Καλοκαίρι και βραδάκι, ώρα για σινεμαδάκι! Είναι λάθος που οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους τις ταινίες με χουχούλιασμα, καναπέ και βροχή την φθινοπωρινή εποχή. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν «πέσει» ο ήλιος παρέα με τους τίτλους αρχής μιας ταινίας και αυτό θα το νιώσεις μόνο το καλοκαίρι σε θερινό σινεμά. Εκεί η νυχτερινή μαγεία μπερδεύεται αρμονικά με την τέχνη του κινηματογράφου και συνδυάζεται απόλυτα με όλες τις ηλικίες. Είτε είσαι σινεφίλ, είτε όχι, ο θερινός κινηματογράφος είναι εγγυημένα μία καλή έξοδος, ειδικά όταν ξεμείνεις Αυγουστιάτικο στην Αθήνα.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και μάλιστα από τις αρχές του 1900 που έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους τα πρώτα θερινά σινεμά στην Ελλάδα. Εμπνευστές ήταν διάφοροι πλανόδιοι οι οποίοι έστηναν ένα τεράστιο πανί σε υπαίθριους χώρους, κυρίως πλατιές και εκεί γίνονταν η προβολή της ταινίας. Η συγκεκριμένη ιδέα με την πάροδο των χρόνων άρχισε να αποκτά οπαδούς, καθώς η προβολή ταινίας κάτω από τον έναστρο ουρανό ήταν κάτι το πρωτοποριακό, κάτι το μοναδικό.

σινεμά θερινό
Πηγή: unsplash.com

Στην αρχή η είσοδος ήταν ελεύθερη, λίγο πριν τον πόλεμο καθιερώνεται εισιτήριο, με τα θερινά σινεμά μεταπολεμικά να σημειώνουν μια αλματώδη ανάπτυξη. Πλέον γίνονται μόδα και η συγκεκριμένη μορφή ψυχαγωγίας κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους.

Ραγδαία ανάπτυξη σημείωσαν τα θερινά σινεμά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μαζί με την άνοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Μάλιστα μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και στα προάστια υπολογίζεται ότι υπήρχαν 320 θερινά σινεμά. Ήδη για το αγαπημένο μας σου γράψαμε κι εδώ. Πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα.

Θερινά σινεμά στην Αθήνα που θα κάνουν τις καλοκαιρινές βραδιές πιο όμορφες

Άλλα είναι ιστορικά και θρυλικά. Άλλα πιο καινούργια. Σε πολλά θα βρεις παραδοσιακές ή πιο σύγχρονες λιχουδιές. Σε άλλα κοκτέιλ, γρανίτες ή παγωμένες μπίρες. Όλα όμως αποτελούν «στολίδι» για τις περιοχές που βρίσκονται. Αν δεν έχεις πάει ήδη σου προτείνω να επισκεφθείς ένα από αυτά τα τέσσερα θερινά σινεμά που σου προτείνω, κοιτάζοντας τα αστέρια με συντροφιά την παρέα σου και το καλοκαιρινό αεράκι.

θερινό σινεμά
Πηγή: unsplash.com

ΘΗΣΕΙΟΝ

Αποστόλου Παύλου 7, Αθήνα

Χτισμένος τη δεκαετία του 1930, ο κινηματογράφος Θησείον είναι από τους παλαιότερους θερινούς κινηματογράφους στην Αθήνα. Ιστορικό σινεμά με θέα την Ακρόπολη, που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείς!

Σινέ Όασις

Πρατίνου 7, Αθήνα

Στην καρδιά του Παγκρατίου, σε μια καταπράσινη αυλή, το θερινό σινεμά «Όασις» κρατά επάξια το όνομα του. Ο κινηματογράφος θυμίζει άλλη εποχή, προβάλλοντας παλιές κλασσικές και σινεφίλ ταινίες. Η Όασις μετράει πάνω από τριάντα χρόνια και παρ’ όλο που οι ταινίες που συνήθως επιλέγει δεν είναι νέες κυκλοφορίες, πάντα έχει κόσμο και λειτουργεί σαν… χρονοκάψουλα. Είναι μια εναλλακτική βόλτα για τους παλιούς που νοσταλγούν το κλασσικό σινεμά και για τους νέους που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ιστορικές ταινίες στη μεγάλη οθόνη.

summercinemas.gr
Πηγή: summercinemas.gr

«Pool Your Cinema», Σύνταγμα

Βασιλέως Γεωργίου 1 Α, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα,

Συστήθηκε τα τελευταία χρόνια, φιλοδοξώντας να συνδυάσει τις γνώριμες χάρες των θερινών σινεμά της πόλης με μια εμπειρία πολυτέλειας, στοχευμένη σε κλασικές ταινίες και σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της «χρυσής» Χολυγουντιανής εποχής. Το «Pool Your Cinema» βρίσκεται δίπλα στην πισίνα του 7ου ορόφου του θρυλικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» στο Σύνταγμα, με φόντο τον φωτισμένο Λυκαβηττό.

Σινεμά Δεξαμενή

Πλ. Δεξαμενής 7, Αθήνα

Στις παρυφές του Λυκαβηττού, στην ομώνυμη πλατεία του Κολωνακίου, στη στέγη μιας δεξαμενής του αρχαίου υδραγωγείου βρίσκεται η δροσερή Δεξαμενή. Άνοιξε το 1991, ύστερα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ να μετατρέψουν την ταράτσα της Δεξαμενής σε θερινό σινεμά – εγχείρημα που αγκαλιάστηκε, πέτυχε και παραμένει αγαπητό. Η μυρωδιά του γιασεμιού και του βασιλικού σε συνδυασμό με το ασβεστωμένο πλακόστρωτο, δημιουργούν ατμόσφαιρα νησιού, με τη Δεξαμενή να συνεχίζει να λειτουργεί με ρομαντισμό.