Έφτασε η μεγάλη μέρα. Ή η μεγάλη νύχτα. Σε λίγες ώρες, τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα διεξαχθούν τα βραβεία Oscar. Εμείς έχουμε ήδη κάνει τις προβλέψεις μας. Κάποιες πολύ καλές ταινίες μπορεί να καταλήξουν με το απόλυτο μηδέν. Θεωρείται απίθανο πάντως να έχουμε ταινία με πάνω από 4 Oscar. Στο παρελθόν, ωστόσο, δεν ήταν τόσο απίθανο.

Πολλά κινηματογραφικά διαμάντια έχουν αποσπάσει διψήφιες υποψηφιότητες για ένα βραβείο, ωστόσο οι ταινίες που κατέχουν το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες με 11 Oscar, είναι τρεις. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, ο Τιτανικός και το Ben-Hur. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά (2003)

Η τρίτη και τελευταία ταινία της τριλογίας, απέσπασε 11 υποψηφιότητες και κέρδισε και τις 11. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην 7η θέση με τις μεγαλύτερες εισπράξεις. Η ταινία φαντασίας με τα ειδικά εφέ, τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία και όλα όσα συνέβαλαν στην επιτυχία, είναι μακράν από τις καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Oscar

Τιτανικός (1997)

Η δραματική ταινία που ακολουθεί την ιστορία του ταξιδιού του Τιτανικού, αλλά και το ειδύλλιο της Rose και του Jack, μετράει 11 Όσκαρ σε 14 υποψηφιότητες. Είναι επίσης η τρίτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις, η μοναδική κατά τη δεκαετία του 1990.

Oscar

Ben-Hur (1959)

Μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία, το Ben-Hur έγινε η πρώτη ταινία που κέρδισε 11 Όσκαρ, σε 12 υποψηφιότητες. Ένα ρεκόρ που έμενε ακούνητο, μέχρι που ήρθε ο Τιτανικός και το ισοφάρισε. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα του Lew Wallace, το οποίο αφηγίεται την ιστορία ενός Εβραίου πρίγκιπα.

Oscar

West Side Story (1961)

Ένα μουσικό αριστούργημα που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950, το West Side Story  περιστρέφεται γύρω από δύο νεαρούς εραστές, οι οποίοι από τη μοίρα συνδέονται με δύο αντίπαλες συμμορίες. Καθώς ονειρεύονται ένα μέλλον μαζί, οι εντάσεις που σιγοβράζουν μεταξύ των συμμοριών συνεπάγονται καταστροφή. Ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ του 1957. Στις 11 υποψηφιότητες κέρδισε 10 βραβεία Όσκαρ.

Oscar

Gigi (1958)

Μια ανέμελη Παριζιάνα που έχει πλατωνική σχέση με έναν μεγαλύτερο άντρα, τον Gaston, είναι η ιστορία του εν λόγω μιούζικαλ. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Gigi, η οποία έχει εκπαιδευτεί να είναι εταίρα, και ο Gaston, ο πλούσιος playboy, ερωτεύονται. 9 υποψηφιότητες, 9 βραβεία Όσκαρ.

Oscar

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987)

Η ταινία του Bernardo Bertolucci έδωσε στον δυτικό κόσμο μια ματιά στην επαναστατική ιστορία της Κίνας, μέσα από τη ζωή του τελευταίου Αυτοκράτορα της χώρας. Δημιουργώντας ένα λαμπρό αφηγηματικό έργο μέσω εικαστικών, ο Bertolucci ακολουθεί τον Pu Yi από την παιδική του ηλικία έως την ενηλικίωση, κατά την οποία η Κίνα μετατράπηκε από μοναρχία σε κομμουνιστική δημοκρατία. 9 υποψηφιότητες κι εδώ, 9 βραβεία.

Oscar

O Άγγλος Ασθενής (1996)

Η βρετανική ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Ondaatje. Ο Ralph Fiennes υποδύεται έναν μυστηριώδη Ούγγρο ονόματι Almásy κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έχει σωθεί από αεροπορικό δυστύχημα και υποβάλλεται σε θεραπεία για τα σοβαρά τραύματά του. Η ταινία πήρε 12 υποψηφιότητες και κέρδισε 9 βραβεία.

Oscar

Slumdog Millionaire (2008)

Το βρετανικό δράμα βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ινδού συγγραφέα Vikas Swarup. Ο Jamal είναι ένας νεαρός άνδρας στη Βομβάη που εμφανίζεται ως διαγωνιζόμενος στο Kaun Banega Crorepati, την ινδική εκδοχή του Who Wants to Be a Millionaire. Καθώς συνεχίζει να απαντά σωστά στις ερωτήσεις, συλλαμβάνεται ως ύποπτος για εξαπάτηση στο παιχνίδι. Έλαβε 10 υποψηφιότητες, κερδίζοντας 8 βραβεία.

Oscar

Γκάντι (1982)

Η ταινία είναι η βιογραφία του Mahatma Gandhi και επικεντρώνεται στη ζωή του, ξεκινώντας από τις μέρες του ως νεαρός δικηγόρος στη Νότια Αφρική, όταν βιώνει από πρώτο χέρι τον ρατσισμό μέχρι τη δολοφονία του το 1948. Στις 11 υποψηφιότητες, κέρδισε 8 βραβεία Όσκαρ.

Oscar

Διαβάστε περισσότερα στο intronews.gr:

Η «εξιλέωση» της Kristen Stewart – Έρχεται το 1ο της βραβείο Oscar για το Spencer;

Licorice Pizza: Η διαμάχη για την ταινία με τις 3 υποψηφιότητες στα Oscars – Γιατί θεωρείται «ρατσιστική»

Με πληροφορίες από LifestyleAsia