Είναι αρκετές στιγμές που σκέφτομαι πως υπάρχουν ταινίες και σειρές εκεί έξω, που είναι μικρά ακατέργαστα διαμαντάκια και δυστυχώς δεν λάμπουν τόσο όσο οι μεγάλες και πολυσυζητημένες παραγωγές. 

Το Kodachrome (Ζωή σε Φιλμ) είναι μια τέτοια περίπτωση. Κυκλοφόρησε το 2017 και την αμέσως επόμενη χρονιά μπήκε στη βιβλιοθήκη του Netflix, που βρισκόταν και στη συμπαραγωγή. Μην κάνεις τον κόπο όμως να την αναζητήσεις, αφού δεν υπάρχει πια στην streaming πλατφόρμα. Τα μεγαθήρια δεν του έδωσαν τον χώρο να αναδειχθεί. Αυτό τον χώρο όμως τον βρήκε αλλού και επιτέλους καταφέρνει να λάμψει. 

Θα την βρεις στο Ertflix, αλλά θα πρέπει να βιαστείς μιας και θα είναι διαθέσιμη μέχρι τη Δευτέρα. Έχεις το ΣΚ την ευκαιρία, δηλαδή, να απολαύσεις μια ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου με μια κάμερα Kodak 35mm που πραγματεύεται το τελευταίο ταξίδι ενός φημισμένου φωτογράφου. Για να καταλάβεις, αξίζει μέχρι και να πεις «όχι» σε μία ακόμα σαββατιάτικη βραδινή έξοδο. Ναι, είναι τόσο καλή.

Για την ιστορία το Kodachrome βασίζεται στο άρθρο του AG Sulzberger του 2010 στους New York Times «Για τους θαυμαστές της Kodachrome, Road Ends στο Photo Lab στο Κάνσας».

Ertflix

Η υπόθεση της ταινίας ακολουθεί τον Ματ Ράιντερ, ένας μάνατζερ σε μια δισκογραφική και πρόσφατα διαζευγμένος. Εκτός από τον γάμο του που ναυάγησε, έχει φτάσει και σε ένα τέλμα επαγγελματικά, αφού οι καλλιτέχνες που διαχειρίζεται τον παρατάνε. Ένας καλλιτέχνης του έχει μείνει, ο οποίος κι αυτός τελικά τον εγκαταλείπει. Φτάνει κοντά στην απόλυση, αλλά σώζεται από το ναυάγιο με έναν όρο: Να καταφέρει το συγκρότημα «Spare Sevens» να υπογράψει μαζί του.

Η πλήρης ανατροπή στη ζωή του όμως έρχεται όταν εμφανίζεται η Ζούι, που τον ενημερώνει πως ο πατέρας του έχει καρκίνο και του απομένουν μόνο μερικοί μήνες ζωής. Ο Μπεν, ο πατέρας του και παγκοσμίου φήμης φωτογράφος, έστειλε τη νοσοκόμα του προκειμένου να πείσει τον Ματ να τον συντροφεύσει στην τελευταία του αποστολή. Οι δυο τους για δέκα χρόνια δεν έχουν μιλήσει κι ενώ στην αρχή ο Ματ είναι ανένδοτος να τον ακολουθήσει, τελικά υποκύπτει.

Η τελευταία αποστολή του Μπεν είναι στο Κάνσας. Εκεί βρίσκεται το Dwayne’s Photo, το τελευταίο κατάστημα που επεξεργάζεται ένα συγκεκριμένο φιλμ, το Kodachrome. Ο Μπεν θέλει να εμφανίσει τα τελευταία του φιλμ και πρέπει να προλάβει πριν κλείσει εντελώς το εργαστήριο εμφάνισης και η Kodak το αποσύρει οριστικά από την αγορά. 

Φυσικά το ταξίδι περιλαμβάνει συγκρούσεις, απρόσμενες τροπές σε αποφάσεις της στιγμής που οδηγούν σε συναισθηματική αποκάλυψη και που φτάνουν στην κορύφωση με την εμφάνιση των φωτογραφιών. 

Η ταινία είναι μια ωδή στη συναισθηματική ενηλικίωση και αποδοχή και διαθέτει στιβαρές ερμηνείες. Επί της ουσίας, είναι ένα road movie που δεν έχει σκοπό να προκαλέσει την έκπληξη, αλλά να συγκινήσει, να διασκεδάσει και να σου μείνει στο μυαλό. Και το πετυχαίνει ακράδαντα. Είναι ένα δράμα βασισμένο στους χαρακτήρες κι ακόμα κι αν δεν αποφεύγει τα κλισέ, παραμένει εξαιρετικό. Φυσικά τα εύσημα αξίζουν και για τον σκηνοθέτη Ματ Ράσο που «ντύνει» μαεστρικά την ταινία με εξαιρετικές μουσικές επιλογές.

Με λίγα λόγια, το Kodachrome δεν πρέπει να το χάσεις!