Ο κόσμος των πλουσίων σήμερα έχει απομακρυνθεί δυσθεώρητα από τον κόσμο των φτωχών. Το κενό δεν καλύπτεται και όποιος θέλει να περάσει από το δεύτερο στο πρώτο, έχει να διανύσει μια διαδρομή που μοιάζει με αιώρηση στο χάος του διαστήματος. Ο Τζέιμς Μπάλαρντ έγραφε γι΄αυτή την απόσταση πριν από 20 χρόνια, με το βιβλίο του Super Cannes να παρουσιάζει μια πόλη όπου ο πλούτος αφαιρεί κάθε ενοχή και επιτρέπει τα πάντα σε όσους τον κατέχουν.

Η Εδέμ-Ολυμπία είναι μια πόλη-πρότυπο, ένα κοινωνικό πείραμα που εξελίσσεται σε κυρίαρχη τάση. Οι πλούσιοι του κόσμου έχτισαν στις κοσμοπολίτικες Κάννες ένα μέρος όπου είναι κυρίαρχοι και δεν υπόκεινται σε νόμους. Εκεί όπου τα όργανα της εξουσίας είναι στην υπηρεσία των πλουσίων και αυτό το λένε ανοιχτά.

Οι γύρω περιοχές, όπου υπάρχουν μετανάστες και κορίτσια που τα έχουν εκμεταλλευτεί ώστε να είναι μέρος ενός κυκλώματος trafficking, αποτελούν το πεδίο εκτόνωσης τους. Μέσα στην οχυρωμένη πόλη τους κάνουν τη δουλειά τους, κάνουν ναρκωτικά, κάνουν σεξουαλικά όργια, αλλά έξω απ΄αυτή δέρνουν ανθρώπους άλλου χρώματος, γίνονται δολοφόνοι, παιδεραστές, βιαστές και δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Η αστυνομία υπάρχει για να καλύπτει τις πράξεις τους και να εξαφανίζει τα στοιχεία των εγκλημάτων.

Όλη αυτή η ελευθερία φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με μια πλευρά του εαυτού του που την καταπίεζε και σε αναγκάζει είτε να ασπαστείς το τέρας που είσαι, είτε να το…σκοτώσεις. Ο γιατρός Ντέιβιντ Γκρίνγουντ σαπίζει ψυχικά και πνευματικά με τη ζωή στην Εδέμ-Ολυμπία και αποφασίζει να εκδικηθεί όσους έστησαν αυτό το λούνα παρκ ανθρώπινης κατρακύλας. Σκοτώνει 10 ανθρώπους και αυτοκτονεί.

Έξι μήνες μετά, ο Πολ και η Τζέιν Σινκλέρ μετακομίζουν στις Κάννες από το Λονδίνο, με την δεύτερη να είναι επιφορτισμένη για να αντικαταστήσει τον Γκρίνγουντ. Ο Πολ από την άλλη έχει άπλετο ελεύθερο χρόνο και αποφασίζει να εξετάσει τα κίνητρα του Γκρίνγουντ και πώς έφτασε να δολοφονήσει τόσους ανθρώπους, με πολλά από τα στοιχεία να μην δικαιολογούν την επίσημη αναφορά της αστυνομίας.

Σε αυτή του την αναζήτηση ο πρώην πιλότος Πολ θα περάσει από στάδια που πέρασε ο Γκρίνγουντ, θα μπει στον πειρασμό να κάνει σεξ με μια 14χρονη, θα μπει στο στόχαστρο των ιθυνόντων που δεν θέλουν κάποιος να διαταράξει τα μυστικά τους και θα ανακαλύψει ότι ο Γκρίνγουντ επέλεξε τη μόνη λύση που είχε.

Ο Τζέιμς Μπάλαρντ κριτικάρει με αυτή την ιστορία τον κακοφορμισμό που προκαλούν στον άνθρωπο ο σύγχρονος καπιταλισμός και η τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ αποτυπώνει τη σκληρή αλήθεια για την πλήρη σωματική και νοητική απελευθέρωση, που είναι ψυχική αιχμαλωσία. Οι κοινωνικές δικλείδες καταργούνται και αυτή η κατάργηση προκαλεί την αρρωστημένη ευχαρίστηση κάποιων, αλλά τον πόνο των άλλων.

Το Super Cannes είναι ένα προφητικό βιβλίο και αν το δει κανείς υπό το πρίσμα της εποχής του, δε μπορεί παρά να αναγνωρίσει στον Μπάλαρντ πως έχει διορατικότητα και καταφέρνει να φέρει και τον αναγνώστη αντιμέτωπο με όσα κρύβει μέσα του και φοβάται να ψάξει.

Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Σφακιανάκης Άρης & Σκάρου Hρώ