Με την αστείρευτη γοητεία και το ιταμές χαμόγελό του, ο Κόλιν Φάρελ παρέλαβε προ ημερών τη δεύτερη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, για την ταινία «The Banshees Of Inisherin». Ο Ιρλανδός εκφώνησε μια -αν μη τι άλλο- συγκινητική ομιλία, αφού πρώτα φλέρταρε με το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, Άνα ντε Άρμας. Αλλά έτσι είναι ο Κόλιν Φάρελ, πληθωρικός χαρακτήρας με αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Τώρα, έχει βάλει πλώρη για το Όσκαρ του Α΄ Ανδρικού ρόλου, για την ίδια ταινία, η οποία συνολικά έχει συγκεντρώσει 9 υποψηφιότητες. Για να ακριβολογούμε, όμως, η νίκη φαντάζει δύσκολη, αφού απέναντί του βρίσκεται το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Μπρένταν Φρέιζερ.

Ο Κόλιν Φάρελ, εκτός από ενδιαφέρων τύπος έχει ένα παρελθόν βγαλμένο από κακή ταινία του Χόλιγουντ. Το χρυσό βατόμουρο θα το κέρδιζε, σίγουρα. Είναι από τους ανθρώπους που έχει ζήσει σχεδόν τα πάντα, στα ήδη 46 του έτη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι αυτό που λέμε «θα φύγει χορτάτος».

Με μια άλλη σκοπιά όμως, η καριέρα του που ήταν στο απόγειό της κατά τη δεκαετία του 2000, κινδύνευσε πολλές φορές να πεταχτεί στον κάδο των σκουπιδιών από τους εθισμούς του. Σκηνοθέτες όμως όπως ο Γούντι Άλεν και ο Γιώργος Λάνθιμος πέταξαν στον Κόλιν το σωσίβιο για τη σωτηρία του.

Ο Ιρλανδός ηθοποιός έχει αφήσει, σίγουρα, το στίγμα του στη βιομηχανία του κινηματογράφου και έχει εδραιωθεί, με τις πρώτες γραμμές της κινηματογραφικής του ιστορίας να γράφονται με μια ιρλανδική σαπουνόπερα. Πλέον, μετράει περισσότερες από 40 ταινίες, αλλά αν μπορούσαμε να πούμε ποια ερμηνεία συνοδεύει τον βίο του και συνορεύει με την καριέρα του, τότε αυτή δεν είναι άλλη από τον ρόλο του ως Μέγας Αλέξανδρος. Η λέξη «φιάσκο» μάλλον είναι λίγη να περιγράψει κανείς την παταγώδη αποτυχία της ταινίας του Όλιβερ Στόουν, το 2004.

Κόλιν Φάρελ

Ας κάνουμε όμως μια ανασκόπηση στο… ταραχώδες και αμαρτωλό παρελθόν του. 

Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1976, σε ένα προάστιο του Δουβλίνου. Δύο ήταν οι μεγάλες του αγάπες: η Μέριλιν Μονρόε και το ποδόσφαιρο. Η πρώτη δεν έσβησε ποτέ, σε αντίθεση με τη δεύτερη που έληξε άδοξα και γρήγορα. Ο λόγος; Τα τσιγάρα και οι γυναίκες. Κανένα από τα δύο δεν του επέτρεπαν να έχει την συγκέντρωση που χρειαζόταν στις προπονήσεις, ενώ σε συνδυασμό με τα ναρκωτικά τα πράγματα γίνονταν ακόμα χειρότερα. Για την ακρίβεια, ο Κόλιν έκανε 40 τσιγάρα την ημέρα, ενώ κάθε εβδομάδα έπαιρνε τέσσερα γραμμάρια κόκα έξι σπιντ, μισή ουγγιά χασίς και έπινε τρία μπουκάλια Jack Daniel’s, 12 μπουκάλια κόκκινο κρασί και 60 μπύρες.

Η παρ’ ολίγον καριέρα ως μέλος των Boyzone

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, αν δεν ήταν ηθοποιός ίσως και να ήταν διάσημο μέλος ανδρικού συγκροτήματος. Ο Φάρελ βρέθηκε στη πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Ευτυχώς. Το 1993 συστήθηκε στο ευρύ κοινό το ιρλανδικό συγκρότημα, Boyzone, που δημιούργησε ο μουσικός παραγωγός Λούις Γουόλς. Ο 17χρονος τότε Κόλιν, κατά περίεργη σύμπτωση, ήταν να γίνει μέλος, όταν σε μία νυχτερινή έξοδο σε κλαμπ, προσεγγίστηκε από τον Γουόλς, ζητώντας του να περάσει από οντισιόν. Βέβαια, όταν ο Κόλιν τραγούδησε το «Careless Whisper», ο Γουόλς του απάντησε «πως αυτό δεν πρόκειται να πετύχει». Η απόρριψη προφανώς και τον πλήγωσε, αλλά συνέχισε με τα μαθήματα υποκριτικής. Και μάλιστα η πρώτη του δουλειά δεν άργησε πολύ, αφού, το 1998, συμμετείχε στο ιρλανδικό δράμα Ballykissangel.

