Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, το δανέζικο τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και χημικών με λιβεριανή σημαία που δέχθηκε επίθεση στις 25 Μαρτίου στον Κόλπο της Γουινέας, εντοπίστηκε και διασώθηκε στα ανοικτά των ακτών του Σαο Τομέ και Πρίνσιπε, ωστόσο ένα μέρος του πληρώματος απήχθη.

Πρόκειται για το «Monjasa Reformer», το οποίο βρέθηκε την Πέμπτη χάρη στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό, αλλά μόνο κάποια από τα 16 μέλη του πληρώματος βρισκόταν ακόμα επάνω στο πλοίο, όπως ανέφερε η εταιρία. Όταν έφθασαν οι Γάλλοι στρατιώτες, «οι πειρατές είχαν εγκαταλείψει το πλοίο και είχαν πάρει μαζί τους κάποια μέλη του πληρώματος», τονίζει χαρακτηριστικά η δανέζικη πλοιοκτήτρια εταιρία. «Τα άλλα μέλη του πληρώματος που διεσώθησαν είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλές περιβάλλον».

Η εταιρία δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τον αριθμό των ομήρων ή την εθνικότητά τους.

Πάντως, σύμφωνα με τη Monjasa, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο σκάφος ή το φορτίο του.

Το σκάφος, μήκους 135 μέτρων, δέχθηκε επίθεση το Σάββατο το βράδυ σε απόσταση περίπου 140 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Πουάντ-Νουάρ του Κονγκό. Η επίθεση ανακοινώθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία την Τρίτη, ύστερα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρξε επικοινωνία με το πλήρωμα. Το πλήρωμα πρόλαβε να αναφέρει ότι είχε καταφύγει σε ‘δωμάτιο πανικού’ στο σκάφος, πριν διακοπεί η επικοινωνία.

Ο Κόλπος της Γουινέας έχει γίνει παγκόσμιο hotspot πειρατείας τα τελευταία χρόνια αν και τα περιστατικά έχουν μειωθεί εκεί από το 2021.