Ένα δεύτερο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Netflix φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις διαδραστικές εμπειρίες, όπως εκείνες που γνωρίσαμε στο παρελθόν με το Black Mirror: Bandersnatch. Αυτή τη φορά, όμως, το Netflix κάνει ένα σημαντικό βήμα παραπέρα. Δεν αρκείται στο να δίνει στον χρήστη την επιλογή να διαμορφώσει την ιστορία, αλλά χρησιμοποιεί το ιστορικό του και τις προτιμήσεις του – χάρη σε τεχνικές μηχανικής μάθησης – για να του προτείνει τη διαδρομή που του ταιριάζει περισσότερο.
Έτσι, ένας χρήστης που έχει παρακολουθήσει κυρίως ρομαντικές σειρές στο Netflix ενδέχεται να βιώσει μια εκδοχή της ιστορίας πιο συναισθηματική, ενώ κάποιος που προτιμά την αγωνία μπορεί να δει ένα σενάριο με ένταση και σασπένς. Το Netflix εδώ αξιοποιεί εξατομικευμένα decision trees που εξελίσσονται δυναμικά, σε αντίθεση με τα παλαιότερα συστήματα με σταθερές επιλογές.
Σύμφωνα με τον Φιλ Πετιποντ, συνιδρυτή της Moments Lab – μιας startup που ασχολείται με την αφήγηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης – το Netflix ανοίγει τον δρόμο για εμπειρίες που θα μπορούν να διαδοθούν κοινωνικά πολύ πιο εύκολα. «Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μοιραστούν κάτι αν νιώθουν ότι αυτό που είδαν ήταν μοναδικό για εκείνους», δηλώνει, τονίζοντας ότι μελλοντικά ίσως δούμε σειρές του Netflix να ενσωματώνουν αφηγηματικές δομές εμπνευσμένες από videogames όπως το Death Stranding ή το Metal Gear Solid.
Το Netflix φαίνεται πως αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο και ένα διαχρονικό πρόβλημα των streaming πλατφορμών: την «κόπωση επιλογής». Πολλοί χρήστες δυσκολεύονται να επιλέξουν τι να παρακολουθήσουν και τελικά δεν βλέπουν τίποτα. Τα προσωποποιημένα trailers και οι εξατομικευμένες αφηγήσεις έρχονται να λύσουν αυτό ακριβώς το ζήτημα.
Παράλληλα, το Netflix επεκτείνει τη δραστηριότητά του με νέα formats, όπως ζωντανές μεταδόσεις, podcasts και talk shows, στοχεύοντας στην αύξηση της αλληλεπίδρασης και του χρόνου που περνούν οι χρήστες στην πλατφόρμα. Η νέα αυτή στρατηγική συνδέεται άμεσα και με την ενίσχυση του διαφημιστικού μοντέλου του Netflix, το οποίο απαιτεί διαρκή εμπλοκή του κοινού.
Ήδη, από τον Μάιο, το Netflix έχει προχωρήσει σε αισθητικές και λειτουργικές αλλαγές στην αρχική του σελίδα, προσθέτοντας πιο διαδραστικά φίλτρα, προτάσεις βάσει διάθεσης και ένα νέο εργαλείο αναζήτησης που λειτουργεί με AI και αναλύει πιο σύνθετα αιτήματα.
Ο Μπράιαν Μούσερ, ιδρυτής της Asteria, σχολιάζει πως αυτή η στροφή είναι απολύτως φυσιολογική: «Το Netflix ήταν πάντα προσανατολισμένο στην εμπειρία του χρήστη. Αν μπορεί να σου δείξει όχι μόνο το τι να δεις, αλλά και να σε τραβήξει με ένα τρέιλερ που έχει φτιαχτεί ειδικά για σένα, τότε μιλάμε για μια πραγματικά καινοτόμο εμπειρία προβολής. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι η πλατφόρμα μας καταλαβαίνει.»
Το μέλλον του Netflix δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην ποικιλία του περιεχομένου, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το βιώνει ο κάθε θεατής, κάνοντας την εμπειρία πιο προσωπική, πιο «έξυπνη» και αναμφίβολα πιο ελκυστική.
*Πηγή: Business Insider