Η Kathryn Hunter γεννήθηκε πριν από 64 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Στους 18 μήνες ζωής της, οι γονείς της έφυγαν για το Λονδίνο. Ο πατέρας της και η μητέρα της ήταν μετανάστες στην Αμερική. Χατζηπατέρας λεγόταν ο μπαμπάς της. Άγνωστο το επώνυμο της μαμάς της. Ελπίζουμε όχι Χατζημητέρα. Όταν ενηλικιώθηκε, πήγε στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών (RADA) και έγινε μια από τις καλύτερες θεατρικές ηθοποιούς της Βρετανίας. Αν και 64 ετών, έχει λίγες κινηματογραφικές συμμετοχές, αλλά όλες προσεγμένες.

Τη φετινή χρονιά ίσως έχει την καλύτερη κινηματογραφική ερμηνεία της καριέρας της και μια από τις 3-4 καλύτερες ερμηνείες Β΄Γυναικείου Ρόλου. Και θα ξαφνιαστούμε πολύ αν η Ακαδημία Κινηματογράφου την αγνοήσει στις υποψηφιότητες των Όσκαρ που θα ανακοινωθούν σε λίγες εβδομάδες.

Η Αικατερίνη Χατζηπατέρα, όπως είναι το κανονικό της όνομα, έγινε Kathryn Hunter στα 24 της, όταν ένας καθηγητής της στη RADA της είπε ότι πρέπει να το αλλάξει, γιατί αν αρχίσουν οι παραγωγοί να πιστεύουν ότι δεν μιλάει σωστά αγγλικά, δεν θα βρίσκει εύκολα δουλειές. «Λοιπόν, Kathryn. Θες να πας όλα για όλα ή να παίζεις μόνο “τσιγγάνους”», της είπε χαρακτηριστικά. Η λέξη «Gypsies» χρησιμοποιείτο τότε για να υποδηλώσει τους τελευταίους ρόλους σε παραγωγές.

Εκείνη την περίοδο η Κατερίνα συνδεόταν ερωτικά με έναν James Hunter, οπότε γύρισε και του είπε αν έχει πρόβλημα να πάρει το επώνυμο του. Πίστευε τότε πως θα είναι μια ζωή μαζί. Έτσι έγινε Kathryn Hunter. Με τον James χώρισαν, όχι πολύ καιρό μετά.

Σε συνέντευξή της στη Guardian, η Hunter αναγνωρίζει την ελληνική της καταγωγή, αλλά θεωρεί εαυτόν Βρετανίδα. Οι γονείς της δούλευαν στις μεταφορές κι η ίδια μετέφερε κάτι φρέσκο στη βρετανική σκηνή. Πολύ περισσότερο μετά το τροχαίο που είχε, το οποίο της προκάλεσε για ένα διάστημα παράλυση στο κάτω μέρος του σώματος και της άφησε γενικά προβλήματα, τα οποία όμως δεν την πτόησαν.

Η Kathryn Hunter χρησιμοποίησε το σώμα της στην θεατρικότητα της και 40 χρόνια μετά είναι μια από τις καλύτερες θεατρικές ηθοποιούς στο Λονδίνο, δασκάλα στη RADA και μαζί με τον σύζυγό της, Marcelo Magni, διευθύνουν την ομάδα Complicité, κάνει σωματικές παραστάσεις. Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσα από την Complicité και στα 15 χρόνια σχέσης τους, ο Marcelo τη ζήτησε σε γάμο. Εκείνη αρνήθηκε.

Κάποια στιγμή, στα 20 χρόνια σχέσης, κλήθηκε να παίξει την Κλεοπάτρα σε μια παράσταση και αναρωτήθηκε τι ήταν αυτό που είχε ως στόχο η βασίλισσα της Αιγύπτου. «Ήθελε να έχει κάποιον να αποκαλεί σύζυγο». Έτσι, πρότεινε στον Marcelo να παντρευτούν.

Η Kathryn Hunter είναι στα 64 της η ιέρεια του σωματικού θεάτρου

Στην θεατρική της πορεία, η Kathryn Hunter κυνηγάει συνέχεια αντρικούς ρόλους. «Στους άντρες προτείνονται πάντοτε πολύ πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες». Έχει υποδυθεί το Ριχάρδο τον Γ’, τον βασιλιά Ληρ, τον Τιμών τον Αθηναίο και κινείται πολύ στο σεξπηρικό θέατρο.

Ήταν επομένως πολύ λογική η επιλογή της από τον Joel Coen και τη Frances McDormand για να παίξει στο The Tragedy of Macbeth, στο πλάι της Fran και του Denzel Washington. Στην ταινία που κυκλοφόρησε στο Apple TV πριν μερικές ημέρες, η Kathryn Hunter υποδύεται τις 3 Μάγισσες. Αρχικά, ο ρόλος της ήταν για τη μία μάγισσα και θα έβρισκαν άλλες για τις υπόλοιπες δύο.

Όμως η Kathryn είχε ένα όραμα και μετά από μια πρόβα στην κουζίνα του σπιτιού της, έπεισε τον Coen να το πάρει όλο πάνω της. Ακόμα κι όταν ετέθη η πρόταση να την ντουμπλάρει η αδερφή της Angela, που μοιάζουν, η Kathryn το απέρριψε γιατί η αδερφή της είναι ψηλότερη και θα φαινόταν η διαφορά.

Kathryn Hunter

Στην ταινία, εκτός των μαγισσών, η Hunter υποδύεται και έναν άντρα, έναν ζητιάνο. Η ερμηνεία της εν συνόλω είναι καταπληκτική. Από την δεύτερη σεκάνς της ταινίας, όπου έχει κάνει το κορμί της λάστιχο και έχει τοποθετήσει τη φωνή της για να φέρνει σε κάτι απόκοσμο, μαγικό και σκοτεινό, η Kathryn Hunter αφήνει ένα καταπίστευμα θεατρικής γνώσης και ταλέντου. Είναι δίχως υπερβολή μια οσκαρική και σχεδόν νομπελική ερμηνεία. Αν και η ίδια αποθεώνει τον Denzel Washington που «μας βυθίζει στον MacBeth. Είναι τρομακτικό αυτό που κάνει. Υιοθετεί έναν πολύ φρέσκο τρόπο να εκφέρει τις φράσεις, σαν να πρόκειται για τη μητρική του γλώσσα».

Κι αν ως τώρα σκέφτεσαι διαρκώς «τι μου θυμίζει; τι μου θυμίζει;», λογικά σου έχει μείνει η εικόνα της από το Harry Potter and the Order of Phoenix, όπου υποδύεται τη γειτόνισσα του Harry, Arabell Figg, που καταθέτει υπέρ του για το σκηνικό με τους Dementors.

* Το κείμενο αυτό είχε γραφτεί με αφορμή τη σπουδαία ερμηνεία της στο Macbeth του Κοέν πριν από δύο χρόνια και αναδημοσιεύεται με αφορμή την συμμετοχή της στο Poor Things ως η Γαλλίδα τσατσά που προσλαμβάνει την Μπέλα Μπάξτερ.