Στα μέσα του 2019, οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι καταδίωκαν έναν εκ των διοικητών της Χαμάς, ο οποίος διακινούσε ιρανικό κεφάλαιο στη Γάζα.

Ο διοικητής «έτρεχε» ένα σύστημα εμβασμάτων, με το οποίο οι δικοί του πράκτορες μετέφεραν φυσικά μετρητά και αγαθά διασυνοριακά για να τακτοποιήσουν τα υπόλοιπα των πελατών. Αυτό το αποκαλούμενο δίκτυο χαουάλα, όπως είναι γνωστό στη Μέση Ανατολή, διοχέτευσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από το Ιράν στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Ο αντικαταστάτης του, ένας Παλαιστίνιος επιχειρηματίας που ονομάζεται Zuhair Shamlakh, άλλαξε στρατηγική για να αποφύγει τους Ισραηλινούς, στρεφόμενος στα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι ανταλλαγές χρημάτων του Shamlakh έστελναν ψηφιακά μάρκες σε φορείς στο εξωτερικό για να διευθετήσουν τα υπόλοιπά τους, σύμφωνα με νυν και πρώην ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους. Ό,τι στάλθηκε στα ψηφιακά πορτοφόλια που ελέγχονται από τα χρηματιστήρια που συνδέονται με τη Χαμάς, θα μπορούσε επίσης να ανταλλάσσεται με μετρητά στα γραφεία τους, στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτός ο άξονας βοήθησε τη Χαμάς και τις θυγατρικές της, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, να λάβουν μεγάλα ποσά από το Ιράν κατά τη διάρκεια των δύο ετών που προηγήθηκαν των επιθέσεων στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια χρήσης μιας νέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για τη μείωση των κινδύνων από τη μεταφορά φυσικών χρημάτων και αγαθών.

Από το 2021, το Εθνικό Γραφείο του Ισραήλ για την Αντιμετώπιση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας έχει εκδώσει επτά εντολές για την κατάσχεση κεφαλαίων κρυπτογράφησης.

Ψηφιακά πορτοφόλια που αναγνωρίζονται από το Εθνικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας του Ισραήλ (NBCTF)

Αξιωματούχοι του NBCTF δήλωσαν ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που έλαβαν τα χρηματιστήρια της Γάζας ήταν για τη Χαμάς, επικαλούμενοι ισραηλινές πληροφορίες που υπερέβαιναν την ανάλυση blockchain. Είπαν ότι οι συναλλαγές κρυπτογράφησης PIJ χρησιμοποίησαν επίσης το δίκτυο των επιχειρήσεων παροχής χρημάτων που βοηθούν τη Χαμάς και τις θυγατρικές της.

Ορισμένες από τις ανταλλαγές που εντόπισε το Ισραήλ μοιάζουν με τυπικές βιτρίνες που προσφέρουν διεθνείς μεταφορές χρημάτων. Μέρος των επιχειρήσεών τους περιελάμβανε νόμιμη δραστηριότητα, όπως εμπορικές πληρωμές και εμβάσματα, προκειμένου να δημιουργήσουν επαρκή ταμειακή ροή για να κρύψουν τη χρηματοδότηση των ισλαμιστικών ομάδων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι του NBCTF.

Είπαν, κατά καιρούς, όσο και τα μισά χρήματα που περνούσαν από τις ανταλλαγές πήγαιναν στη Χαμάς.

Η Χαμάς, ο Σαμλάχ και οι επιχειρήσεις του δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολίασε. Αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τις δυτικές κυρώσεις ως παράνομο οικονομικό πόλεμο και είπαν ότι το Ιράν έχει μυστικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που αποσκοπούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να χρηματοδοτήσουν τους περιφερειακούς του συμμάχους.

Ο Shamlakh, ιδιοκτήτης του χρηματιστηρίου Al Mutahadun, το οποίο αναφέρθηκε σε πέντε από τις εντολές κατάσχεσης, ήταν ο «κύριος ανταλλακτής χρημάτων» της Χαμάς που είχε επιφορτιστεί με τη διευθέτηση της μεταφοράς ιρανικών χρημάτων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιβλέπει το NBCTF.

