Το «Tetris» αποτελεί ένα απο τα πιο παλιά και αγαπημένα βιντεοπαιχνίδια που όλοι έχουμε παίξει και εθιστεί με αυτό. Ποια ιστορία «κρύβεται» πίσω του; Κι όμως δεν είναι όλα τόσο απλά όσο νομίζεις. Για να φτάσει στα χέρια του κόσμου συνέβησαν πολλά, που μοιάζουν με ένα κατασκοπικό θρίλερ. Η ιστορία του Tetris είναι τόσο συναρπαστική, που γυρίστηκε και ταινία!

Με πρωταγωνιστή τον Taron Egerton (τον οποίο αγαπήσαμε και στο Black Bird της Apple), η νέα ταινία του στο Apple TV+, Tetris, που σε σκηνοθεσία του Jon S. Baird αφηγείται την ιστορία του παιχνιδιού που κατέκλυσε τον πλανήτη τη δεκαετία του ’80 και τη νομική μάχη για την εξασφάλιση δικαιωμάτων του.

Το παιχνίδι που στοιβάζει διαφορετικά μπλοκς, το Tetris δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον Σοβιετικό μηχανικό λογισμικού Alexey Pajitnov και γρήγορα έκανε αίσθηση σε όλη την τότε ΕΣΣΔ. Η ταινία αφορά την ιστορία του ανθρώπου που βοήθησε τη διάδοση του παιχνιδιού: τον Henk Rogers, έναν Ολλανδό επιχειρηματία που βλέπει την ευκαιρία σ’ αυτού του τύπου την ψυχαγωγία.

«Tetris»

Η υπόθεση της ταινίας

Όταν ο Henk ανακαλύπτει το παιχνίδι σε ένα συνέδριο στην Ιαπωνία, συνειδητοποιεί τις δυνατότητες του και ξεκινά ένα ταξίδι στη Σοβιετική Ένωση για να φέρει το παιχνίδι στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Η εμμονή του Henk με το παιχνίδι βασίζεται και στην ευκαιρία να προσφέρει οικονομική ασφάλεια στην οικογένειά του και είναι πεπεισμένος ότι θα δικαιωθεί.

Δεν είναι μόνο η ιστορία ενός επιχειρηματία ή η ιστορία πίσω από το εμβληματικό βιντεοπαιχνίδι αλλά κι οι άλλοι χαρακτήρες που εμπλέκονται στην πλοκή. Ο μεγιστάνας Robert Maxwell, τη ζωή του οποίου είδαμε στο περσινό ντοκιμαντέρ House of Maxwell, ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού μαζί με τον γιο του Kevin και να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση. Τον Maxwell υποδύεται ο Roger Allam (Game of Thrones, Endeavour) και σύντομα μπαίνει σε δικαστική μάχη με τον Henk. Ανάμεσά τους είναι ο Robert Stein, ο οποίος ενεργεί ως διαπραγματευτής.

Το τρέιλερ φανερώνει το ταξίδι του Henk που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο και ξεκάθαρα συνδέεται με την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου – κι όλη η τελική αντίστροφη μέτρηση των διπλωματικών πρακτικών.

Από πού πήρε το όνομά του το Tetris

Το Tetris πήρε το όνομά του από τα σχήματα που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι, τα οποία ονομάζονται tetrominoes. Το tetromino είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που αποτελείται από τέσσερα τετράγωνα , συνδεδεμένα ορθογώνια (δηλαδή στις άκρες και όχι στις γωνίες).

Άλλοι υποστηρίζουν πως η ονομασία του παιχνιδιού προήλθε από το ελληνικό πρόθημα «τέτρα», που σημαίνει τέσσερα, καθώς κι από την αντισφαίριση (τένις), αγαπημένο άθλημα του Pajitnov.

Κάθε ένα από τα επτά μεμονωμένα κομμάτια Tetris έχει περίεργο όνομα. Οι παραγωγοί του Tetris έδωσαν στα κομμάτια περίεργα ονόματα, τα οποία διατύπωσαν στο αρχικό εγχειρίδιο παιχνιδιών, αλλά είναι μυστήριο ως προς το τι σημαίνουν.