Νέες αυξήσεις στα επιτόκια προανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Ανόβερο, εξηγώντας πως «σήμερα ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό μας».

«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να το επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό μας και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα», τόνισε η ίδια.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον κύκλο των αυξήσεών μας μέχρι να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης, την οικονομία και τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, αναδεικνύοντας και την άλλη όψη του νομίσματος: τις επιπτώσεις στο κόστος χρηματοδότησης νοικοκυριών- επιχειρήσεων, αλλά και την πίεση που θα ασκηθεί στις κυβερνήσεις να «μαζέψουν» τα μέτρα στήριξης.