Όπως μετέδωσε η Μόσχα, μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο. Εκφράζονται φόβοι για νέα περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πηγές που πρόσκεινται στη Ρωσία έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν ένα σύννεφο τοξικού αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη έκταση κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών συνόρων και όπου στεγάζεται ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, με τη Ρωσία να είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς παγκοσμίως. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων αν εκτεθούν σε αυτή.

Η Μόσχα δήλωσε ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό αμμωνίας ενώ το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από τους επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η νέα απειλή έρχεται μια μέρα μετά την μεγάλη καταστροφή στο φράγμα Καχόβκα ανατινάχθηκε στη νότια Ουκρανία, μετά από μια σειρά εκρήξεων, πλημμυρίζοντας 24 χωριά στη Χερσώνα και απειλώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ξέμειναν από πόσιμο νερό και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος 2.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό Τολιάτι, διαπερνά τον ποταμό Βόλγα και τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Ο αγωγός είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μεγάλες ποσότητες αερίου αμμωνίας εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες εκεί.

Ζαχάροβα: Θα χρειασθούν 1-3 μήνες για την επισκευή του αγωγού αμμωνίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι θα χρειασθούν 1-3 μήνες για να επισκευασθούν οι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός.