Ένα από τα πιο δημοφιλή hashatgs στο Χ τις τελευταίες εβδομάδες είναι το #MoscowMusk. Το λογοπαίγνιο με το επώνυμο του Ίλον Μασκ και το όνομα της ρωσικής πρωτεύουσας έχει σαφή στόχευση: Να συνδέσει τον Μασκ με τον Πούτιν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες όταν ο Τάκερ Κάρλσον, ο δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής που συνεργάζεται πια αποκλειστικά με το Χ πήγε στη Ρωσία, θαύμασε το μετρό της Μόσχας, το βρήκε ανώτερο από τα αμερικανικά, πήγε σ’ ένα μίνι-μάρκετ και το βρήκε καλύτερο από τα αμερικανικά, και πήρε συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν προσθέσει κανείς και τις αναρτήσεις του Ίλον Μασκ στο μέσο του, με τις οποίες ασκεί πιέσεις στη Γερουσία να μην εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, έχει την πλήρη εικόνα. Μάλιστα υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο μιας εκδήλωσης στο Χ, στο οποίο ο Μασκ ακούγεται να λέει «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος στην κόλαση να χάσει ο Πούτιν».

Πολλή Ρωσία, κι άλλη Ρωσία, και ξανά μανά πάλι Ρωσία. Όλη η προσοχή του Ίλον Μασκ είναι στραμμένη εκεί.

Τι έχει στο μυαλό του ο Ίλον Μασκ; - Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως αβαντάρει τον Πούτιν και παίζει περίεργο παιχνίδι
(Photo credits: Michael Buckner/Variety via Getty Images)

Τι κάνει ο Ίλον Μασκ για τη ρωσική προπαγάνδα;

Οι αντιδράσεις δεν αργούν. Ορισμένοι μιλούν για ασυμβίβαστο, αφού ο Μασκ δεν μπορεί να εκφράζει αυτές τις απόψεις, εναντίον της πολιτικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και παράλληλα να παίρνει αμυντικά έργα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο τι κάνει ο Ίλον Μασκ στο X για να αποτρέψει τη διαδικασία προπαγάνδας της Ρωσίας, η οποία είναι πάντα παρούσα κι αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τον Ιανουάριο η εταιρεία είπε ότι θα προσλάβει 100 νέους συντονιστές περιεχομένου. Βεβαίως το προηγούμενο διάστημα των δύο χρόνων είχε απολύσει σχεδόν 1.700 τέτοιους. Υπάρχει, πάντως, θέμα ασφάλειας στο Χ, αλλά δεν αναδείχτηκε από τη Ρωσία. Η Τέιλορ Σουίφτ και ορισμένες fake γυμνές φωτογραφίες της (αποδείχτηκε ότι ήταν αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το αν η πλατφόρμα τηρεί τις υποχρεώσεις της για την αστυνόμευση επιβλαβούς περιεχομένου. Η Επιτροπή, παράλληλα, ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιρροή της Ρωσίας και ειδικά για την ψεύτικη εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει, ότι η δημοκρατία δεν είναι καλύτερη από την απολυταρχία.

Ο Ίλον Μασκ προχώρησε και σε άλλες αλλαγές. Τον περασμένο Απρίλιο το Χ διέκοψε λογαριασμούς όπως το RT, πρώην Russia Today, που θεωρούνται συχνά ως όπλα προπαγάνδας των κυβερνήσεών τους (της Ρωσίας εν προκειμένω). Η κίνηση αυτή, όμως, όχι μόνο δεν περιόρισε την επιρροή των λογαριασμών, αλλά τους έφερε χιλιάδες νέους ακόλουθους. Αν το Κρεμλίνο εξαπολύσει όντως εκστρατείες παραπληροφόρησης, αυτές θα φτάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

ίλον μασκ
(Photo creditS: Frazer Harrison/Getty Images)

Έπειτα είναι και τα θέματα που αναδεικνύει ο Ίλον Μασκ στον προσωπικό του λογαριασμό, όπου έχει περισσότερους από 172 εκατομμύρια ακόλουθους και έχει μια βάση πιστών θαυμαστών. Οι αναρτήσεις έχουν να κάνουν με μια σειρά αμφιλεγόμενων θεμάτων, όπως την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ, την ακεραιότητα του συστήματος ψηφοφορίας και την πιθανότητα να σπρωχτεί η Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και την «υπνοβασία στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μασκ επαινεθεί για τη βοήθεια της χώρας παρέχοντας το Starlink και τις αξιόπιστες επικοινωνίες του. Σημείωσε κι ο ίδιος ότι οι εταιρείες του «μάλλον έχουν κάνει περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οτιδήποτε άλλο». Βεβαίως αξιωματούχοι της Ουκρανίας λένε ότι και οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν χιλιάδες τερματικούς σταθμούς Starlink της SpaceX, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας. Κάτι που ο Ίλον Μασκ αρνείται.

Υπάρχει γενικώς η υποψία ότι ο Πούτιν χρησιμοποιούσε τον Μασκ για να στείλει μηνύματα στη Δύση, που φούντωσε όταν ο δισεκατομμυριούχος κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη ειρηνευτική πρόταση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια πρόταση πολύ… φιλορωσική, που βέβαια δεν συζητήθηκε καν. Βεβαίως ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη μόνο μία φορά «και αυτό πριν από περίπου 18 μήνες».

Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι ο Ίλον Μασκ είχε αρνηθεί ένα αίτημα της Ουκρανίας να επιτρέψει στο Starlink στην Κριμαία να επιτρέψει μια επίθεση σε ρωσικά πλοία. Ο Μασκ υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι προσπαθούσε να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Ο Μασκ, πάντως, δεν είναι μόνος στην αντίθεσή του στην αποστολή περισσότερης βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι υψηλού προφίλ είναι κατά της προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.

** Φωτογραφίες: Getty Images