Το πρόβλημα με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Αθήνα θέτει επί τάπητος το Bloomberg και επιχειρεί να δώσει μία εξήγηση στο φαινόμενο που έχει δημιουργήσει με τη μορφή του ντόμινο μεγάλα προβλήματα στην στέγαση των κατοίκων της πόλης.

Είναι γεγονός, ότι στο Γκάζι, μια κάποτε υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή, πλέον οι τιμές των διαμερισμάτων είναι εφάμιλλες με εκείνες των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την Στοκχόλμη και σε αντίθεση με τις μειώσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Bloomberg Αθήνα

Bloomberg: Χτύπησε «κόκκινο» η αύξηση τιμών στα ακίνητα της Αθήνας

Σε μία πρώτη ανάγνωση, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η άνοδος σχετίζεται με τις μακρές, αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια εμπλέκονται σε νομικές υποθέσεις ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Παράλληλα το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη και για το λόγο αυτό η έλλειψη κατοικιών παίρνει το πάνω χέρι στις περισσότερες πόλεις.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση τιμών κατοικιών στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών που παρακολουθείται από το Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορους παρόχους.

Ορισμένα είναι ζητούμενες τιμές και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές.

Οι τιμές της Αθήνας προέρχονται από έναν δείκτη του Σπιτογάτου, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες ζητούμενες τιμές στις πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια προέβη σε μέσο όρο αυτών των επιπέδων για να δημιουργήσει μια τιμή σε ολόκληρη την πόλη.

Σύμφωνα με τις Ενώσεις Ακινήτων Αθηνών – Αττικής, η ραγδαία άνοδος των τιμών σχετίζεται και την τεράστια ζήτηση από το πρόγραμμα Golden Visa.

Bloomberg Αθήνα

Bloomberg: Ανάκαμψη της οικονομίας

Εκτός από την έλλειψη κατοικιών, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και η κατά κεφαλήν παραγωγή αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος -μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ αμέσως μετά την αποφυγή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ το 2015.

Bloomberg: Γκάζι, Γλυφάδα, Ελληνικό

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές, όπως το Γκάζι, σε περιζήτητες γειτονιές. Ακόμη και πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Tεχνόπολη -ένα παλιό εργοστάσιο φυσικού αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το αριστοκρατικό προάστιο της Γλυφάδας, εμφανίζονται πολυτελή συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες και στο Ελληνικό. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της πόλης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ -το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα- θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Σε μία γενική εικόνα πάντως η άνοδος στις τιμές ακινήτων σε όλη την περιοχή του κέντρου της Αθήνας είναι πολύ υψηλή με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στέγασης στους κατοίκους.