Σε μια εποχή που το online streaming έχει τεράστιο ανταγωνισμό, το Amazon Prime Video στρέφεται στη Νιγηρία, για περιεχόμενο πρωτότυπο, εξασφαλίζοντας συμφωνίες με στούντιο που θα μπορούσαν να κλονίσουν την παραγωγή ταινιών της Αφρικής.

Τους τελευταίους μήνες, ο αμερικανικός γίγαντας έχει υπογράψει συμφωνίες αποκλειστικής ροής με την Inkblot Productions και τα Anthill Studios, που λένε ότι οι συμφωνίες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Η Chinaza Onuzo, συνιδρυτής της Inkblot Productions, που έχει κάνει επιτυχίες όπως το The Wedding Party και το Up North, είπε στο CNN Business ότι η εταιρεία έχει υπογράψει τριετή συμφωνία αδειοδότησης έως το 2024. Η συμφωνία θα φέρει την επικείμενη έκδοση του Inkblot. Οι κυκλοφορίες μεταφέρονται στην πλατφόρμα της Amazon μετά την προβολή τους στους κινηματογράφους.

«Αυτό μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα», λέει η Onuzo. Αντί για ανάθεση ταινίας, η εταιρεία εξετάζει πιθανές συμφωνίες πνευματικής ιδιοκτησίας και δυνατότητες franchise στους υπάρχοντες τίτλους της Inkblot. «Μας έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουμε τα είδη που εξερευνούμε και την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ένα ευρύτερο μείγμα κινηματογραφιστών και ταλέντων», προσθέτει.

Τα Anthill Studios παράγουν πρωτότυπα χαρακτηριστικά και κινούμενα σχέδια, κυκλοφορώντας τίτλους όπως το Prophetess και το Day of Destiny. Οι ταινίες της θα εμφανιστούν και στο Prime Video. «Έχουμε διπλασιάσει ουσιαστικά το μέγεθος των προϋπολογισμών μας. Έχουμε γίνει πολύ πιο φιλόδοξοι με το είδος των ιστοριών που θέλουμε να πούμε», λέει ο ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής Niyi Akinmolayan.

Τι θα κάνουν οι συμφωνίες για στούντιο και κινηματογράφους

Η κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, με το παρατσούκλι Nollywood, παράγει χιλιάδες ταινίες κάθε χρόνο και η αγορά ψυχαγωγίας και πολυμέσων της χώρας προβλέπεται να έχει διψήφια ανάπτυξη μεταξύ 2021 και 2025, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers. Η συμφωνία της Amazon με την Inkblot τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν η πρώτη του είδους της με τον γίγαντα streaming, που έχει 200 ​​εκατομμύρια συνδρομητές, και ενός αφρικανικού στούντιο. Η συμφωνία Anthill ακολούθησε ένα μήνα αργότερα.

Ο Akinmolayan του Anthill λέει ότι η Amazon έχει αποστασιοποιηθεί μέχρι στιγμής. «Δεν σου λένε τι είδος ταινιών να κάνεις», λέει. «Έχουν μηδενική συμβολή στη δημιουργικότητα κι αυτό είναι πολύ ελκυστικό για κάθε κινηματογραφιστή». Αυτό είναι σκόπιμο, προσθέτει η Amazon. «Πιστεύουμε ότι αν οι κινηματογραφιστές του Nollywood επικεντρωθούν στην αφήγηση συναρπαστικών, αυθεντικών, υπερτοπικών και παγκοσμίως προσβάσιμων ιστοριών, που βασίζονται στην πλούσια ιστορία, τις βιωμένες εμπειρίες και τον πολιτισμό της Νιγηρίας, αυτές οι ιστορίες θα ταξιδέψουν και θα προσελκύσουν κοινό σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Ayanna Lonian, διευθύντρια απόκτησης περιεχομένου και επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής αδειοδότησης μεγάλων στούντιο στο Amazon Prime Video.

Η Lonian λέει ότι στόχος είναι να διαφοροποιηθεί η προσφορά του Prime Video στο παγκόσμιο κοινό της και να γίνει η πλατφόρμα ένα πιο ελκυστικό προϊόν για το κοινό της Νιγηρίας. Ο Akinmolayan πιστεύει ότι η Νιγηρία θα είναι ο κύριος δικαιούχος του νέου περιεχομένου, εξηγώντας ότι η ευαισθητοποίηση για τη συνδρομητική υπηρεσία στη χώρ δεν ήταν υψηλή. «Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν πραγματικά να κατεβάσουν την εφαρμογή Amazon και να την πληρώσουν εδώ», λέει και προσθέτει ότι «αυτό συμβαίνει επειδή η Amazon δεν έχει εξαπολύσει πλήρως ένα σχέδιο για την υπηρεσία».

Στο μεταξύ, οι συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στους εγχώριους κινηματογράφους.
Η συμφωνία της Anthill περιλαμβάνει ξεχωριστές άδειες για κάθε ταινία, η αξία των οποίων καθορίζεται εν μέρει από το κινηματογραφικό box office της ταινίας. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να «χτίσουμε την κινηματογραφική κουλτούρα», υποστηρίζει ο Akinmolayan. «Αν και σε πολλούς φαίνεται ότι οι πλατφόρμες έρχονται να σκοτώσουν τους κινηματογράφους, σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα κάνουν το αντίστροφο και θα ενθαρρύνουν πραγματικά τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα για τον κινηματογράφο», λέει.

Η Onuzo λέει ότι το μερίδιο των ταμείων για νιγηριανές ταινίες στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ξένες παραγωγές εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εισπράξεις. «Πρέπει να προσφέρεις ψυχαγωγία που να είναι σε ανάλογη κλίμακα με αυτό που κάνουν οι ταινίες του Χόλιγουντ», εξηγεί. «Δεν μπορείς να συναντήσεις το θέαμα, αλλά μπορείς να γνωρίσεις την αλήθεια: τι σημαίνει να είσαι Νιγηριανός· τι σημαίνει για τους ανθρώπους να βλέπουν τον εαυτό τους στην οθόνη… Αυτό είναι κάτι που, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους, ( όχι) ο τίτλος του Χόλιγουντ μπορεί να ανταγωνιστεί (με).»

Τούτου λεχθέντος, «όταν είσαι νιγηριανή ταινία και ανταγωνίζεσαι μια ταινία της Marvel, μπορείς μόνο να προσευχηθείς», αστειεύεται ο Akinmolayan.

Με πληροφορίες από CNN