Έκπληκτη φαίνεται πως έμεινε αρχικά, αν όχι δυσαρεστημένη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στη διμερή συνάντησή της με τον Καναδό ομόλογό της, Τζάστιν Τριντό, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία.

Η αμηχανία της προκύπτει από το γεγονός ότι ό Τριντό, ανήσυχος για ορισμένες από τις θέσεις που υιοθετεί η Ιταλία αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προσεγγίζει εξαρχής το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι οι δυο τους θα συζητούσαν στη βάση μιας πολυθεματικής ατζέντας, ξαφνιάζοντάς την δυσάρεστα. Έτσι τουλάχιστον δείχνει το ενοχλημένο και απορημένο ύφος της στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα καναδικά ΜΜΕ.

Η απάντηση της Μελόνι

Τον περασμένο Μάρτιο ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατήγγειλαν ως «ομοφοβική» την κίνηση της κυβέρνησης Μελόνι να καλέσει τον Δήμο του Μιλάνου να σταματήσει να καταγράφει αυτόματα στα μητρώα της πόλης και τα ομόφυλα ζευγάρια γονέων. Το Μιλάνο πάντως, ήταν η τελευταία μεγάλη πόλη της Ιταλίας που υιοθετούσε την ίδια πρακτική που για λίγο διάστημα εφαρμοζόταν και στη Ρώμη, στο Τορίνο, στη Νάπολη και αλλού, αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διευκόλυνε το 2016 τους ομοφυλόφιλους να υιοθετήσουν το βιολογικό παιδί του συντρόφου τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Καναδού πρωθυπουργού πάντως, αναφορικά με τη συνάντηση Τριντό – Μελόνι, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». «Η πρωθυπουργός Μελόνι απάντησε ότι η κυβέρνησή της συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις και δεν παρεκκλίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε.

Και μολονότι το σημείωμα της καναδικής κυβέρνησης αφιέρωσε μόνον δύο γραμμές στο συμβάν, «η αντίδραση της Μελόνι, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, παραμένει εύγλωττη», σχολιάζει η ιταλική Corriere della Sera.