Περιεχόμενα
Αν έπρεπε να πούμε κάποιον ηθοποιό στο Χόλιγουντ που μας βγάζει ως αύρα ότι στους ρόλους του πάει all the way, όπως ο Τομ Κρουζ, τότε θα λέγαμε τον Μπραντ Πιτ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει τρελά πράγματα όπως ο Τομ. Το πιο τρελό του ήταν όσα έκανε για το σώμα του για το Fight Club. Δεν υπάρχουν ιστορίες για το method του Πιτ. Ήγγικεν όμως η ώρα και για την ταινία F1 ο 62χρονος ηθοποιός πήρε το δύσκολο μονοπάτι, κυνήγησε το μέγιστο της αδρεναλίνης και θέλησε να δώσει ό,τι πιο ρεαλιστικό μπορεί στο κοινό.
Η ταινία F1 είναι αυτό που λέει ο τίτλος της, παραγωγός της είναι ο Λιούις Χάμιλτον, σκηνοθέτης ο Τζόζεφ Κοσίνσκι που σκηνοθέτησε το Top Gun: Maverick, όμως για να πετύχει αυτή η ταινία, έπρεπε ο Μπραντ Πιτ να δείξει πόσο καλά ξέρει να χειρίζεται το τιμόνι. Και τους εντυπωσίασε όλους, έχει ταλέντο και ίσως η επαφή του με τις μηχανές να τον έχει βοηθήσει. Εξάλλου, σε πολλές ταινίες του τον έχουμε δει να το χειρίζεται καλά, όπως στο Killing Them Softly ή στο Once Upon A Time In Hollywood.
Στην ταινία F1 ο Μπραντ Πιτ υποδύεται τον Σόνι Χέιζ, έναν θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο οποίος κατέστρεψε την καριέρα του από τον εθισμό του στον τζόγο. Όταν του προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία να μπει σε μια ομάδα, νιώθει το κάλεσμα της φύσης του και θα δείξει στον κόσμο πως δεν είναι τελειωμένος και μπορεί να κατακτήσει την κορυφή. Ή να γίνει ένα αθλητικό πρότυπο για τους νεότερους, δη τον νέο, τον πρώτο οδηγό της ομάδας του.
Οι ειδικές κάμερες που επέτρεψαν την αλήθεια της ταινίας
Για τις ανάγκες της ταινίας, η παραγωγή αγόρασε 6 αυτοκίνητα της F2 και δούλεψε με μηχανικούς της Mercedes για να τα προσαρμόσουν και σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε κινηματογραφικό, τοποθετώντας ειδικές κάμερες, ηχοσύστημα και αναμεταδότες. Πρόκειται για ένα συνολικό βάρος 27 κιλών που έθετε ένα όριο στην μέγιστη ταχύτητα του οχήματος.
Αυτό δεν εμπόδισε τον Μπραντ Πιτ να πιάσει τα 180 χιλιόμετρα την ώρα, με τον σκηνοθέτη να δηλώνει ότι υπήρξαν φορές που τον θερμοπαρακαλούσε να κατεβάσει ταχύτητα, φοβούμενος ότι μπορεί να συμβεί κάτι σοβαρό. Κι αυτό το έλεγε ο Κοζίνσκι που έχει δει τον Τομ Κρουζ να κάνει τόσες τρέλες στο Top Gun: Maverick.
Η εμπειρία του εκεί βοήθησε, διότι είχαν φτιάξει κάμερες για τα αεροπλάνα, ώστε να αντεπεξέρχονται στην δύναμη G και να αποδίδουν τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Με την ομάδα του, πήραν τις κάμερες αυτές, τις μίκρυναν κατά 3/4 και τις έκαναν τηλε-ελεγχόμενες. Έτσι, ο Μπραντ Πιτ οδηγούσε και ο Κοζίνσκι ήταν με τον κινηματογραφιστή του σε έναν σταθμό με 16 οθόνες και μπορούσαν να καθοδηγούν σε αληθινό χρόνο, σαν κανονικός αγώνας F1. Στο Maverick αυτό δε μπορούσε να γίνει. Πρώτα σηκώνονταν τα μαχητικά, γυριζόταν η σκηνή, έβλεπε το αποτέλεσμα και αν δεν ήταν αυτό που θέλει, τους έστελνε για 2η λήψη.

Ο Μπραντ Πιτ έτρεξε όντως σε πίστα της F1 με κανονικό κοινό
Το πιο εντυπωσιακό για την ταινία είναι ότι ο Μπραντ Πιτ έμπαινε στο αγωνιστικό όχημα και ήταν σε πίστα της F1 για να τραβηχτούν τα πλάνα, χωρίς να το καταλαβαίνουν οι θεατές. Η ατμόσφαιρα και τα vibes ενός κανονικού αγώνα προσφέρουν την αληθοφάνεια στην ταινία.
«Δε γινόταν να κάνουμε λήψεις στην πίστα χωρίς να γίνεται ένας αγώνας, θα ήταν μια λανθασμένη δυναμική», αναφέρει ο Κοζίνσκι. «Ήμασταν εκεί στα αγωνιστικά σαββατοκύριακα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους να μας βλέπουν να γυρίζουμε την ταινία. Είχαμε αυτά τα 10λεπτα-15λεπτα κενά στους αγώνες, στα διαλείμματα, όπου ο Μπραντ Πιτ και ο συμπρωταγωνιστής του ο Ντάμσον Ίντρις ήταν σε θέση ετοιμότητας στα οχήματά τους και μόλις τελείωνε η προπόνηση, έμπαιναν στην πίστα. Είχαμε 24 με 30 κάμερες να καταγράφουν και έπρεπε να κάνουμε αυτές τις σκηνές σε μικρά “παράθυρα”, γεμάτα ένταση και υψηλή ταχύτητα».
Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει τον Κοζίνσκι, τον Χάμιλτον και τον Μπραντ Πιτ, οπότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των σκηνών με τους αγώνες. Η ταινία θα κριθεί όμως και από τις άλλες σκηνές, το συνολικό στόρι, τα διαλογικά μέρη. Η Ημέρα Κρίσης, η πρεμιέρα της στο Apple TV δηλαδή, είναι τον ερχόμενο Ιούνιο.