Στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, οι διακοπές είναι αισθητά πιο οικονομικές για τους Γερμανούς παραθεριστές απ’ ό,τι στην ίδια τη χώρα τους.

Η Ελλάδα δε, εμφανίζεται κατά 21% φθηνότερη, ενώ πάνω από 50% λιγότερο θα πληρώσουν οι Γερμανοί για διακοπές στην Αλβανία ή την Τουρκία, σε σχέση με τον παραθερισμό στη χώρα τους, σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) .

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρισης τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων, που αφορούσαν τον Μάρτιο του 2023, βάσει του οποίου το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων μειώνει τους προϋπολογισμούς πολλών καταναλωτών στη Γερμανία για ταξίδια διακοπών.

Το επίπεδο τιμών για τις υπηρεσίες εστιατορίων και ξενοδοχείων είναι σημαντικά χαμηλότερο στις χώρες της νότιας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης από ό,τι στη Γερμανία, εν συγκρίσει με τιε ίδιες υπηρεσίες που είναι πιο ακριβές σε προορισμούς στα βόρεια και δυτικά της ηπείρου.

Εκτός από την Αλβανία και την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, σημειώνει κατά 46% πιο χαμηλές τιμές από τη Γερμανία, την ώρα που οι δύο πρώτες φτάνουν το 50%, η Ισπανία 18% και η Κροατία 17%.

Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι 5% φθηνότερα από ό,τι στη Γερμανία, ενώ σημαντικά φθηνότερα κατά 28%, είναι στην Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Η Ελβετία στην κορυφή

Οι διακοπές στη Βόρεια Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες της Γερμανίας είναι ακριβότερες και μάλιστα με σημαντικές διαφορές κατά περιπτώσεις. Από όλες τις επιλεγμένες χώρες διακοπών, το επίπεδο είναι υψηλότερο στην Ελβετία, με τις τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων να είναι 61% υψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία και τη χώρα να αποτελεί την πιο ακριβή επιλογή για τους Γερμανούς ταξιδιώτες. Ακολουθούν η Ισλανδία (53%), η Δανία (44%) και η Νορβηγία (40,8%).

Η Φινλανδία είναι λίγο φθηνότερη σε σύγκριση, αλλά οι διακοπές στη χώρα για τους Γερμανούς είναι 25% πιο ακριβές από ό,τι στη Γερμανία. Στην Ιρλανδία, οι Γερμανοί τουρίστες πρέπει να πληρώσουν 21% περισσότερο, στη Σουηδία οι διακοπές κοστίζουν 17% περισσότερο και στην Αυστρία 15% περισσότερο. Η Γαλλία είναι πιο ακριβή μόλις κατά 8%.