Είναι σαν να πέρασε μια μέρα… και όμως από το 2014 έχουν περάσει δέκα χρόνια. Για πολλούς φίλους της 7ης τέχνης, το 2014 υπήρξε μια πλούσια κινηματογραφική χρονιά με υπέροχες ταινίες.

Πέρα από τα βραβεία ή την εμπορική απήχηση, πέρα από το αν πρόκειται για ανεξάρτητες ή όχι παραγωγές, διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις δέκα αγαπημένες μας ταινίες από εκείνη τη χρονιά, αποκλειστικά με βάση την προσωπική μας θέαση των πραγμάτων.

Καθένας από εσάς που θα διαβάσει το άρθρο ίσως διαφωνήσει, συμφωνήσει, αναρωτηθεί γιατί αυτές και όχι άλλες. Όλες τους, όμως, τροφοδότησαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν ένα φαινόμενο που μπορεί να δοκιμάζεται, αλλά ευτυχώς δεν εκλείπει, τη συζήτηση γύρω από το σινεμά.

1. Interstellar

Τολμηρός, τελειομανής και φιλόδοξος, ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι από τους ελάχιστους σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ με απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Ο Νόλαν γύρισε το «Interstellar» με 35 mm αναμορφική και IMAX 70 mm φωτογράφηση.

Ο Νόλαν και η ομάδα του μελέτησαν ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή Τόνι Μάγερς σχετικά με την οπτική μορφή των διαστημικών αποστολών της NASA με IMAX κάμερες, και θέλησε να εξομοιώσει της απεικονίσεις στους κλειστούς χώρους ενός εσωτερικού χώρου διαστημοπλοίου, ξανά σε IMAX κάμερες δήλωσε ότι επιρροή στο Interstellar άσκησαν, μεταξύ άλλων, το Μετρόπολις (1927), το 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968) και το Blade Runner (1982).

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάθιου Μακόναχι, Αν Χάθαγουεϊ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μπιλ Έργουιν, Μάικλ Κέιν, Έλεν Μπέρστιν, και Ματ Ντέιμον.

Το σενάριο ακολουθεί την ιστορία μίας ομάδας αστροναυτών, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσα από μία σκουληκότρυπα, σε μία προσπάθεια να βρουν ένα νέο σπίτι για την ανθρωπότητα.

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τα αδέλφια Κρίστοφερ και Τζόναθαν Νόλαν, και βασίζεται σε ένα αρχικό σενάριο που είχε γράψει ο δεύτερος, το 2007. Ο Κρίστοφερ Νόλαν ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας, μαζί με τη σύζυγό του Έμμα Τόμας, μέσω της εταιρείας παραγωγής τους με το όνομα Syncopy, και μαζί με την Λίντα Όμπστ της Lynda Obst Productions.

2. Ξενοδοχείο Grand Budapest

Η ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest» είναι η ιστορία της ζωής του Γουστάβου, ενός φινετσάτου μαέστρου της ξενοδοχειακής φιλοξενίας, διηγημένη από τον Zero που στα νιάτα του ήταν ένας αμούστακος σκουρόχρωμος μετανάστης και μαθητευόμενος θαλαμηπόλος, προστατευόμενος του μεσιέ Γουστάβ. Το αλπικό ξενοδοχείο βρίσκεται σε ένα φανταστικό κρατίδιο, διασταύρωση Γερμανίας, Πολωνίας και Τσεχίας, την «Δημοκρατία της Zubrowka», μια φανταστική ονομασία εμπνευσμένη από όνομα βότκας.

Το ξενοδοχείο στην καρδιά της Ευρώπης μαζί με τους μεσιέ Γουστάβ και Ζίρο, ακολουθεί την ιστορία της Ευρώπης μετά τον Ά παγκόσμιο μέχρι την σοβιετική εποχή με τη συμμετρική ματιά του Γουές Άντερσον, το τετραπέρατο χιούμορ του και ένα καστ – πάνθεον γεμάτο από διάσημα ονόματα. Πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς στο ρόλο ενός θυρωρού ξενοδοχείου, ο οποίος συνεργάζεται με έναν γκρουμ για να αποδείξει την αθωότητά του αφού έχει κατηγορηθεί για φόνο.

Το καστ της ταινίας πλαισιώνουν οι Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Έντουαρντ Νόρτον, Ματιέ Αμαλρίκ, Σίρσα Ρόναν, Έιντριεν Μπρόντι, Γουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Λέα Σεϊντού, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζουντ Λο, Τίλντα Σουίντον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τομ Γουίλκινσον, Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον, Τόνι Ρεβελόρι και Μπομπ Μπάλαμπαν.

