Δεν της έφτανε της Marvel όλος αυτός ο χαμός που προκλήθηκε από τη μήνυση της Σκάρλετ Γιοχάνσον, τώρα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Η θυγατρική της Disney και το δυνατότερο brand σε κινηματογράφο και σειρές αυτή τη στιγμή, έχει καταθέσει αγωγή για να μπορέσει να διατηρήσει εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα των υπερηρώων της όπως Iron-Man, Dr. Strange, Black Widow, Spider-Man, Thor, Falcon, Hawkeye, Ant-Man κ.α.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στο ρεπορτάζ που έχει κάνει το Hollywood Reporter, εξηγεί ότι αρκετοί απόγονοι των δημιουργών των ηρώων στα κόμικς, όπως του Σταν Λι, του Στιβ Ντίτκο και του Τζιν Κόλαν, έχουν ζητήσει από τη Marvel να αποχωρήσει από τα δικαιώματα των χαρακτήρων. Χαρακτηριστική η περίπτωση των απογόνων του Ντίτκο που έδωσαν διορία τερματισμού για τα δικαιώματα του Spider-Man μέχρι το 2023.

Η Marvel έχει οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι τα έργα αυτά έγιναν υπό καθεστώς πρόσληψης, άρα οι δημιουργοί τους μεταβίβασαν τα δικαιώματα χρήσης στην εταιρεία, επομένως δε μπορεί να σταθεί καμία απαίτηση για τερματισμό της κατοχής των δικαιωμάτων. Όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους απόγονους των δημιουργών, να παραδώσουν στη Marvel έγγραφο τερματισμού μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τον Ντίτκο, ειδοποίηση τερματισμού κατέθεσαν και οι συγγενείς του Λάρι Λίμπερ, που δούλεψε και ως κειμενογράφος για τη Marvel, τον περασμένο Μάιο.

Ήδη έχουν κατατεθεί ειδοποιήσεις για τον Spider-Man και τον Dr. Strange, με τη Marvel να έχει μια εμπειρία πάνω σε αυτό, αφού το 2019 είχε συμβεί η διαμάχη με την Sony και για μερικούς μήνες ο Spider-Man δεν ήταν πια δικός της. Τώρα, με τις αγωγές, τόσο η Marvel, όσο και η Sony, δε θα έχουν κανένα δικαίωμα πάνω στους ήρωες, είτε κινηματογραφικά, είτε σε κόμικς, είτε σε merchandise.

Μια τέτοια υπόθεση δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είχε συμβεί ξανά πριν μερικά χρόνια, όταν οι δημιουργοί του Superman, Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σούστερ, είχαν ειδοποιήσει την DC για τερματισμό, όμως η υπόθεση χάθηκε και η DC βγήκε νικήτρια. Εκπρόσωπός τους τότε ήταν ο Μαρκ Τόμπεροφ, ο οποίος εκπροσωπεί και τώρα τους απόγονους των δημιουργών στην υπόθεση με ενάγουσα τη Marvel. Την δική της υπερασπιστική γραμμή θα αναλάβει ο Νταν Πετροτσέλι, που είχε αναλάβει και τη DC τότε.

Ο Πετροτσέλι έχει καταθέσει αγωγές σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες κατά των Λίμπερ, Ντον Χεκ, Πάτρικ Ντίτκο, Ντον Ρίκο και Κιθ Ντετγουάιλερ και η εκδίκαση των αγωγών θα αφορά στο ποιος πρέπει να θεωρείται ο νόμιμος συγγραφέας των κόμικς και των ηρώων τους.

Το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί της Marvel είναι ότι έχει αποδείξεις πως τα κόμικς αυτά γράφτηκαν με βάση το φημισμένο Marvel Method, άρα αποτελούν πνευματική της ιδιοκτησία, αφού στο κάτω κάτω πλήρωσε για αυτή τη δουλειά κάποιους από τους δημιουργούς, όπως τον Λίμπερ που πήρε χρήματα για κάθε σελίδα που έκανε.

Με σύμμαχο το παρελθόν η Marvel

Το Marvel Method είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός κόμικ. Ο συνηθισμένος τρόπος είναι να γράφει κάποιος το σενάριο και τους διαλόγους και στη συνέχεια ένας γραφίστας να κάνει όλο το illustration. Στη Marvel όμως έκαναν το αντίθετο. Πρώτα έδιναν στον γραφίστα ένα γενικό σενάριο, στον άξονα του οποίου έπρεπε να κινηθεί. Όταν ολοκλήρωνε, καθόταν μαζί με τον σεναριογράφο και συζητούσαν για την κάθε ιστορία. Αν ο σεναριογράφος δεν ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο γραφίστας έπρεπε να κάνει ξανά τις σελίδες που του έλεγε. Και πληρωνόταν τελικά μόνο για τις σελίδες που δημοσιεύονταν κι όχι για το αχρησιμοποίητο υλικό.

Εκτός από τα στοιχεία, η Marvel έχει στο πλευρό της και το παρελθόν. Το 2011, πάλι ο Τόμπεροφ, είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τζακ Κίρμπι, που μεταξύ άλλων έχει κάνει κόμικς για Spider-Man, X-Men, The Incredible Hulk και The Mighty Thor.  Η απόφαση απαγόρευε οποιαδήποτε απαίτηση από τους συγγενείς του γιατί τα έργα του είχαν γίνει στη διάρκεια έμμισθης σχέσης με τη Marvel.

Τότε, η υπόθεση είχε προκαλέσει τέτοια συζήτηση που μέχρι και η Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ είχε ενδιαφερθεί κι είχε ζητήσει να εξετάσει τα στοιχεία. Η Marvel δεν ήθελε με τίποτα να πάνε τα πράγματα στο Ανώτατο Δικαστήριο και ευτυχώς για εκείνη, υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Τα πράγματα είναι παρόμοια αυτή τη φορά, όμως σε περίπτωση που η Marvel χάσει, τότε η Disney θα χάσει κάθε δικαίωμα απέναντι σε αυτά τα franchises και θα ελπίζει οι δικαιούχοι τους να της δώσουν ένα μερίδιο για την αμερικανική αγορά, καθώς η όποια απόφαση δεν θα έχει ισχύ στον υπόλοιπο πλανήτη.

Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Marvel έχανε. Θα μετατόπιζε η Disney όλη της την παραγωγή και τις κυκλοφορίες στην Ασία και την Ευρώπη, που θα αποτελούσαν τις πρωτεύουσες αγορές της.