Νέα μελέτη έδειξε πώς η πλουσιότερη πόλη στον κόσμο είναι η Νέα Υόρκη καθώς διαθέτει περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, η Νέα Υόρκη φιλοξενεί 340.000 εκατομμυριούχους καθώς και 58 δισεκατομμυριούχους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Τόκιο με 290.000 εκατομμυριούχους και 14 δισεκατομμυριούχους, ενώ η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο ήρθε στην τρίτη θέση με 285.000 εκατομμυριούχους, αλλά πολύ μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (63).

Δεδομένα και στοιχεία από 97 πόλεις

Τα ευρήματα καταρτίστηκαν από τον επενδυτικό όμιλο Henley & Partners και εξέτασαν στοιχεία από 97 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα εξέτασαν τον αριθμό του πληθυσμού των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων στις πόλεις, καθώς και την ποσοστιαία αύξηση των ατόμων υψηλού πλούτου στις πόλεις αυτές από το 2012 έως το 2022.

Ποιες πόλεις περιλαμβάνει η πρώτη δεκάδα

Στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως βρίσκονταν τρεις πόλεις των ΗΠΑ -η Νέα Υόρκη, η Bay Area (όπου ζει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ) και το Λος Άντζελες-, καθώς και τρεις κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ. Η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε στην πρώτη δεκάδα είναι το Λονδίνο (βρέθηκε στην 4η θέση), με 258.000 εκατομμυριούχους και 36 δισεκατομμυριούχους.

Από τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν όλες τις άλλες χώρες, με συνολικά 10 πόλεις να μπαίνουν στη λίστα, ενώ ακολουθεί η Κίνα, με πέντε πόλεις στις πρώτες 50 θέσεις παγκοσμίως. Η Αυστραλία ακολουθεί, με τέσσερις πόλεις στην πρώτη 50άδα.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε εκατομμυριούχους

Όσον αφορά στην αύξηση των ατόμων υψηλού πλούτου, η Χανγκζού της Κίνας βρέθηκε στην πρώτη θέση, με αύξηση 105%, ενώ το Όστιν του Τέξας ακολούθησε με αύξηση 102%. Ακολούθησαν το Σενζέν της Κίνας με αύξηση 98%, το Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα με αύξηση 90% και το Σκοτσντέιλ της Αριζόνα με αύξηση 88%.

Άλλες παγκόσμιες πόλεις στην πρώτη δεκάδα για την αύξηση της υψηλής περιουσίας ήταν η Μπενγκαλούρου της Ινδίας, η Γκουανζού της Κίνας, η Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ και η Χιντεραμπάντ στην Ινδία.

Νέα Υόρκη

Η λίστα με τις 10 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου

Αντιθέτως, η Ρωσία είχε τη μεγαλύτερη απώλεια ατόμων υψηλού πλούτου με μείωση 45%, ενώ η Αγία Πετρούπολη ακολούθησε με μείωση 38%. Το Χονγκ Κονγκ έχασε το 27% των ατόμων υψηλού πλούτου από το 2012, ενώ Λονδίνο και Εδιμβούργο έχασαν το 15% και 12% των δικών τους.

Η θέση της Αθήνας

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Αθήνα είναι η μόνη ελληνική πόλη που μπήκε στη λίστα με τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 43η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη του ομίλου Henley & Partners, στην Αθήνα κατοικούν 23.100 εκατομμυριούχοι, εκ των οποίων 38 πολυεκατομμυριούχοι και 2 δισεκατομμυριούχοι. Όσο για τον δείκτη υψηλού πλούτου, σημείωσε μείωση κατά 3% τη δεκαετία 2012-2022.

Πηγή φωτογραφιών unsplash.com / David Tip, Redd F