Η βραδιά των Όσκαρ πλησιάζει και το βράδυ της Κυριακής μπορεί να γίνουμε μάρτυρες ιστορικών στιγμών, αφού είναι πολλές οι πρώτες φορές και πολλά τα ρεκόρ που μπορεί να καταγραφούν.

Φυσικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Everything Everywhere All At Once, το οποίο έχει 11 υποψηφιότητες και οι εκτιμήσεις θέλουν να κατακτά μίνιμουν 4 Όσκαρ, με τρία εξ αυτών στις πιο σημαντικές κατηγορίες, δηλαδή στη Σκηνοθεσία, ένα για ερμηνεία και ένα για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς.

Το Everything Everywhere All At Once θα είναι απίθανο, για την ακρίβεια, να πάρει λιγότερα από 5 Όσκαρ, αφού δύο Όσκαρ Ερμηνείας τα έχει, μάλλον, καπαρώσει. Η Μισέλ Γέο και ο Κε Χούι Κουάν δύσκολα δεν θα πάρουν το Ά Γυναικείο και το Β΄Ανδρικό, ενώ η Τζέιμι Λι Κέρτις φαίνεται να έχει σφιχταγκαλιάσει το Β΄Γυναικείο.

Για την Γέο η μόνη ισχυρή αντίπαλος είναι η Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία έχει δύο κατακτήσεις και μάλλον δε θα ισοφαρίσει φέτος την Μέριλ Στριπ, ενώ ο Κουάν που έχει πάρει SAG, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα, δύσκολα θα χάσει το βραβείο από τον Μπάρι Κίογκαν ή τον Μπρένταν Γκλίσον.

Αν συμβεί αυτό το σενάριο, να πάρει δηλαδή το Everything Everywhere All At Once τα 3 από τα 4 Όσκαρ Ερμηνείας, θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στα Όσκαρ και θα κατατάξει την ταινία στις πιο αξιομνημόνευτες του 21ου αιώνα.

45 χρόνια μετά

Το Everything Everywhere All At Once συμμετέχει από κοινού με το The Banshees of Inisherin σε ένα άλλο ρεκόρ το οποίο έχει ξανασυμβεί άλλη μια φορά πριν 45 χρόνια. Πρόκειται για τις ταινίες που έχουν 4 υποψηφιότητες σε Όσκαρ Ερμηνείας, καταλαμβάνοντας το 20% των διαθέσιμων θέσεων.

Στα 4 βραβεία (Α΄& Β΄Γυναικείο/Ανδρικό), υπάρχουν 20 θέσεις και οι 4 ανήκουν στο Everything Everywhere All At Once (Μισέλ Γέο/Ά Γυναικείο, Τζέιμι Λι Κέρτις & Στέφανι Χσου/Β΄Γυναικείο, Κι Χούι Κουάν/Β΄Ανδρικό) και άλλες 4 στο Banshees of Inisherin (Κόλιν Φάρελ/Ά Ανδρικό, Κέρι Κόντον/B΄Γυναικείο, Μπρένταν Γκλίσον & Μπάρι Κίογκαν/Β’ Ανδρικό).

Το ντουέτο σκηνοθεσίας

Σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη λίστα, αλλά εξίσου ικανή για να αναδειχτεί ως ιδιαίτερη, βρίσκονται οι σκηνοθέτες της ταινίας Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, οι περίφημοι Daniels, που γίνονται το 5ο ντουέτο στα Όσκαρ που έχουν υποψηφιότητα σκηνοθεσίας. Πριν απ΄αυτούς ήταν οι αδερφοί Κοέν σε δύο ταινίες (Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους, True Grit), οι Ρομπέρτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς για το West Side Story και οι Γουόρεν Μπίτι-Μπακ Χένρι για το Heaven Can Wait.

Ποιος το περίμενε από τη Ζόε Σαλντάνα;

Όσκαρ

Στα πολύ ενδιαφέροντα της βραδιάς, ανήκει και η Ζόε Σαλντάνα, η οποία δεν ανήκει προς το παρόν στην ελίτ των ηθοποιών του Χόλιγουντ από άποψη υποψηφιοτήτων και κατακτήσεων βραβείων, αλλά είναι μια άρτια ηθοποιός ταινιών με έντονο action στοιχείο. Και στην εποχή που το action πουλάει τρελά, η Σαλντάνα είναι η μοναδική ηθοποιός που έχει συμμετοχή στις 4 από τις 5 ταινίες που έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Avatar, Avatar: The Way of the Water, Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame ενώνονται κάτω από τη Σαλντάνα, η οποία θα έχει να το λέει για ένα ρεκόρ που δύσκολα θα επαναληφθεί στα επόμενα πολλά χρόνια.

Γυναικεία ρεκόρ στα φετινά Όσκαρ

Όσκαρ

Υπόθεση γυναικών είναι η φετινή απονομή σε επίπεδο ρεκόρ και πρώτων φορών, αφού εκτός από τις προαναφερθείσες κυρίες, υπάρχει και η Άντζελα Μπάσετ. Η Μπάσετ είναι υποψήγια για Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου και γίνεται η πρώτη σε αυτή την δεκαετία κυριαρχίας της Marvel, που έχει υποψηφιότητα για ρόλο της σε ταινία του MCU.