Οι κατηγορίες για δολοφονία

Της φυλάκης τα σίδερα είναι για τους λεβέντες, λένε, και ο Κόλιν Φάρελ παραλίγο να γίνει ένας τέτοιος λεβέντης. Στην ηλικία των 18 ταξίδεψε στην Αυστραλία για διακοπές. Ο τουρισμός στο Σίδνεϊ, βέβαια, αποδείχθηκε επεισοδιακός, όταν ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για τη δολοφονία μιας κοπέλας. Την ώρα που περπατούσε, αστυνομικοί τον συνέλαβαν γιατί το σκίτσο του υπόπτου έμοιαζε πολύ στον Φάρελ. 

Το παράδοξο ήταν πως ο ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του γιατί ήταν «ποτισμένος» με ναρκωτικά και αλκοόλ. Το προηγούμενο βράδυ βρισκόταν σε ένα πάρτι, που ήταν και στην ουσία το άλλοθί του, που για καλή του τύχη το παρουσίασε στις αρχές ο φίλος του. Πορτοκαλί στολή δεν θα φορούσε, αλλά σίγουρα θα του έπαιρνε μέρες να διώξει από πάνω του τις κατηγορίες.

Μπλεγμένος με ναρκωτικά και αλκοόλ από την ηλικία των 14

Η πιο δύσκολη μάχη του Κόλιν Φάρελ ήταν να καταπολεμήσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μπλεγμένος σε αυτά από τα 14 του, πολλές φορές στάθηκαν η αιτία να τον καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Στα 20 του, και όντας διάσημος στο Χόλιγουντ, η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτη τροπή. Η εικόνα του είχε στιγματιστεί και κανείς δεν του έδειχνε εμπιστοσύνη για σημαντικούς ρόλους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το περιστατικό στην ταινία «Minority Report», όπου χρειάστηκε να γυρίσει 56 φορές μια σκηνή. Ήταν τύφλα στο μεθύσι από το προηγούμενο βράδυ, που είχε βγει με φίλους για να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Ο Κόλιν Φάρελ πήγε σερί στη δουλειά, αν και είχε ζητήσει ρεπό. 

Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και όλα άρχισαν να καταρρέουν γύρω του, αποφάσισε να τραβήξει κόκκινη γραμμή στους εθισμούς του και να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης. Από ‘κει βγήκε νικητής.  Στο μεταξύ, βοήθησε πολύ την καριέρα του το γεγονός ότι το 2000 πήρε μέρος στην ταινία Tigerland, όπου ο Φάρελ υποδυόταν έναν Αμερικανό στρατιώτη. Η ερμηνεία του συνοδεύτηκε από θετικές κριτικές, ανοίγοντας τις πόρτες και για άλλους ρόλους.

Κόλιν Φάρελ

Το sex tape ή αλλιώς revenge porn

Ο Κόλιν Φάρελ βίωσε το revenge porn, που αν συνέβαινε σήμερα σε γυναίκα, σύσσωμα τα κινήματα, οι διασημότητες και ο κόσμος θα έπαιρναν θέση. Τον Ιανουάριο του 2006 ένα βίντεο με σεξουαλικές στιγμές του ίδιου και της Νικόλ Ναρέιν από το 2003, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από την τελευταία, σε συνεργασία με την Internet Commerce Group. Ο Φάρελ προχώρησε σε αγωγή εις βάρος της για διαρροή προσωπικών στιγμών χωρίς τη συγκατάθεσή του. Όπως υποστήριξε ο ηθοποιός, σκοπός της Ναρέιν ήταν να του καταστρέψει την καριέρα και φυσικά να πλουτίσει. 

Το αποτέλεσμα ήταν να του προσφέρουν 5 εκατομμύρια δολάρια για τα πνευματικά δικαιώματα του sex tape. Τελικά η δικαστική διαμάχη έληξε με διακανονισμό αλλά τι να το κάνεις όταν το «κακό» είχε ήδη συμβεί από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. 

