Δεκάδες οι επιλογές για το «τι θα δούμε το βράδυ από ταινίες» από την Cosmote TV. Τόσες, που τις περισσότερες φορές χάνεσαι και τελικά πας σε εύκολες λύσεις. Αν θέλεις να επιλέξεις ταινίες που έχουν ενδιαφέρον, διάβασε αυτά που σου προτείνουμε. Το σίγουρο είναι ότι εν θα χάσεις την ώρα σου.

Ταινίες για όλα τα γούστα

Από γουέστερν με χαρακτηριστικά κωμωδίας μέχρι ψυχολογικά δράματα κι από κατασκοπικά θρίλερ μέχρι ρομαντικές κομεντί, απ’ όλα έχει ο μπαξές στις ταινίες των επιλογών μας στην Cosmote TV.

The Old Oak (2023)

Η ακριβής μετάφραση είναι «Η Παλιά Βαλανιδιά», αλλά στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως «Η Τελευταία Παμπ». Κι όντως, το όνομα της ταινίας είναι το όνομα μιας παμπ στην κομητεία Ντίραμ της Αγγλίας, έναν τόπο που έσφυζε κάποτε από ζωή εξαιτίας των ορυχείων που υπήρχαν εκεί, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ερημώσει.

Ο Κεν Λόουτς άφησε παρακαταθήκη την τελευταία του ταινία (αποσύρθηκε στην προχωρημένη ηλικία των 86 ετών) με την γνωστή ματιά του στον άνθρωπο και τα βάσανα που περνάει, αλλά και τα σύγχρονα διλήμματα που αντιμετωπίζει. Η περιοχή φιλοξενεί Σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι «ανακαλύπτουν» την παμπ και της δίνουν ζωή.

Ο ιδιοκτήτης της παμπ ισορροπεί ανάμεσα στην καχυποψία του για τους νεοφερμένους, αλλά και την ανάγκη του να κρατήσει το μαγαζί στη ζωή. Κάνει φίλους, αλλά έχει και ερωτήματα. Οι ντόπιοι θαμώνες της παμπ δεν έχουν την ίδια άποψη. Από τα κλασικά θέματα στις ταινίες του Λόουτς, αλλά χωρίς τσιτάτα στους διαλόγους, με τον Ντέιβ Τέρνερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδιοκτήτη της παμπ.

The Sisters Brothers (2018)

Γουέστερν με Γάλλο σκηνοθέτη; Μην μένουμε στα καθιερωμένα. Κατ’ αρχάς, δεν είναι ακριβώς γουέστερν, παρ’ ότι το φόντο της ταινίας είναι όντως η Άγρια Δύση. Κι όπως όλες αυτές οι ταινίες έχει πιστολίδι, χρυσοθήρες, κυνηγητό, άγρια τοπία και άλογα. Από την άλλη, μην περιμένεις κάτι κλασικό με τους καλούς και τους κακούς. Αν έλειπαν τα καπέλα και τα ρεβόλβερ, θα το χαρακτηρίζαμε κάτι ανάμεσα σε περιπέτεια και μαύρη κωμωδία. Ούτως ή άλλως, λογοπαίγνιο κάνει και ο τίτλος (Οι Αφελφοί Σίστερς, όπου «sisters» σημαίνει αδελφές).

Μεταφερόμαστε, λοιπόν, στο Όρεγκον του 1851 για να γνρίσουμε τον Τζον Ράιλι (Ιλάι Σίστερς) και τον Χοακίν Φίνιξ (Τσάρλι Σίστερς), δύο αδέλφια που έχουν μετατραπεί σε δίδυμο πληρωμένων δολοφόνων. Αυτοί αναλαμβάνουν μια δουλειά, να «καθαρίσουν» έναν χρυσοθήρα που όχι μόνο έκλεψε το αφεντικό τους, αλλά έχει στην κατοχή του και μια χημική φόρμουλα που αποκαλύπτει την ύπαρξη χρυσού στο υπέδαφος. Κυνηγητό ανελέητο, αλλά και αστείες καταστάσεις, με τη ματιά του Ζακ Οντιάρ (Χρυσός Φοίνικας το 2015 με το Dheepan).

