Με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ να έχουν ολοκληρωθεί (Βερολίνο, Κάννες, Βενετία) είμαστε πλέον σοφοτέροι για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: τη γεμάτη άγχος και ψεύτικα χαμόγελα αυτοπεποίθησης διαδρομή που οδηγεί στο τέλος του κόκκινου χαλιού, εκεί όπου αστράφτει κιτρινωπό το αγαλματίδιο του Όσκαρ.

Τα περισσότερα «όπλα» είναι πάνω στο τραπέζι…  Του Κρίστοφερ Νόλαν (Οπενχάιμερ), της Γκρέτα Γκέργουικ (Barbie), του Γιώργου Λάνθιμου (Poor Things).  Δύο είναι οι πολυαναμενόμενες ταινίες που βάση συντελεστών και καστ θα μπουν στην παρέα των προαναφερόμενων και που έχουν τη δυναμική να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής: Το Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Leonardo Di Caprio και το Maestro με τον Bradley Cooper και την υπερμεγέθη μύτη του να πρωταγωνιστούν.

Φυσικά, μέχρι το τέλος της χρονιάς κάποιες υποψηφιότητες μπορεί να έχουν «καεί» και άλλες να ξεπηδούν. Φιλμ όπως το οικογενειακό δράμα εποχής The Zone of Interest του Jonathan Glazer, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στις Κάννες. Ή το νοτιοκορεάτικο ρομαντικό δράμα Past Lives της Σελίν Σονγκ το οποίο σφήνωσε στο μυαλό όσων την παρακολούθησαν στην Berlinale.

Θέση στην εκκίνηση φαίνεται να παίρνει άλλος ένας auter για τον οποίο μπορούμε να καμαρώνουμε… Ο Alexander Payne σκηνοθετεί το χριστουγεννιάτικο The Holdovers με έναν απολαυστικό Πολ Τζιαμάτι.

Αυτά τα φιλμ αποτελούν μια πρώτη δεξαμενή από την οποία θα αναδειχθούν όλες οι επιμέρους υποψηφιότητες των Όσκαρ. Πάμε να δούμε ποια είναι η αίσθηση που κυριαρχεί στη «μητέρα όλων των “μαχών”», τις ΗΠΑ.

Όσκαρ 2024: Φαβορί για υποψήφιες Καλύτερης Ταινίας

Barbie (Warner Bros.)

The Holdovers (Focus Features)

Killers of the Flower Moon (Apple Original Films/Paramount Pictures)

Maestro (Netflix)

Oppenheimer (Universal Pictures)

Past Lives (A24)

Poor Things (Searchlight Pictures)

The Zone of Interest (A24)

Όσκαρ 2024, η Barbie θα είναι μια από τις ταινίες που θα κερδίσει υποψηφιότητες.

Όσκαρ 2024: Φαβορί για υποψήφιους/ες Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Greta Gerwig, Barbie (Warner Bros.)

Jonathan Glazer, The Zone of Interest (A24)

Yorgos Lanthimos, Poor Things (Searchlight Pictures)

Christopher Nolan, Oppenheimer (Universal Pictures)

Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon (Apple Original Films/Paramount Pictures)

Όσκαρ 2024: Πρωταγωνιστές και ερμηνείες

Το ντέρμπι δεν τελειώνει με την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Τα ονόματα και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών των φιλμ εσοδείας 2023 πέρα από αξιοπρόσεκτα, δημιουργούν και δυναμικές που ιντριγκάρουν.

Κι αν για την τέχνη δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος, η απαραίτητη «ποδοσφαιροποίηση» κάνει το ενδιαφέρον να φουντώνει. Για παράδειγμα η διασταύρωση Ντι Κάπριο – Κίλιαν Μέρφι. Οι κριτικοί που είδαν το Killers of the Flower Moon μιλούν για την καλύτερη ερμηνεία του Αμερικανού ηθοποιού. Οι περισσότεροι των θεατών που είδαν το Οπενχάιμερ, αντίστοιχα, δεν μπορούσαν να μην σχολιάσουν την πολυεπίπεδη ερμηνεία του Βρετανού.

