlists. Και αν αυτά τα playlists που ακολουθείς τα ορίζουν τα major labels τότε έπεσες στην καλοστημένη μηχανή του music industry.

Θεωρείτε πως με το νέο σας άλμπουμ βγάζετε τους πειραματισμούς σας ή είστε οι ίδιοι Mikro που αγάπησε το κοινό;

Είμαστε οι ίδιοι και απαράλλαχτοι, που πάντα μας άρεσε να πειραματιζόμαστε, να μην ακολουθούμε κανόνες και να μην έχουμε όρια. Ό,τι μας αρέσει, όπως μας αρέσει, εντελώς ανεξάρτητοι από εταιρίες και οικονομική εξάρτηση. Η ταυτότητά μας πάντα ήταν και είναι η αγάπη για τη μουσική, πέρα από στυλ, είδη και ταμπέλες. Στο νέο album έχουμε όσες μουσικές μας επηρέασαν τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το μίξερ/πρίσμα των Mikro.

Πώς παρατηρείτε τις φορές που ένα τραγούδι θα προκαλέσει συγκρούσεις και παθιασμένες αντιδράσεις όπως το τραγούδι της Σάττι για τη Eurovision; Είναι αυτός ο προορισμός της τέχνης ή είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει;

Ο προορισμός της μουσικής (και της τέχνης γενικότερα) είναι να δημιουργεί συναισθήματα, όποια και να είναι αυτά. Συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σκέψεις, ιδέες, εικόνες, συζητήσεις, χορό, διασκέδαση, λύπη, δάκρια, αναπόληση, θυμό, χαρά, ευφορία…τα πάντα! Αν ένα τραγούδι δεν δημιουργεί κάποιο συναίσθημα τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Οι Mikro είναι έτοιμοι για ακόμα ένα ταξίδι σε τροχιά μουσικού διαστήματος

Ποια είναι η υπερδύναμή των Mikro;

Να μπορούμε να επιβιώνουμε και να είμαστε συνεπείς στα όνειρά μας χωρίς εκπτώσεις σε μία εποχή που έχει αρκετό σκοτάδι.

Κάθε φορά που ακούω τη μουσική σας, δεν μπορώ να μην πιστέψω ότι είστε συμπαντικά όντα, διαστημικά, ότι ονειρεύεστε να περπατάτε στο χάος και να σας απορροφά ένας άλλος γαλαξίας. Είναι έτσι;

Η μουσική για εμάς είναι ένας τρόπος για να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα και να δημιουργούμε σύμπαντα και καταστάσεις που δίνουν διέξοδο και έκφραση σε αυτά που νιώθουμε. Με αυτή τη λογική (του παραλόγου) μπορούμε να πούμε πως είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφεις.

Θα Γίνω Αγάπη. Έτσι τιτλοφορείται ένα σας τραγούδι και θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε πως ο κόσμος μας έχει μπόλικη αγάπη που απλά δεν είναι τόσο θορυβώδης όσο το μίσος ή η αγάπη έχει μικρύνει κι έχει κρυφτεί;

Η αλήθεια είναι ότι όντως το μίσος είναι θορυβώδες και πάντα ακούγεται περισσότερο από την αγάπη που συνήθως κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις. Ναι, υπάρχει πολλή αγάπη, σίγουρα πολύ περισσότερη από μίσος. Αλλά ποτέ δεν θα είναι αρκετή. Και πάντα θα θέλουμε περισσότερη αγάπη!

Οι Mikro είναι έτοιμοι για ακόμα ένα ταξίδι σε τροχιά μουσικού διαστήματος

Στο live μαζί σας θα είναι και οι Echo Tides που είναι η καλλιτεχνική ενσάρκωση των σημερινών 25άρηδων-30άρηδων που διψάνε για να δείξουν στον κόσμο πόσο ευάλωτοι είναι. Στο ξεκίνημα σας ήσασταν μια ψυχοθεραπευτική μουσική πρόταση, ίσως όμως σε μια εποχή που δεν είχε ακόμα την διάθεση να ψάξει μέσα της. Νιώθετε ότι ίσως να έχετε μια δεύτερη ευκαιρία τώρα, να κάνετε μια επιστροφή στα μουσικά σας νιάτα;

Χαιρόμαστε που θα μοιραστούμε το stage με νέα παιδιά, τους Echo Tides και τους Lip Forensics. Να χορέψουμε όλοι μαζί σε νέα σούπερ πάρτι. Να θυμηθούμε τα παλιά και να βάλουμε νέα θεμέλια για το μέλλον. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε πουθενά. Θέλουμε να ατενίσουμε μπροστά. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Η ηλικία δεν υπάρχει στη σφαίρα μας. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ «ηλικιακά», ούτε για εμάς ούτε για τους άλλους. Η ηλικία υπάρχει μόνο στη φαντασία μας. Έχουμε δει 50άρηδες που είναι πολύ πιο «νέοι» και επαναστατικοί από 20άρηδες. Πόσο χρονών αισθάνεσαι; Αυτό έχει σημασία.

* Οι Mikro μας περιμένουν στις 6 Απριλίου στο Arch Club. Μπορείς να μάθεις λεπτομέρεις για το live εδώ.