Η Μέθοδος Kompromat (2022)

Έχουμε συνηθίσει τις ταινίες που αναφέρονται στη Ρωσία να έχουν σχέση με τον Ψυχρό Πόλεμο ή, τέλος πάντων, με τα πρώτα κατοπινά χρόνια του. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζερόμ Σαλ τόλμησε να ασχοληθεί με κάτι πολύ πιο πρόσφατο, μια αληθινή ιστορία που μεταφέρθηκε στο πανί. Είναι αυτός που έγραψε το σενάριο κι αυτός που το σκηνοθέτησε το φιλμ. Ο τίτλος της ταινίας είναι μια ρωσική λέξη που σημαίνει «σκευωρία», η κατασκευή ψεύτικων ενοχοποιητικών στοιχείων για κάποιο πρόσωπο, προκειμένου αυτό να εξουδετερωθεί.

Ένας Γάλλος διπλωμάτης αποδέχεται μια μετάθεση στο Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, και μπαίνει στο στόχαστρο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών για μια παράσταση μοντέρνου χορού που χαρακτηρίζεται «ανήθικη». Αυτομάτως εμφανίζονται στοιχεία παιδικής πορνογραφίας που τον επιβαρύνουν, συλλαμβάνεται, η οικογένειά του τον εγκαταλείπει και βρίσκεται ολομόναχος, με την καχυποψία του ίδιου του κράτους του να τον βαραίνει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ζιλ Λελούς

Past Lives (2023)

Σελίν Σονγκ. Μια Καναδή συγγραφέας με ασιατικές (νοτιοκορεατικές για την ακρίβεια) ρίζες που αποφασίζει να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με μια ταινία που δεν έχει εξάρσεις, ούτε βία, ούτε σεξ, ούτε ανατροπές, αλλά βγάζει μια γλυκύτητα απρόβλεπτη. Ένα ρομάντζο για το χαμένο παρελθόν, το οποίο δεν έχει σκοπό να συγκινήσει, αλλά να προβληματίσει. Για χαμένες ευκαιρίες και για λανθασμένες επιλογές, οι οποίες πλέον εξετάζονται με την απόσταση του χρόνου.

Μια γυναίκα έχει εγκαταλείψει πολλά χρόνια τη Νότια Κορέα, μετακόμισε στον Καναδά και μετά στις ΗΠΑ, όπου παντρεύτηκε κι έφτιαξε οικογένεια. Ακριβώς 24 χρόνια μετά, δέχεται την επίσκεψη του νεανικού της έρωτα, που αποφασίζει να ταξιδέψει από την Κορέα για να τη συναντήσει. Φοβερό το αρχικό πλάνο στο μπαρ, όπου ο θεατής προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει και δεν μπορεί. Πολύ ενδιαφέρον φιλμ και πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πρώτη σκηνοθετική ματιά, περιμένουμε τις επόμενες ταινίες.

Long Shot (2019)

Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Μια απίθανη σχέση». Έχουμε χορτάσει από ταινίες στις οποίες ο άνδρας πολιτικός προσπαθεί να καλύψει «ανεπιθύμητες» σχέσεις με γυναίκες, προκειμένου να διατηρήσει το άμεμπτο προφίλ του. Ο Τζόναθαν Λεβίν μας προσφέρει το ακριβώς αντίθετο: Την εκθαμβωτική Σαρλίζ Θερόν ως υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια Πρόεδρο των ΗΠΑ, να προσπαθεί να κρύψει τη σχέση της μ’ έναν άνδρα δημοσιογράφο, τον Σεθ Ρόγκεν.

Βλέπεται πολύ ευχάριστα αυτή η δραματική κομεντί, αν και δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα στερεότυπα του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ουάσιγκτον, όπως παρουσιάζονται στις ταινίες. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καναλάρχες, λομπίστες, παίζουν αυτό το ρόλο που περιμένουμε να παίξουν. Από την άλλη, αυτή η αλλαγή του φύλου οδηγεί σε στιγμές που γελάς με την καρδιά σου.