Τις δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου που έκρυβε στην τουαλέτα του μάλλον τις γνωρίζετε. Τα τρεχάματα που έχει με την πρώην πορνοστάρ που τον έχει μηνύσει για σεξουαλική παρενόχληση προφανώς τα’ χετε αντιληφθεί. Αυτό που έχει περάσει στα ψιλά, κυρίως στην ελληνική ειδησεογραφία, είναι ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται και για εκτεταμένη απάτη. Όχι γενικώς και αορίστως, αλλά σε δίκη, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.

Πιο σωστό, βέβαια, είναι να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα το’ χει σχεδόν όλη η οικογένεια, όχι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός από τον πρώην πλανητάρχη κατηγορούμενοι βρίσκονται τρία από τα παιδιά του (Ντόναλντ Τζούνιορ, Ιβάνκα και Έρικ), αλλά και διευθυντικά στελέχη του επιχειρηματικού του ομίλου, καθώς και ο ίδιος ο όμιλος. Απέναντί τους βρίσκουν την γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς, με την οποία ο Τραμπ έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια λεκτική μάχη. Να, λοιπόν, που η διαμάχη τους πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Το γραφείο της γενικής εισαγγελίας άσκησε δίωξη εναντίον τους ότι επί χρόνια διόγκωσαν τόσο τον πλούτο του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τις αξίες πολλών από τα ακίνητά του στις οικονομικές καταστάσεις, για να αποφύγουν την βαριά φορολογία. Επειδή πολλά ακίνητα βρίσκονται στο όνομα των παιδιών του Τραμπ, τα παίρνει η μπάλα των κατηγοριών. Κατηγορούνται, επίσης, για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, έκδοση ψευδών οικονομικών καταστάσεων και συνωμοσία. Η γενική εισαγγελέας κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υπερεκτίμησε την περιουσία του κατά δισεκατομμύρια δολάρια και την αξία πολλών ακινήτων κατά εκατοντάδες εκατομμύρια.

Πρόστιμο – μαμούθ 250 εκ. δολάρια για Ντόναλντ Τραμπ

Το γραφείο της Τζέιμς αξιώνει αποζημίωση 250 εκατ. δολάρια και μια σειρά από κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν σοβαρά την ικανότητα των Τραμπ να κάνουν επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται, βέβαια, για αστική υπόθεση και όχι για ποινική, οπότε οι κατηγορούμενοι δεν κινδυνεύουν με φυλάκιση. Στην ιεραρχία των προβλημάτων του Τραμπ μπορεί αυτό να λογίζεται ως το τελευταίο. Αν καταδικαστεί, θα στοιχίσει σοβαρά στο πορτοφόλι του, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί, πιο σοβαρά.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν παρουσιάσει τις απόψεις τους για την υπόθεση. Ο Τραμπ, φυσικά, δήλωσε αθώος απ’ όποιοδήποτε αδίκημα. Ο Κρις Κις, δικηγόρος του Τραμπ, είπε στον δικαστή ότι οι δηλώσεις ήταν αληθινές και ακριβείς από κάθε υλική άποψη.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο δικαστήριο για εναρκτήριες δηλώσεις το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Είχε πει ότι σχεδίαζε να παραστεί τουλάχιστον την πρώτη ημέρα της πολιτικής δίκης. Οι φωτογράφοι επετράπη για λίγο στην αίθουσα του δικαστηρίου και τον φωτογράφισαν να κάθεται στο τραπέζι υπεράσπισης μαζί με τους δικηγόρους του. Πέραν τούτου, η παρουσία του δεν θεωρείται απαραίτητη, οπότε όσοι πρόλαβαν να βγάλουν φωτογραφίες είναι τυχεροί. Δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία.

Η πρόθεση του Τραμπ αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια δικαστική κατάθεση που σχετίζεται με μια ξεχωριστή υπόθεση: τη μήνυση του Τραμπ εναντίον του πρώην δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν. Ο δικαστής σε εκείνη την υπόθεση σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει να αναβληθεί μια προγραμματισμένη κατάθεση στις 3 Οκτωβρίου, επειδή θα έρχονταν σε αντίθεση με τα σχέδιά του να παραστεί την πρώτη εβδομάδα αυτής της δίκης.

Ο δικαστής που προεδρεύει αυτής της υπόθεσης είναι ο Άρθουρ Ένγκορον, ο οποίος διορίστηκε για πρώτη φορά από τον τότε κυβερνήτη Άντριου Κουόμο. Ανήκει στους Δημοκρατικούς, οπότε και ιδεολογικά είναι αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Απρίλιο του 2022, ο Ένγκορον περιφρόνησε τον Τραμπ επειδή αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που είχε κλητεύσει η γενική εισαγγελέας Τζέιμς και επέβαλε πρόστιμο 10.000 δολαρίων την ημέρα. Απέρριψε, επίσης, επανειλημμένα τις προσπάθειες των δικηγόρων του Τραμπ να καθυστερήσουν την ημερομηνία της δίκης.

Μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας

Ο δικαστής ζήτησε από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους να εκκαθαρίσουν τα ημερολόγιά τους μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η δίκη μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ. Τόσο ο Τραμπ, όσο και τα παιδιά του μπορούν να καταθέσουν, μάλιστα τα ονόματά τους βρίσκονται σε προκαταρκτικές λίστες μαρτύρων που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν εγγυάται ότι θα κληθούν να καταθέσουν, ωστόσο αν παραστούν στο δικαστήριο, αυτό θα είναι σαν μάρτυρες.

Η μόνη δήλωση που έκανε ο  Ντόναλντ Τραμπ μέσα ενημέρωσης αφού έφτασε στο δικαστήριο τη Δευτέρα ήταν: «Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια προσπάθεια να με βλάψουν σε εκλογές». Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ένγκορον «πολιτικό χάκερ» και «εξοργισμένο δικαστή που μισεί τον Τραμπ». Επί χρόνια κακολογούσε την Τζέιμς και την έρευνα, κατηγορώντας την ότι τον καταδίωκε για πολιτικό όφελος. Είχε φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να μηνύσει και την (επίσης Δημοκρατική) Τζέιμς τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να σταματήσει την έρευνά της πριν από την ολοκλήρωσή της.

** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.

** Φωτογραφία: Getty Images