Η ιστορία ξεκινά το 1932 κατά τη διάρκεια των ένδοξων ημερών του ξενοδοχείου. Η Ζουμπρόβκα βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου, αλλά αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Μεσιέ Γκουστάβ Χ, τον αφοσιωμένο θυρωρό του Grand Budapest. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι άγνωστος και μεταφέρει μόνο σημαντικά μηνύματα μέσω του δικηγόρου και υποδιευθυντή Κόβακς.

Όταν δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πλούσιων πελατών του ξενοδοχείου ή δεν διευθύνει το προσωπικό του, ο Γκουστάβ φλερτάρει με αρκετές ηλικιωμένες κυρίες που επισκέπτονται το ξενοδοχείο για να απολαύσουν τις «εξαιρετικές υπηρεσίες» του. Μία από αυτές τις κυρίες είναι η Μαντάμ Σελίν Βιγενέβ “Μαντάμ Ντι” Ντεγκόφ ουντ Τάξις, με την οποία ο Γκουστάβ περνά τη νύχτα πριν την αναχώρησή της.

Ο Γουές Άντερσον σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο το οποίο εμπνεύστηκε από τα γραπτά του Στέφαν Τσβάιχ. Αυτή είναι η πρώτη ταινία του Γουες Αντερσον εδώ και χρόνια που δεν έχει σχεδόν καθόλου ρομαντικό στοιχείο, έναν έρωτα που γεννιέται ή που πεθαίνει.

3.  Boyhood (Μεγαλώνοντας)

Το «Boyhood» γυρίστηκε κατά διαστήματα σε μια περίοδο δώδεκα χρόνων από το Μάιο του 2002 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, απεικονίζοντας την ανάπτυξη ενός νεαρού αγοριού και της μεγαλύτερής του αδελφής προς την ενηλικίωση. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ και πρωταγωνιστούν οι Έλαρ Κολτρέιν, Πατρίσια Αρκέτ, Λορελάι Λίνκλεϊτερ και Ίθαν Χοκ.

Η ταινία καταπιάνεται με την έκφραση της καθημερινότητας και τους ρυθμούς της. Οι 39 ημέρες γυρίσματος μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 ετών. Θεωρητικά, είναι λίγο τρομακτικό να βλέπουμε τους ηθοποιούς να μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια μας (οι διαφορές μέσα στα 12 χρόνια είναι εμφανείς), αλλά το δυνητικό θρίλερ γίνεται ένα οικείο home movie στα χέρια του Λινκλέιτερ.

Η ταινία κρατάει δυόμιση ώρες στις οποίες δεν θα βαρεθείς ούτε στιγμή. Κι όταν τελειώσει θα σου αφήσει μια ευχάριστη αίσθηση. Μια αίσθηση νοσταλγίας, ικανοποίησης και ηρεμίας. Είναι ο ορισμός της ψυχαγωγίας. Δε θέλει να σε προβληματίσει. Ούτε να σου πει κάτι βαθυστόχαστο και εξεζητημένο. Θέλει να ζήσει μαζί σου αυτά τα χρόνια.

4. Birdman ή (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)

Μέσα σ’ ένα φαντασμαγορικό και φιλόδοξο περιτύλιγμα, η ταινία «Birdman ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)» του Αλεχάντρο Ινιάριτου αφηγείται την ιστορία ενός ηθοποιού, του Ρίγκαν Τόμσον (Μάικλ Κίτον) γνωστός για το ρόλο του ως ένας εικονικός υπερήρωας, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ. Στις μέρες που οδηγούν στην πρεμιέρα της παράστασης, παλεύει με τον εγωισμό του και προσπαθεί να ανακτήσει την οικογένειά του, την καριέρα του και τον ίδιο του τον εαυτό.

Πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Κίτον, Ζακ Γαλιφιανάκης, Έντουαρντ Νόρτον, Άντρια Ράιζμπορο, Έιμι Ράιαν, Έμμα Στόουν και Ναόμι Γουότς.

Ο Ρίγκαν πιστεύει ακράδαντα ότι το τελευταίο του εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντάς τον από τη ρετσινιά του ξοφλημένου χόλιγουντιανού διάττοντα αστέρα.

