Δύο χρόνια πριν, τα αδέρφια Russo περνούσαν στην μετά-Avengers εποχή και έχοντας υπογράψει μια πλουσιοπάροχη συμφωνία με το Netflix, έκαναν ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα με το Extraction, με πρωταγωνιστή τον Chris Hemsworth. Τη σκηνοθεσία αυτής της ταινίας έκανε βέβαια ο Sam Hargrave, ένας stuntman στα Avengers που έμαθε πολλά δίπλα τους. Το Extraction ήταν η καλύτερη action ταινία για το 2020. Το 2022 αυτό το αξίωμα φαίνεται πως μπορεί να το πάρει το The Gray Man.

Από χθες που κυκλοφόρησε, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τόσο σε IMDB όσο και στο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει πάρει αδικαιολόγητα χαμηλές βαθμολογίες. Οκ, προφανώς και δεν είναι για να πάει στα Όσκαρ. Ταινία δράσης είναι, δύσκολα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά το The Gray Man είναι μια άρτια ταινία δράσης. Όλες οι σκηνές μάχης σώμα με σώμα είναι αψεγάδιαστες. Οι σκηνές καταδίωξης, οι σκηνές με όπλα, το χάος στην Πράγα, όλα έχουν δουλευτεί σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Και φυσικά, οι πρωταγωνιστές του The Gray Man, όχι μόνο οι Ryan Gosling-Chris Evans-Ana de Armas, αλλά και οι sidekicks, διατηρούν πολύ ψηλά το επίπεδο της δράσης και του fighting.

Ο Gosling υποδύεται έναν πρώην κρατούμενο που μπήκε στη φυλακή για τη δολοφονία του πατέρα του. Η CIA τον στρατολογεί όμως για να τον χρησιμοποιεί σε απόρρητες αποστολές που περιλαμβάνουν ως και δολοφονίες. Μέσω του Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton), ο Sierra 6 (αυτό είναι το κωδικό του όνομα) λειτουργεί για 18 χρόνια ως The Gray Man, ο άνθρωπος πουυ δρα στις γκρίζες ζώνες.

Σε μια αποστολή όμως, θα πρέπει να σκοτώσει έναν πρώην συνεργάτη της CIA που ετοιμάζεται να πουλήσει απόρρητες πληροφορίες. Από κάποια ανάγκη της μοίρας, δεν τον σκοτώνει με βάση το αρχικό πλάνο. Αντιθέτως, ακολουθεί έναν αυτοσχεδιασμό που τον φέρνει σε τετ α τετ με τον στόχο και τον σκοτώνει με μαχαίρι. Λίγο πριν πεθάνει όμως, του αποκαλύπτει ότι είναι ο Sierra 4 και του δίνει ένα drive που ξεσκεπάζει τα εγκλήματα που έχει κάνει μέσω παράνομων δομών στη CIA ο επικεφαλής Denny Carmichael (Rene Jean-Page).

Από τη στιγμή που ο Gosling παίρνει το drive και το στέλνει σε έναν σύνδεσμο που έχει στην Πράγα, είναι σαν να έβαλε τον εαυτό του στο επόμενο σχέδιο εξόντωσης της CIA και του Carmichael. Είναι όμως ο καλύτερος The Gray Man που έχει υπάρξει. Κι αυτό σημαίνει πως για να τον κερδίσεις, θα πρέπει να του βάλεις αντίπαλο έναν ισχυρό άνθρωπο.

Ο Lloyd Hansen (Chris Evans) είναι το μυστικό όπλο της CIA που επιστρατεύεται για να αποσπάσει πληροφορίες με τρόπο ακατάλληλο για να το κάνουν επίσημοι πράκτορες. Τα βασανιστήρια των αιχμαλώτων του είναι πάντα στην ατζέντα, δεν παίζει by the book, είναι κοινωνιοπαθής, ίσως και ψυχοπαθής, και δεν έχει πρόβλημα να διαλύσει την Πράγα για να σκοτώσει τον Sierra 6.

Κι όταν φτάνει πολύ κοντά στο να το κάνει, στη Βιέννη, ο Sierra βρίσκει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο της πράκτορα Dani Miranda (Ana de Armas). Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Hansen παίρνει αιχμαλώτους τον Fitzroy και την ανιψιά του Claire, που είναι για χρόνια υπό την προστασία του Sierra.

Για να την σώσει, θα πρέπει να πάει στο στόμα του λύκου!

Η πλοκή του The Gray Man είναι ακριβής στους χρόνους της, δεν τραβάει κάποια σκηνή παραπάνω απ΄όσο πρέπει, το μοντάζ είναι ιδανικό, ο Russo κάνει και σε κάποιες σκηνές κλείσιμο και μετάβαση με μετατροπή της εικόνας σε πίνακα που θα μπορούσε να ζωγραφίσει ο Hopper, δίνει δηλαδή και μια καλλιτεχνική άποψη, και φυσικά όλη η δράση έχει την ταχύτητα που πρέπει, με αρμονική κίνηση της κάμερας και εναλλαγή λήψεων. Όσο πιο αληθινά θα μπορούσαν να αποτυπωθούν όλα αυτά στο The Gray Man, αποτυπώνονται.

Δε μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα το 6.7 στο IMDB ή το 50% στο Rotten Tomatoes, ειδικά για μια ταινία που κυκλοφόρησε χθες στο Netflix και πριν 15 μέρες στις αίθουσες. Προσωπικά, το The Gray Man θεωρώ πως είναι η πιο απολαυστική ταινία που έχει κυκλοφορήσει το Netflix εδώ και αρκετούς μήνες…Δεν θυμάμαι καν αν υπήρξε κάτι άλλο που να έμεινε από τις ταινίες του 2022 ως προς την πλατφόρμα.

Δύο παρελκόμενα του The Gray Man στα οποία θέλω να σταθώ, είναι ένα για την αρχαία ελληνική μυθολογία κι ένα για τον Wagner Moura, τον Εσκομπάρ του Narcos.

Ο Gosling έχει στο χέρι του ένα τατουάζ το όνομα Σίσυφος και όταν γνωρίζει την Claire Fitzroy, τον ρωτάει γι΄αυτό και εκείνος της εξηγεί το μαρτύριο που ανέθεσαν οι θεοί στον Σίσυφο. Περίμενα αυτό κάπως να συνδεθεί με την πλοκή στην πορεία, κάπως να εμφανιστεί ξανά, αλλά δεν έγινε. Αυτό ήταν, αν θέλετε, μια μικρή απογοήτευση.

Ο Moura από την άλλη ήταν ένα σοκ, γιατί ήταν αγνώριστος. Οκ, η εικόνα του στο Narcos με την κοιλιά δεν ήταν η πραγματική του, ο άνθρωπος είναι αρκετά αδύνατος στην πραγματική ζωή, αλλά η μετάλλαξή του στο The Gray Man είναι εντυπωσιακή. Μόνο από την προφορά μπορείς να το καταλάβεις κάπως και να μπεις στη διαδικασία να τσεκάρεις το καστ για να βεβαιωθείς πως είναι αυτός.

The Gray Man

The Gray Man (2022). (L – R) Wagner Moura as Laszlo Sosa, Ryan Gosling as Six. Cr. Paul Abell/Netflix (C) 2022 (The Gray Man (2022). (L – R) Wagner Moura as Laszlo Sosa, Ryan Gosling as Six. Cr. Paul Abell/Netflix (C) 2022, ASCII, 110 components, 110 by