Η πτώση των μετοχών και η άνοδος των επιτοκίων επηρέασαν, φέτος, αρνητικά τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις 2.640 άνθρωποι είχαν δεκαψήφια περιουσία, έναντι 2.668 πέρσι.

Συνολικά, σύμφωνα με το «Forbes», οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν πλούτο ύψους 12,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας πτώση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια του Μαρτίου του 2022. Σχεδόν η μισή λίστα είναι… φτωχότερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, ο οποίος έπεσε από το νούμερο 1 στο νούμερο 2 αφού η ακριβή εξαγορά του Twitter επηρέασε τις μετοχές της Tesla.

Έτσι, ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, παίρνει τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας πολίτης της Γαλλίας ηγείται της κατάταξης. Πάντως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με 735 άτομα στη λίστα, η περιουσία των οποίων αγγίζει τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα (συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) παραμένει δεύτερη, με 562 δισεκατομμυριούχους και περιουσία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την Ινδία, με 169 δισεκατομμυριούχους που κατέχουν συνολικά 675 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Ο Μπερνάρ Αρνό εποπτεύει την αυτοκρατορία της LVMH με 75 μάρκες μόδας και καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και της Sephora και τα χρήματά του είναι πάρα πολλά, αφού αγγίζουν τα 211 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2021, η LVMH εξαγόρασε το αμερικανικό κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co έναντι 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγορά πολυτελούς μάρκας που έχει γίνει ποτέ. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Agache του Μπερνάρ Αρνό υποστηρίζει την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Aglaé Ventures, η οποία έχει επενδύσεις σε εταιρείες όπως η μητρική του TikTok, ByteDance, και του Netflix.

Έλον Μασκ, στη δεύτερη θέση εξαιτίας του Twitter

Ο Έλον Μασκ ήταν συνιδρυτής έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η εταιρεία παραγωγής πυραύλων SpaceX και η εταιρεία κατασκευής σηράγγων Boring Company. Ήταν, επίσης, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη μέχρι και την εξαγορά του Twitter, επομένως σήμερα διαθέτει περί τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, ο ίδιος κατέχει περίπου το 23% της Tesla μεταξύ μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης, αλλά έχει δεσμεύσει περισσότερες από τις μισές μετοχές του ως εγγύηση για δάνεια. Η SpaceX, που ιδρύθηκε το 2002, αξίζει 127 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού τετραπλασίασε την αξία της μέσα σε τρία χρόνια. Η Boring Company συγκέντρωσε 675 εκατομμύρια δολάρια, τον Απρίλιο του 2022, με αποτίμηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως γνωστόν, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία στον Έλον Μασκ έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2022. Η συμφωνία έκλεισε, τον Οκτώβριο του 2022, αφού ο επιχειρηματίας προσπάθησε να υπαναχωρήσει και το Twitter υπέβαλε μήνυση. Ο ίδιος κατέχει, πλέον, το εκτιμώμενο 74% της εταιρείας.

Τζεφ Μπέζος, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, το 1994, από το γκαράζ του στο Σιάτλ. Πάντως, τον Ιούλιο του 2021, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος. Σήμερα κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% της εταιρείας και η περιουσία του αγγίζει τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα, ο ίδιος και η σύζυγός του χώρισαν το 2019 έπειτα από 25 χρόνια γάμου και ο ίδιος μεταβίβασε το ένα τέταρτο του – τότε – 16% του μεριδίου του στην Amazon σε εκείνη. Μάλιστα, ο Τζεφ Μπέζος έχει δωρίσει μετοχές αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, το 2022, αν και δεν είναι σαφές ποιες οργανώσεις έλαβαν αυτές τις μετοχές.

Επίσης, ο Τζεφ Μπέζος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «The Washington Post», αλλά και της Blue Origin, μιας αεροδιαστημικής εταιρείας που αναπτύσσει πυραύλους. Μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος πέταξε για λίγα λεπτά στο διάστημα με έναν από αυτούς τον Ιούλιο του 2021.

Τέλος, ο Τζεφ Μπέζος δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, τον Νοέμβριο του 2022, ότι σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Photo credits: Shutterstock