Με την ημερομηνία της πολυπόθητης πρεμιέρας του έργου του να πλησιάζει απειλητικά, ο πρωταγωνιστής της παράστασης τραυματίζεται σοβαρά και πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Κατόπιν παρότρυνσης της πρωταγωνίστριάς του Λέσλι (Ναόμι Ουότς) και υπό τις πιέσεις του παραγωγού και κολλητού του φίλου Τζακ (Ζακ Γαλιφιανάκης), ο Ρίγκαν, διστακτικά, αποφασίζει να προσλάβει τον Μάικ Σίνερ (Έντουαρντ Νόρτον), έναν εντελώς ανεξέλεγκτο τύπο που υπόσχεται την έκρηξη στα εισιτήρια της παράστασης αλλά και την προσθήκη αποθεωτικών κριτικών.

Καθώς, λοιπόν, ο Ρίγκαν προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα στην προσωπική του ζωή.

5. Το παιχνίδι της μίμησης (The Imitation Game)

Η ταινία «The Imitation Game» σε σκηνοθεσία Μόρτεν Τίλντουμ είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ αποτέλεσε σημαντική φυσιογνωμία της ιστορίας καθώς κατάφερε να σπάσει τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, επίτευγμα που βοήθησε τους Συμμάχους να νικήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεγαλύτερη κόντρα του Τούρινγκ συνέβαινε μέσα του: Το The Imitation Game τον απεικονίζει ως έναν εσωστρεφή, εγωμανή, υπερόπτη και ιδιοφυή ομοφυλόφιλο επιστήμονα, μπροστά από την εποχή του και εχθρό του πουριτανισμού της σκέψης και των ερωτικών ηθών, ταμένο στο όραμα του και αποκλεισμένο από κάθε κοινωνική νόρμα, ουσιαστικά εγκλωβισμένο στον μεγάλο, νεανικό και ατελέσφορο έρωτα του με ένα αγόρι που τον αγάπησε και τον στήριξε.

Η ταινία ξεκινάει με τη σύλληψη του για απρεπή συμπεριφορά, που στη συνέχεια τον οδήγησε στην καταδίκη, τον χημικό ευνουχισμό και την αυτοκτονία με δηλητηριασμένο μήλο- ή ατύχημα, κατά άλλη εκδοχή, το 1952.

Ο Τούρινγκ υπήρξε ένας ήρωας πολέμου που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ γιατί η αποστολή του καταχωρήθηκε ως άκρως απόρρητη και ο φάκελος του εξαφανίστηκε από την κατασκοπία. Ταυτόχρονα, έγινε μάρτυρας, διότι καταδικάστηκε σε μια εποχή όπου η ομοφυλοφιλία διωκόταν ως έγκλημα.

Δεκαετίες αργότερα, η βασίλισσα του έδωσε χάρη, που με άλλα λόγια σημαίνει πως επίσημα, το κράτος έκανε λάθος (αν και ορθώς τον τιμώρησε με τους τότε ισχύοντες νόμους) και έμμεσα παραδέχεται πως έσφαλε ηθικά και καθυστερημένα, τον αποκατέστησε στα μάτια μιας ντροπιασμένης αυτοκρατορίας, που πολύ πιθανόν να είχε ηττηθεί κατά κράτος αν ο Τούρινγκ δεν έσπαγε τους ναζιστικούς γρίφους και κυρίως, δεν έσπευδε να προειδοποιήσει πως, αν δεν χειριστούν το εύρημα με μέτρο και πονηριά, οι Γερμανοί θα τους είχαν καταλάβει και θα είχαν ακολουθήσει διαφορετική τακτική, που θα απέβαινε μοιραία για την εξέλιξη του πολέμου.

Πρωταγωνιστεί ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον ρόλο του Τούρινγκ ενώ συμμετέχουν οι Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ, Τσαρλς Ντανς, Άλεν Λιτς, Μάθιου Μπιρντ και Ρόρι Κινίαρ.

6. The Theory of Everything

Η εκπληκτική ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Στίβεν Χόκινγκ, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζέιμς Μαρς και το σενάριο έγραψε ο Άντονι Μακάρτεν, ο οποίος βασίστηκε στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ, στην οποία αφηγείται τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, Στίβεν Χόκινγκ, τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία του στη φυσική.

Τον ακολουθούμε από το 1963, όπου σπουδάζει στο Κέιμπριτζ κι ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μέχρι τη συνεχιζόμενη, από τα 21 του χρόνια έως και σήμερα, μάχη του, μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Έντι Ρέντμεϊν και η Φελίσιτι Τζόουνς ενώ οι Τσάρλι Κοξ, Έμιλι Γουάτσον, Σάιμον ΜακΜπέρνεϊ, Κρίστιαν Μακέι, Χάρρυ Λόιντ και Ντέιβιντ Θιούλις έχουν υποστηρικτικούς ρόλους.

Ο Μαρς στόχευσε σε μία ταινία που θα τιμά το μυαλό και το σώμα, τη λογική και την καρδιά, την επιστήμη και την πίστη, τις αποδεικτικές εξισώσεις και την ποίηση του χάους, το τώρα και το άπειρο. Θέλησε να κινηματογραφήσει το μεγαλείο των πάντων.

7. Ελεύθερος σκοπευτής (American Sniper)

Η ταινία «Ελεύθερος σκοπευτής (American Sniper)» αφηγείται την αληθινή ιστορία του πεζοναύτη Κρις Κάιλ, του Αμερικανού στρατιώτη που κατέχει ένα μάλλον δυσάρεστο ρεκόρ σε πεδίο μάχης, έχοντας σκοτώσει τουλάχιστον 160 ανθρώπους σε τέσσερις μόλις αποστολές στο Ιράκ.

Η σκοπευτική δεινότητα του Κάιλ σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα κερδίζει τον τίτλο του «θρύλου». Η φήμη του όμως εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μια εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθειά του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας σπίτι συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί ν’ αφήσει τον πόλεμο πίσω του.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κλιντ Ίστγουντ και το σενάριο έγραψε ο Τζέισον Χολ. Πρωταγωνιστεί ο Μπράντλεϊ Κούπερ ενώ το καστ πλαισιώνουν οι Σιένα Μίλερ, Λουκ Γκράιμς, Κάιλ Γκάλνερ, Σαμ Τζέιγκερ, Τζέικ ΜακΝτόρμαν και Κόρι Χάρντικτ.

Αποκλείεται να μην συγκινηθείς από τον ήχο του «σπασμένου», φοβισμένου «I’m ready to come home», που ξεστομίζει ο Κρις. Αποκλείεται να μην αισθανθείς άβολα με τις σκηνές των σακατεμένων βετεράνων. Και μπορεί να εκπλαγείς με την άγρια ειρωνεία του φινάλε. Στο τέλος της ταινίας αυτό που μετράει είναι οι πληγές αυτού του ανθρώπου. Κι εκεί είναι που θα σηκώσεις τα χέρια ψηλά. Ως συνάνθρωπος. Ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» είναι μια ταινία για τη ζωή και τον θάνατο. Όχι την πολιτική.

8. Χωρίς μέτρο (Whiplash)

Η ταινία «Χωρίς Μέτρο» αφηγείται την ιστορία του 19χρονου Άντριου Νίμαν ταλαντούχου ντράμερ, ο οποίος φοιτά σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της χώρας. Εκεί τα όνειρά του για μεγαλείο θα βρουν καθοδήγηση από έναν καθηγητή που δεν θα σταματήσει πουθενά για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Ντάμιεν Σαζέλ πρωταγωνιστούν οι Μάιλς Τέλερ και Τζ. Κ. Σίμονς ενώ συμμετέχουν οι Πολ Ράιζερ και Μελίσα Μπενουά.

Ο νεαρός Άντριου ζώντας με τον πατέρα του, ο οποίος είναι και ο καλύτερός του φίλος, ονειρεύεται μια σπουδαία καριέρα μουσικού. Αρχίζει μάλιστα να τη βλέπει μπροστά του όταν ο Τέρενς Φλέτσερ, ένας τελειομανής και απίστευτα απαιτητικός καθηγητής, τον επιλέγει ως μέλος της πολυβραβευμένης μπάντας του. Όταν όμως αρχίσουν οι πρόβες, η ακραία, σαδιστική συμπεριφορά του Φλέτσερ θα τον σπρώξει στα όριά του, οδηγώντας τον έτσι σε απόλυτο ψυχολογικό αδιέξοδο.

9. Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει

Η ταινία «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει» είναι βασισμένη ομώνυμο best seller μυθιστόρημα της νευρολόγου Λίζα Τζένοβα και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από το δίδυμο των σεναριογράφων/σκηνοθετών του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ – Γουός Γουέστμορλαντ.

