Στην πολυαναμενόμενη και βραβευμένη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται τον δρ. Μπάξτερ, έναν παράφρονα επιστήμονα που το τραύμα του συναγωνίζεται τη γνώση και τα επιτεύγματά του.

Μόνο που γι’ αυτόν τον ρόλο κάπως βασανίστηκε ο επίσης βραβευμένος ηθοποιός καθώς κατά πρώτον έπρεπε να συμβιβαστεί με τη συνθήκη της πλήρους ακινησίας (χωρίς να μπορεί καν να κοιμηθεί για λίγο, όπως κάνουν οι περισσότεροι ηθοποιοί όταν πρέπει να κάνουν ένα εξαιρετικά απαιτητικό και πολύωρο μακιγιάζ).

Κατά δεύτερον και ακριβώς γι’ αυτές τις ατέλειωτες ώρες μακιγιάζ, αναγκαζόταν να βρίσκεται στα γυρίσματα 4 ώρες πριν αυτά ξεκινήσουν (για όλους τους υπόλοιπους του καστ).

Πιο συγκεκριμένα ο Νταφόε, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Hollywood reporter, έφτανε στις 3 τα ξημερώματα στο σετ, ενώ όλοι οι άλλοι ηθοποιοί έπρεπε να είναι εκεί στις 7 π.μ., και στη συνέχεια, έκανε όλη την ημέρα γύρισμα. Κι αυτό μόνο και μόνο για χάρη του μακιγιάζ του το οποίο χρειαζόταν κάθε μέρα 6 ώρες για να φτιαχτεί όπως πρέπει.

«Έφτανα στο σετ στις τρεις η ώρα το πρωί, καθόμουν στην καρέκλα και έκανα διαλογισμό προσπαθώντας να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι έπρεπε να μείνω ακίνητος για 6 ωρες. Δεν μπορείς να κοιμηθείς, πρόκειται για μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας οφείλεις να συνεργαστείς με την makeup team», τόνισε ο Νταφόε, προσθέτοντας -χωρίς καμία γκρίνια- ότι το συγκεκριμένο μακιγιάζ ήταν «κυριολεκτικά, μια μάσκα».

Οι μακιγιέρ ξεκίνησαν τη μεταμόρφωση από τις βαθιές ουλές έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα πώς μοιάζει ο χαρακτήρας που θα υποδυόταν.

Επειτα από αυτή την εξάωρη «περιπέτεια» του μακιγιάζ, ακολουθούσε μια ολόκληρη ημέρα γυρισμάτων. Κι όμως, ο Γουίλεμ Νταφόε, χαρακτηρίζει απολύτως θετική την εμπειρία του στα γυρίσματα της ταινίας του Λάνθιμου.

Μάλιστα, ο πολύπειρος ηθοποιός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εντυπωσιακά σκηνικά, τα οποία τον εισήγαγαν στο ξεχωριστό σύμπαν της ταινίας. «Αυτό είναι ιδανικό για έναν ηθοποιό», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως ο Νταφόε έπρεπε να περνάει όλο αυτό το μαρτύριο κάθε μέρα στο γύρισμα; Ο Νταφόε παίζει τον εκκεντρικό όσο και πολύ έξυπνο επιστήμονα δρ Γκόντγουιν Μπάξτερ, το πρόσωπο του οποίου παραμορφώθηκε όταν ήταν νέος από τον χειρουργό πατέρα του.

Ο δρ. Μπάξτερ μεταμοσχεύει στο κρανίο μίας νεαρής γυναίκας, η οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας στον Τάμεση, προκειμένου να ξεφύγει από τον κακοποιητικό σύζυγο της, τον εγκέφαλο του εμβρύου που κυοφορούσε.

Όταν γίνεται σαφές ότι η Μπέλα (Έμμα Στόουν) επιθυμεί να εξερευνήσει μόνη της τον έξω κόσμο, ο δρ. Μπάξτερ έρχεται αντιμέτωπος με την πατρική συνειδητοποίηση ότι πρέπει να την αφήσει να φύγει.