Πέραν αυτού του διπόλου, υπάρχει ο Τζιαμάτι. Υπάρχει και ο Κόλμαν Ντομίνγκο, ο πρωταγωνιστής του Rustin που θα κυκλοφορήσει από το Netflix αργότερα μέσα στη χρονιά. Ο Ντομίνγκο υποδύεται τον γκέι ακτιβιστή, Μπάγιαρντ Ράστιν, ο οποίος οργάνωσε την Πορεία στην Ουάσιγκτον, το 1963.

Όσκαρ

Όσκαρ 2024: Φαβορί για υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού Ρόλου

Leonardo DiCaprio, Killers of the Flower Moon (Apple Original Films/Paramount Pictures)

Colman Domingo, Rustin (Netflix)

Paul Giamatti, The Holdovers (Focus Features)

Cillian Murphy, Oppenheimer (Universal Pictures)

Αντίστοιχα στις γυναίκες, υπάρχει μια αίσθηση υπεροχής της Έμμα Στόουν -ο ρόλος στην ταινία του Λάνθιμου είναι… Oscar material, ωστόσο τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει στο κόκκινο χαλί προβλέπεται να είναι μια άσκηση ισορροπίας για εκείνη και τις Νάταλι Πόρτμαν (May December) και Κάρεϊ Μίλλιγκαν (Maestro), των οποίων οι ερμηνείες δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους κριτικούς.

Όσκαρ 2024: Και οι δεύτεροι (ρόλοι) έσονται πρώτοι

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, φέτος, πρόκειται να στριμωχτούν διάφοροι γίγαντες της υποκριτικής. Ο Γουίλιαμ Ντεφόε και ο Μαρκ Ράφαλο αναμένεται να φέρουν δύο ακόμη υποψηφιότητες για το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου. Ράφαλο και Ντεφόε θα δοθμ το όνομά του γραμμένο σε μια λίστα που λογικά θα περιλαμβάνει τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Killers of the Flower Moon), τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Οπενχάιμερ), ίσως από κάπου να ξεπεταχτεί και η ντεκαπάζ καούκα του Ράιαν Γκόσλινγκ (Barbie). Who knows?

Η πρώιμη τάση φαβοριτισμού του Μαρκ Ράφαλο ίσως και να μην αντέξει, υπό το βάρος της πίεσης και τον «όγκο» των ερμηνειών των συν-υποψηφίων του. Όποιος και αν χάσει, μάλλον δεν θα πρέπει να αισθανθεί αδικημένος.

O Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. στο Όπενχάιμερ. Η υποψηφιότητά του για Όσκαρ θεωρείται μια από τις πιο σίγουρες.

Όσκαρ 2024: Φαβορι για υποψήφιοι Β’ Ανδρικού Ρόλου

Willem Dafoe, Poor Things

Robert DeNiro, Killers of the Flower Moon

Robert Downey Jr., Oppenheimer

Ryan Gosling, Barbie

Mark Ruffalo, Poor Things

Για τους γυναικείους υποστηρικτικούς ρόλους η βεντάλια ανοίγει παραπάνω. Σπουδαίες ερμηνείες και ρόλοι – σταθμοί στην καριέρα των ηθοποιών που τους υποδυόνται συναντάμε σχεδόν σε κάθε κατηγορία και στη συγκεκριμένη δεν υπάρχει εξαίρεση.

Από την Έμιλι Μπλαντ (Οπενχάιμερ) μέχρι τη Ντα Βάιν Τζόι Ράντολφ (The Holdovers)και από την Λίλι Γκλάντστοουν (Killers of the Flower Moon) μέχρι την Αμέρικα Φερέρα (Barbie), όλα είναι ανοιχτά. Αν και η επιλογή του Σκορσέζε φαίνεται να ξεκινάει από διαφορετική, πιο ευνοϊκή αφετηρία.

Όσκαρ 2024: Φαβορι για υποψήφιες Β’ Γυναικείου Ρόλου

Emily Blunt, Oppenheimer

America Ferrera, Barbie

Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon

Julianne Moore, May December

Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers