Είναι αυτή η φάση που θα σου πούμε ότι αν είχες ταξιδέψει με αυτό, πρέπει σιγά σιγά να αρχίσεις να κοιτάς τα ακροαστικά σου και άλλα σχετικά αστειάκια περί ηλικίας. Αν το θυμάσαι αυτό, είσαι μπάρμπας και τέτοια χαχανίστικα. Αυτό το πλοίο ήταν όντως ένας θρύλος των ελληνικών θαλασσών και σε μια εποχή πολύ κοντινή, μόλις πριν 15 χρόνια, έκανε από τα τελευταία του δρομολόγια. Φτιάχτηκε για να καλπάσει στα ύδατα του Αιγαίου και να γίνει ό,τι πιο γρήγορο υπάρχει. Για να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από τον Πειραιά προς Χίο και Λέσβο. Και το έκανε. Όμως, το ταξίδι του δεν θα άντεχε για πολύ καιρό.

Αίολος-Κεντέρης. Και Αίολος-Εξπρές 1 & 2. Δεν ήταν ένα πλοίο, ήταν ένα brand σε τρία πλοία, αλλά στην ίδια οικογένεια και με το ίδιο όραμα. Από τον Αίολο, τον Πατέρα των Ανέμων, και τον «Γιο του Ανέμου», τον Κώστα Κεντέρη, τα 3 πλοία που είχαν μέγιστη ταχύτητα τους 38 κόμβους, ήταν, για την εποχή τους, η επιτομή των σύγχρονων καταμαράν. Το Αίολος-Κεντέρης, το πρώτο πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 2000 στο ναυπηγείο Alsthom Leroux Naval S.A. της Γαλλίας για χάρη της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, έγινε το γρηγορότερο στο Αιγαίο.

Είχε μέγιστη χωρητικότητα τους 1.700 επιβάτες και τα 250 οχήματα και είχε θεωρηθεί ως το μέλλον της τεχνολογίας πλοίων για τότε. Όμως, ήταν μια τεχνολογία που δε μπορούσε να υποστηριχθεί σωστά και μέσα σε μια πενταετία, το πλοίο εμφάνισε σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω του ότι η συντήρηση ήταν πανάκριβη, είχε πολύ μεγάλη κατανάλωση και η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε να μακροημερεύσει.

Άδοξο φινάλε για το πλοίο-θρύλος

Κάπου το 2005, ήρθαν από την κατασκευαστική εταιρεία για να επιδιορθώσουν τα προβλήματα, όμως ήταν αδύνατο σε αυτές τις ταχύτητες και με αυτή την τεχνολογία το πλοίο να κάνει τόσο μεγάλα ταξίδια. Γι’ αυτό και άλλαξε νηολόγιο, με αφετηρία τον Πειραιά και πορεία προς Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη.

Ήταν το 2011 όταν τα 3 πλοία αποσύρθηκαν στα Αμπελάκια, στη Σαλαμίνα, και έμειναν ανενεργά για 5 χρόνια. Το 2016, το πλοίο Αίολος-Κεντέρης μεταφέρθηκε στην Ιταλία για να γίνει μέρος των δρομολογίων σύνδεσης του νησιού Αουγκούστα με τη Βαλέτα στη Μάλτα. Αυτό ήταν το πλάνο. Όταν ανακαλύφθηκε πως έχει χρέος 5 εκατομμύρια ευρώ, κατεσχέθη και τελείωσε η θρυλική του πορεία. Από τότε, βρίσκεται ημιβυθισμένο στην Αουγκούστα, ενώ τα άλλα δύο πλοία, τα Εξπρές, είναι στα Αμπελάκια.

Η εικόνα της εγκατάλειψης και της σήψης και στα 3, έρχεται να υπενθυμίσει πως ο χρόνος είναι αμείλικτος, αλλά και ότι πάντα θα μας κινητοποιεί η νοσταλγία.

Ο πολύ καλός videographer Michale Miller έχει καταγράψει στο κανάλι του στο Youtube τη σημερινή κατάσταση των τριών πλοίων, δη του Αίολος-Κεντέρης και τη μοιράζεται μαζί μας.

Δείτε και τις σχετικές φωτογραφίες που μας έστειλε: