Την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνοντας για το καλό κλίμα στην σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, που κατέληξε στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, βρέθηκαν συμφωνίες εμπορικού χαρακτήρα, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα. Σε σχετική του δήλωση ο Ερντογάν ανέφερε την πρόθεσή του να προμηθεύει την Ελλάδα με ενέργεια, η οποία παράγεται στα τουρκικά πυρηνικά εργοστάσια!

Επιδιώκοντας να δείξει ότι τείνει χείρα φιλίας προς την ελληνική πλευρά, ο Ερντογάν τόνισε εκ νέου πως επιθυμεί ηρεμία «χωρίς dogfights» στο Αιγαίο, δηλαδή αερομαχίες μεταξύ των δυο πλευρών. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επισημαίνοντας πως, σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό του είπε: «Θα ήθελα να σε δω να βρίσκεσαι στο πλευρό της Παλαιστίνης».

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη». Ο ίδιος εξήγησε ότι πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους από το 2017 μετά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, «το οποίο ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, το 2016».

Αναφέρομενος στις επαφές του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είπε: «Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας». Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, υπογραμμίζοντας από την πλευρά του: «Θέσαμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Διακήρυξη των Αθηνών

Επιστέγασμα του καλού κλίματος των δυο πλευρών, χαρακτήρισε ο Ερντογάν την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών. «Υπέγραψα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων». Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η συνέχιση των διμερών επαφών σε επίπεδο αρχηγών – κρατών θα γίνει μετά από πρόσκληση του ιδίου στον «φίλο» Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2024.

Ειδικά για το θέμα της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, την οποία αποκάλεσε και «τουρκική», ο Ερντογάν είπε: «Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα μειονοτικά δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

Συνεργασία και για την πυρηνική ενέργεια!

Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα, ο  Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις προοπτικές πιθανής συνεργασίας, κάνοντας λόγο ακόμα και για «πυρηνική συνεργασία». «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παράσχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε έναν ενεργειακό κόμβο στο Ατασεχίρ», είπε ο Ερντογάν.

Κέντρο φυσικού αερίου στην Θράκη

«Αποφασίσαμε να γίνουμε κέντρο για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Θράκη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα αυτό», υπογράμμισε ο Ερντογάν. Προς τούτο, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν κυρίως αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής». «Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να προσπαθήσουμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αντλήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Ερντογάν.

«Δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου»

Επαναλαμβάνοντας την αναφορά του για το «μισογεμάτο» ποτήρι, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα της «δίκαιης κατανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής μας». «Η ευχή μας είναι: Ας προχωρήσουμε με το ποτήρι μισογεμάτο και όχι με την άδεια πλευρά», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι η ίδια από την αρχή. Όπως δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, έτσι έχουμε ισχυρή βούληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, ένας χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις. Αυτή η διάσκεψη που προτείνουμε να διοργανώσουμε θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτής της βάσης», τόνισε ο Ερντογάν.

Τέλος στις αερομαχίες;

Την πρόθεσή του να μπει τέλος στις αερομαχίες (dogfights) στο Αιγαίο εξέφρασε ο Ερντογάν. «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε», είπε εμφατικά ο Ερντογάν προσθέτοντας: «Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους».

Μιλώντας για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν είπε: «Οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε». «Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δουλεύουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα λογιστική κόστους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

«Είπα στον Μητσοτάκη: ‘Θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης’. Του είπα: ‘Θα ήθελα να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν (στον ΟΗΕ) και να είχατε συνταχθεί με αυτές τις 121 χώρες’», είπε ο Ερντογάν προσδοκώντας σε νίκη των Παλαιστινίων. Ο Ερντογάν μίλησε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα». «Ορισμένες χώρες θα αναγκαστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έστω και με καθυστέρηση, λόγω των πεποιθήσεών τους για την προστασία του διεθνούς δικαίου, της ευαισθησίας τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των σκέψεών τους για τη μείωση των πυρηνικών απειλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε πλήρη πίστη ότι η Παλαιστίνη θα κερδίζει κάθε φορά», υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει τη νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και την αποκατάσταση της δέσμευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν θέλουμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα, αν δεν θέλουμε ένα γελοιοποιημένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε την Παλαιστίνη να νικήσει. Διαφορετικά, το δίκαιο των ισχυρών και των καταπιεστών θα επικρατήσει, πράγμα που θα σημάνει καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο Ερντογάν.