Penelope Cruz, Audri Diwan, Maggie Gyllenhaal, Jane Campion. 4 γυναίκες από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, διαφορετικής ηλικίας, από διαφορετικό μετερίζι. Ούτε με παραγγελία δε θα μπορούσε να πετύχει τόσο diversity και inclusivity το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, που βράβευσε τις 4 αυτές κυρίες για τις ταινίες στις οποίες συμμετείχαν ή τις οποίες δημιούργησαν.

Ήταν να μη γίνει η αρχή. Μετά την Khloe Zhao που πήρε πέρσι τον Χρυσό Λέοντα Καλύτερης Ταινίας για το Nomadland, ήταν η σειρά της Γαλλίδας με λιβανέζικη καταγωγή Audrey Diwan να πάρει το βραβείο, για την ταινία της με τίτλο Happening, η οποία πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που αποφασίζει να κάνει έκτρωση, κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει πιο επίκαιρο με βάση αυτά που ψηφίζονται στο Τέξας και συμβαίνουν σε – ευτυχώς – πλήρη αντίθεση στο Μεξικό.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Βενετίας που δύο γυναίκες κερδίζουν την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας δύο συνεχόμενες χρονιές, ενώ πριν την Khloe Zhao είχε περάσει μια δεκαετία και βάλε μέχρι να πάρει αυτό το βραβείο γυναίκα. Έπαιξε το ρόλο του κι ότι στην κριτική επιτροπή ήταν τόσο η Zhao όσο και ο Bong Joon Ho.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και για τη Maggie Gyllenhaal το Φεστιβάλ Βενετίας, μιας και στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα για την ταινία The Lost Daughter, όπου σκηνοθέτησε τις Olivia Colman και Dakota Johnson, πήρε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.

Η Jane Campion, δώδεχα χρόνια μετά την προηγούμενη ταινία της, που της προσέφερε το Όσκαρ Σεναρίου, τιμήθηκε στη Βενετία με τον Αργυρό Λέοντα για τη σκηνοθεσία της ταινίας The Power of The Dog.

Τέλος, η Penelope Cruz, στην πιο ώριμη φάση της καριέρας της, κάτι που το εκπέμπει και στην αύρα της, πήρε το Volpi για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Penelope Cruz βραβεύεται στο Φεστιβάλ Βενετίας. Στο παρελθόν η Penelope Cruz έχει λάβει βραβεία σε Goya, Bafta, Cesar, Κάννες και Όσκαρ Β΄Γυναικείου.

Στα υπόλοιπα βραβεία, το Hand of God του Sorrentino πήρε το βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας Filippo Scotti βραβεύτηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου «Marcello Mastroianni». Βραβείο καλύτερης ερμηνείας στους άντρες πήρε ο Φιλιππινέζος John Arcilla.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Golden Lion: Audrey Diwan, Happening

(Photo by Daniele Venturelli/WireImage)

Grand Jury Prize: Paolo Sorrentino, The Hand of God

Silver Lion for Best Director: Jane Campion, The Power of the Dog

(Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Volpi Cup for Best Actress: Penélope Cruz, Parallel Mothers

Volpi Cup for Best Actor:  John Arcilla, On the Job: The Missing 8

Best Screenplay Award: Maggie Gyllenhaal, The Lost Daughter

(Photo by Elisabetta A. Villa/Getty Images)

Special Jury Prize: Michelangelo Frammartino, Il Buco

Marcello Mastroianni Award for Young Actor: Filippo Scotti, The Hand of God

* Φωτογραφίες: Getty Images