Για χάρη των γυρισμάτων της νέας σειράς του Amazon Prime, «Greek Salad» που θα γυριστεί στην Αθήνα από δυο νεαρούς Γάλλους, η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο στούντιο γυρισμάτων. Ξεκινώντας από αυτή τη Δευτέρα και για τους επόμενους 4 μήνες, η Αθήνα, θα μετατραπεί σε αστικό τηλεοπτικό πεδίο εξερεύνησης για δυο νεαρούς Γάλλους, τον Tom και την Mia, στο πλαίσιο της διεθνούς παραγωγής του Amazon Prime αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office (AFO), αναφέρει πως πρόκεται για «8 επεισοδίων που θα προβληθεί του χρόνου. Το συνολικό κόστος της παραγωγής είναι γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ και θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Αθήνα, θα έχει σκηνές από όλη την πόλη»

Ο κύκλος «Greek Salad» αποτελεί την τηλεοπτική συνέχεια της κινηματογραφικής τριλογίας του πολυβραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Cedric Klapisch (L’Auberge espagnole, Les Poupées Russes, Casse-tête Chinois) ενώ στην σκηνοθετική ομάδα θα τον συνοδεύσουν οι Lola Doillon και Antoine Garceau, συνεργάτες του από την διεθνούς φήμης σειρά που προβάλλεται στο Νetflix «Call my agent».

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 70 (ελληνικές και ξένες) παραγωγές στην Αθήνα, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία της προετοιμασίας ακόμα 5. Εάν προστεθεί η διαφήμιση, με χαρακτηριστικότερη την διεθνή καμπάνια της Perrier που γυρίστηκε στην Αθήνα, τα μεγέθη εκτοξεύονται.

«Το Film Office είναι κομμάτι της ΕΑΤΑ, δηλαδή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων και στηρίζεται από αυτήν. Αφορά τον τουρισμό αλλά ο τουρισμός είναι έμμεση ωφέλεια. Αυτό που είναι άμεσο είναι κατ’ αρχάς η ανάπτυξη όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μετέχουν στην παραγωγή, είτε απευθείας με το να την αναλαμβάνουν, είτε με το να παρέχουν υπηρεσίες προς τις παραγωγές. Το δεύτερο βέβαια είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Καθώς οι ξένες παραγωγές έρχονται και ζητούν προσωπικό, οι εγχώριες εταιρείες αναζητούν νέο προσωπικό γιατί το υπάρχον δε φτάνει. Επομένως σταδιακά ανοίγουν ευκαιρίες να μπουν στο χώρο και άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν καν στον κλάδο αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος. Καλογερόπουλος.

Τιτανομαχία HBO-Amazon: Οι σειρές που περιμένουμε το 2022

Η Αθήνα ως ιδανικό μέρος για κινηματογραφικά γυρίσματα

Η Αθήνα, παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστική προς τους κινηματογραφικούς κολοσσούς.

«Υπάρχει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα οικονομικά κίνητρα εκ μέρους του κράτους. Καθώς αυτό έχει λειτουργήσει σαν καταλύτης ώστε να μπούμε στον χάρτη. Από εκεί και πέρα, αφού έρχονται παραγωγές και ικανοποιούνται όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, αυτό διαδίδεται στόμα με στόμα στην αγορά. Μπορεί να φαίνεται μεγάλη αλλά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις είναι λίγοι και αυτοί οι άνθρωποι ρωτούν αυτούς που έχουν ήδη πάει σε μια χώρα πώς ήταν τα πράγματα. Με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχουμε, στο κομμάτι του γυρίσματος τα καταφέρνουμε καλά»

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της Αθήνας, είναι πως αρκετά σημεία της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόδοση μιας άλλης χώρας/ πόλης. Δηλαδή, «η Αθήνα για τις ανάγκες της Τεχεράνης έγινε Τεχεράνη. Είναι σημαντικό προτέρημα να μπορεί μια τοποθεσία να φαίνεται σαν μια άλλη», ανέφερε ο κος. Καλογερόπουλος. Επιπλέον, το ήπιο κλίμα βοηθάει την πραγματοποίηση γυρισμάτων όλο το χρόνο.

Η ομολογουμένως μεγάλη αυτή ευκαιρία ωστόσο, κρύβει αρκετές απαιτήσεις. Αν και η αδειοδότηση από πλευράς του δήμου είναι πλέον «πολύ απλή» διαδικασία, «για να αξιοποιήσει, μια παραγωγή υποδομές κρατικές, να χρησιμοποιήσει κτήρια που δεν ανήκουν στο δήμο αλλά σε άλλες υπηρεσίες, είναι μια καθημερινή μάχη» αναφέρει ο Στάθης Καλογερόπουλος, προσθέτοντας ότι τότε «παρεμβαίνει το Film Office και λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής ώστε να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στους υπόλοιπους φορείς που διαχειρίζονται κρατική περιουσία αυτό φαίνεται κάτι τελείως καινούργιο και εξωτικό, κάτι το οποίο σιγά σιγά βεβαίως αλλάζει».