H Δρ. Αλις Χάουλαντ, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έχει μόλις γιορτάσει τα 50 της χρόνια όταν συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την μνήμη της. Εχει χτίσει μελέτες μιας ολόκληρης ζωής πάνω στις λέξεις, όμως εκείνες τώρα την προδίδουν, ξεχνάει, νιώθει κενά στη σκέψη της όταν δίνει μία διάλεξη ή όταν μιλά στον άντρα και τα τρία ενήλικα παιδιά της.

Κάνοντας τζόγκινγκ ένα απόγευμα, χάνεται. Μέσα στο μυαλό της. Βρίσκεται στους κήπους του Κολούμπια και για λίγα δευτερόλεπτα δεν ξέρει ποια είναι, που είναι, που πάει. Ενα ωστικό κύμα πανικού, μία επίθεση από το ίδιο σου τον εγκέφαλο, ένα μούδιασμα. Η διάγνωση της είναι μία σπάνια μορφή Αλτσχάιμερ που μεταδίδεται με το DNA, σε νοσεί νωρίτερα από τις συνηθισμένες περιπτώσεις και είναι μη αναστρέψιμη.

Τόσο η ίδια, όσο και οι αγαπημένοι της – ο ακόμα ερωτευμένος μαζί της σύζυγός της, η δικηγόρος μεγάλη κόρη, ο γιατρός γιος, η μικρή/μαύρο πρόβατο άνεργη ηθοποιός, θα περάσουν τη μεγάλη δοκιμασία της αρρώστιας που σταδιακά αλλά βίαια σου κλέβει το πνεύμα, σου αφαιρεί την προσωπικότητα, σου στερεί την αξιοπρέπεια. Κάποιες αναλαμπές όμως, στιγμές αγάπης, κι ο άνθρωπός σου είναι εκεί – αναβοσβήνει φευγαλέα μέσα στο βλέμμα του. Είναι ακόμα η Αλις. Υπάρχει.

H ταινία που χάρισε δικαιωματικά το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Τζούλιαν Μουρ.

10. Foxcatcher

Ο Μπένετ Μίλερ, δημιουργός του Καπότε και του Moneyball, το 2014 σκηνοθέτησε το «Foxcatcher» μια ταινία, η οποία συνδυάζει δύο βασικούς θεματικούς άξονες από τις προηγούμενές του: την ψυχοπαθολογία και τον αθλητισμό.

Το Foxcatcher αφηγείται την ιστορία του Ολυμπιονίκη Πρωταθλητή της Πάλης Μαρκ Σουλτζ και του παρανοϊκού-σχιζοφρενή εκατομμυριούχου Τζον ντυ Ποντ, ο οποίος το 1996 δολοφόνησε τον Ολυμπιονίκη Πρωταθλητή Ντέιβ Σουλτζ, αδερφό του Μαρκ. Πρωταγωνιστούν οι Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Οι Ντέιβ και Μαρκ Σουλτζ είναι χρυσοί Ολυμπιονίκεις της Πάλης. Ως ο μεγαλύτερος και έχοντας γνωρίσει πρωτος την επιτυχία, ο Ντέιβ ήταν πάντα ο αρχηγός μεταξύ τους αφήνοντας τον Μαρκ στη σκιά του, ακόμα κι όταν ο ίδιος γνώρισε επιτυχία, η οποία θεωρήθηκε ότι επιτεύχθει εξαιτίας του Ντέιβ. Το 1987 ο Μαρκ στρατολογείται από τον 50χρονο εκατομμυριούχο Τζον ντυ Ποντ να εκπαιδευτεί στο κτήμα της οικογένειάς του, στο Foxcatcher.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε τίτποτα για τον ντυ Ποντ, ο Μαρκ πείθεται εύκολα από τον εθνικισμό και την αγάπη που είχε για το άθλημα ο ντυ Ποντ. Η ίδια πρόταση γίνεται και στον Ντέιβ, αλλά ο ίδιος την απορρίπτει καθώς δεν ήθελε να αναγκάσει την οικογένειά του να μετακομίσει και να εγκατασταθούν στο κτήμα Foxcatcher στην Πενσυλβάνια.

Παρ’ όλα αυτά και οι τρεις τους έχουν τον ίδιο σκοπό: να κερδίσει ο Μαρκ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1987 και το πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ. Όμως στην πορεία άλλες προτεραιότητες θα μπουν μπροστά, ειδικά του ντυ Ποντ, κάτι που θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους και θα οδηγήσει σε μια τραγωδία που κανείς τους δεν είχε προβλέψει.