Οι σκληρές κριτικές για τον ρόλο του ως Μέγας Αλέξανδρος

Ο Κόλιν Φάρελ έχει να ντρέπεται για πολλά στη ζωή του, αλλά ο ρόλος του ως Μέγα Αλέξανδρο ήταν (και είναι) ο εφιάλτης του. Η επιτυχία για κάποιον λόγο ήταν δεδομένη. Το cast ήταν έτοιμο να φορέσει τα καλά του για να βρεθεί στα Όσκαρ, αλλά η παταγώδης αποτυχία στο box office τους έφερε στην πραγματικότητα. Το γόητρο του Κόλιν έπεσε μετά από αυτό. Ταυτόχρονα, οι κακές κριτικές τον καταρράκωσαν, σε σημείο που τον έφερε σε ένα σταυροδρόμι. Να πεθάνει ή να αλλάξει ζωή;

«Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι θα πάω στη Νέα Υόρκη, θα αγοράσω ναρκωτικά αξίας 2.000 δολαρίων και θα νοικιάσω ένα κρεβάτι, θα βάλω μαύρες σακούλες στο παράθυρο και θα πυροβολώ μέχρι να πεθάνω. Η άλλη επιλογή ήταν να αλλάξω. Ήμουν ξεκάθαρος γι’ αυτό. Επέλεξα τη σωστή», είχε δηλώσει στο Hollywood Reporter.

Στο μεταξύ, παρόλο που είχε να διαχειριστεί την απεξάρτηση του αλλά και την αποτυχία στην ταινία, αλλά ευτυχώς έκανε δυνατό comeback. Το 2008, πήρε ρόλο στην σκοτεινή κωμωδία «In Bruges», του σκηνοθέτη Μάρτιν ΜακΝτόνα, ο οποίος του έδωσε το χέρι βοηθείας. Εξού και στις φετινές Χρυσές Σφαίρες απευθύνθηκε στον σκηνοθέτη λέγοντας του «Σου χρωστάω τόσα πολλά, φίλε».

Ο δρόμος για το πρώτο Όσκαρ

Ο Κόλιν Φάρελ έκτοτε συμμετείχε σε πολλές παραγωγές, ανάμεσά τους και ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς και στις μεγάλες επιτυχίες «The Batman» και «Fantastic Beasts». Όμως το «The Banshees of Inisherin» είναι αυτό που του ανοίγει διάπλατα την πόρτα των Όσκαρ, αφού για πρώτη φορά είναι υποψήφιος για Α’ ανδρικό ρόλο. «Απλά είμαι τόσο ευγνώμων στην Ακαδημία για όλη την αγάπη που μοιράστηκε για το Banshees. Επίσης, είναι πέρα για πέρα τιμή μου να με βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς τους συναδέλφους που είναι υποψήφιοι. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παλικάρια!», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «E!».

Όπως όμως αναφέραμε παραπάνω, η μάχη είναι δύσκολη. Ο Μπρένταν Φρέιζερ με την «Φάλαινα» έχει ήδη συγκεντρώσει γύρω από το όνομά του διθυραμβικές κριτικές και όλα δείχνουν πως είναι το μεγάλο φαβορί. Αλλά ακόμα κι αν δεν καταφέρει ο Φάρελ να βρεθεί στην σκηνή του Dolby Theatre στο Λος Άντζελες και να παραλάβει ένα βραβείο Όσκαρ και μόνο η υποψηφιότητα είναι μια απόδειξη πως κάτι έχει κάνει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια.

Κόλιν Φάρελ

Όσον αφορά την υπόθεση της ταινίας που έχει και 9 υποψηφιότητες, επικεντρώνεται στην ανδρική φιλία, στο φανταστικό νησί Ινισέριν. Χρονολογικά βρισκόμαστε 100 πριν. Ο Κολμ και ο Πάντρικ είναι δύο φίλοι που γνωρίζονται από πάντα, διασκεδάζουν και δίνουν καθημερινό ραντεβού στις 2 το μεσημέρι για μία μπίρα στη μοναδική παμπ. Αυτός ο στενός δεσμός μεταξύ τους κόβεται απότομα από τον Κολμ, ο οποίος θεωρεί τον Πάντρικ πλέον, βαρετό.

Στον χρόνο που του απομένει, ο Κολμ θέλει να πορευτεί μοναχικά, με μόνη συντροφιά τον πιστό του σκύλο. Παράλληλα, να αγναντεύει την εντυπωσιακή θέα από το σπιτάκι του, χαμένος στις σκέψεις και την κατάθλιψή του.

Ο Πάντρικ δεν το συμμερίζεται όλο αυτό και δεν το αποδέχεται. Πιστεύει πως είναι καλός άνθρωπος, ευγενικός, τρυφερός με τη συγκάτοικό του, την αδελφή του δηλαδή και σίγουρα πιο ενδιαφέρων απ’ ό,τι πιστεύουν όλοι οι συντοπίτες του. Εν πολλοίς, η ταινία είναι must see.

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου, θα μάθουμε αν αυτή η ταινία αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του Κόλιν Φάρελ με ένα Όσκαρ στην φαρέτρα του.