Έκκληση για τον εντοπισμό 22 γυναικών που έχουν δολοφονηθεί και τα ονομάτα τους παραμένουν άγνωστα, κάνει η Interpol. Τα πτώματα βρέθηκαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία μεταξύ 1976 και 2019.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, αυτές οι γυναίκες δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από άλλες χώρες. Ποιοι είναι, από πού είναι και γιατί βρίσκονταν σε αυτές τις χώρες είναι άγνωστο.

Στο site της INTERPOL ανφέρεται χαρακτηριστικά:

«H INTERPOL έχει δημοσιεύσει μια ειδοποίηση για κάθε θύμα. Αυτές οι ειδοποιήσεις προορίζονται μόνο για την αστυνομία, επομένως δεν είναι δημόσιες. Αλλά έχουμε μοιραστεί λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων εικόνων αναδόμησης προσώπου και άλλων πιθανών αναγνωριστικών, με την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να τα αναγνωρίσει.

Εάν θυμάστε κάποιον φίλο, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφο που εξαφανίστηκε ξαφνικά, ρίξτε μια ματιά και επικοινωνήστε με την αρμόδια εθνική αστυνομική ομάδα μέσω της φόρμας σε κάθε σελίδα, εάν έχετε πληροφορίες για κάποιο από αυτά τα άτομα.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, αυτές οι γυναίκες δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από άλλες χώρες. Ποιες είναι, από πού είναι και γιατί βρίσκονταν σε αυτές τις χώρες είναι άγνωστο»

Την κίνηση της Interpol πυροδότησε μια ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας γυναίκας στο Άμστερνταμ, που βρέθηκε μέσα σε κάδο κοντά σε ένα ποτάμι.

Είναι η πρώτη φορά που η διεθνής αστυνομική ομάδα δημοσιοποιεί κατάλογο που αναζητά πληροφορίες για αγνώστων στοιχείων άτομα, καθώς συνήθως κυκλοφορούν μόνο εσωτερικά μεταξύ του δικτύου αστυνομικών δυνάμεων της Interpol σε όλο τον κόσμο. Οι ανακοινώσεις κυκλοφόρησαν ως μέρος της εκστρατείας «Operation Identify Me»,

Η γυναίκα που βρέθηκε στον κάδο του Άμστερνταμ το 1999 είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος. Η ιατροδικαστής Carina Van Leeuwen προσπάθησε να εξιχνιάσει τη δολοφονία το 2005 αφού για τρια περίπου χρόνια παρέμεινε άλυτη.

Έχοντας εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες, αυτή και ένας συνάδελφός της επικοινώνησαν με την αστυνομία στη γειτονική Γερμανία και το Βέλγιο και έμαθαν για πολλές ακόμη πιθανές υποθέσεις δολοφονίας με άγνωστες γυναίκες θύματα.

15 με 30 ετών τα θύματα

Η βελγική αστυνομία ανέφερε επτά υποθέσεις, η Γερμανία έξι και η Ολλανδία εννέα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών. Χωρίς να γνωρίζουν τα ονόματά τους ή ποιος τα σκότωσε, η αστυνομία λέει ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου.

Η πλήρης λίστα – διαθέσιμη στον ιστότοπο της Ιντερπόλ – περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις γυναίκες, φωτογραφίες πιθανών αντικειμένων ταυτοποίησης όπως ρούχα, κοσμήματα και τατουάζ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, νέες ανακατασκευές προσώπου και πληροφορίες για τις περιπτώσεις.

Η κ. van Leeuwen λέει ότι η εύρεση απαντήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας. “Αν δεν έχεις όνομα, δεν έχεις ιστορία. Είσαι απλώς ένας αριθμός. Και κανείς δεν είναι αριθμός”, εξηγεί.

Στην Ολλανδία, σχεδόν όλα τα άγνωστα πτώματα γυναικών φαίνεται να είναι υποθέσεις δολοφονίας, ενώ -λέει η αστυνομία- άγνωστοι άνδρες πέθαναν υπό διάφορες συνθήκες.

Σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, οι άνθρωποι μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ των χωρών πολύ εύκολα επειδή τα σύνορα είναι ανοιχτά. «Αυτή η επιχείρηση στοχεύει να δώσει πίσω σε αυτές τις γυναίκες τα ονόματά τους».

Πως εντοπίστηκε το πρώτο θύμα

Το σώμα της γυναίκας εντόπισε ένας ντόπιος, ο Jan Meijer, ο οποίος βγήκε με το σκάφος του για να ανασύρει έναν κάδο που είχε εντοπίσει ο γείτονάς του να επιπλέει στο ποτάμι που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του, στα περίχωρα της ολλανδικής πρωτεύουσας. Αλλά όταν η βάρκα χτύπησε τον κάδο, ο ίδιος αντιλήφθηκε πως ήταν πιο βαρύης από όσο περίμενε και είχε έντονη και άσχημη μυρωδιά. Ως πυροσβέστης, ο Γιαν είχε βρεθεί στο παρελθόν γύρω από πτώματα.

Ο ίδιος κάλεσε αμέσως την αστυνομία και όταν έφτασαν αναποδογύρισαν τον κάδο, με αποτέλεσμα το πτώμα να πέσει στο πάτωμα. Η γυναίκα φορούσε ένα χρυσό ρολόι στον δεξιό καρπό της, ενώ βρέθηκε και μία τσάντα με στάμπα από δέρμα φιδιού. Ακόμη στον κάδο βρέθηκαν και ανδρικά ρούχα τα οποία πιστεύουν ότι ανήκουν στο δράστη. Περιλαμβάνουν ένα σακάκι με ένα κόκκινο κυκλικό σύμβολο ραμμένο. Οι προσπάθειες αναγνώρισης του συμβόλου οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Κανένας ύποπτος δεν ανακρίθηκε ή συνελήφθη ποτέ σε σχέση με την υπόθεση.

«Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ», λέει η ιατροδικαστής

Η Carina λέει ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τη γυναίκα στον κάδο, ή τους άλλους που ερευνά. «Είσαι άτομο, έχεις όνομα, έχεις ιστορία και η ιστορία πρέπει να ειπωθεί μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν το τέλος είναι τραγικό και φρικτό».