Ο ιδιοκτήτης ενός άλλου χρηματιστηρίου, που ονομάζεται Dubai Money, ήταν «κλειδί στην οικονομική υποδομή της Χαμάς για ξέπλυμα και μεταφορά κεφαλαίων» από το εξωτερικό, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Μετά από μια εντολή του υπουργείου του 2020 για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, ο Shamlakh αρνήθηκε ότι ο Al Mutahadun έλαβε κεφάλαια από το Ιράν σε δήλωση που μεταδόθηκε από παλαιστινιακά μέσα, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ήταν «καθαρά ψέματα και συκοφαντία».

Από τότε, η κρυπτογράφηση είναι «ένα ουσιαστικό μέρος για την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του NBCTF.

Το Ιράν είναι εδώ και καιρό ο κύριος ευεργέτης της Χαμάς, με τις ΗΠΑ να δίνουν τακτική χρηματοδότηση από την Τεχεράνη σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Χαμάς έχει επίσης κερδίσει έσοδα από ένα παγκόσμιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, έχει συγκεντρώσει χρήματα μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων και έχει αφαιρέσει κεφάλαια από την επίσημη ξένη βοήθεια και τα φορολογικά έσοδα στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση το 1997, περιορίζοντας την πρόσβαση της ομάδας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει δυσκολέψει τη Χαμάς να αποκτήσει φυσικά μετρητά. Οι ερευνητές λένε ότι η ομάδα συχνά καταφεύγει σε ένα δίκτυο σηράγγων για λαθραία μεταφορά λογαριασμών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της Χαμάς από το Ιράν διοχετεύθηκε μέσω της αλυσίδας των εμπόρων hawala και των παρόχων χρηματικών υπηρεσιών που είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία.

Δυτικοί αξιωματούχοι πληροφοριών και ασφάλειας, λένε ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του συχνά κατέχουν ή ελέγχουν ανταλλακτήρια ως κρίσιμους κόμβους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τους.

«Αυτός είναι ο σιωπηλός τρόπος για να φέρουν χρήματα στη Γάζα», είπε ο Τομ Αλεξάντροβιτς, διευθυντής του τμήματος άμυνας στον κυβερνοχώρο στην Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ, η οποία έχει υποστηρίξει τις έρευνες κρυπτογράφησης του NBCTF.

Η χρήση ψηφιακών νομισμάτων από τη Χαμάς έχει εντείνει τον έλεγχο της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.

Ενώ οι συναλλαγές κρυπτογράφησης είναι ορατές σε δημόσια καθολικά blockchain, πολλές ξένες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι πελάτες για τις συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων έχουν αδύναμους ελέγχους συμμόρφωσης ή έχουν σχεδιαστεί για να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους.

Ενώ οι συναλλαγές κρυπτογράφησης είναι ορατές σε δημόσια καθολικά blockchain, πολλές ξένες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι πελάτες για τις συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων έχουν αδύναμους ελέγχους συμμόρφωσης ή έχουν σχεδιαστεί για να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα όρισε ξένες πλατφόρμες κρυπτογράφησης «μίκτη», που επιτρέπουν στους χρήστες να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα με σχετική ανωνυμία, ως κύριους κόμβους ξεπλύματος χρήματος για την καταπολέμηση της χρήσης τους από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Περισσότεροι από 100 αμερικανοί νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή τον περασμένο μήνα εκφράζοντας ανησυχία για τις «σοβαρές απειλές για την εθνική ασφάλεια» που δημιουργούνται από τη χρήση κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σε απάντηση στους νομοθέτες, το Ψηφιακό Εμπορικό Επιμελητήριο, μια ομάδα επιχειρηματικών λόμπι, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. «Η τεχνολογία Blockchain διευκολύνει την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που βασίζεται σε blockchain και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για την επιβολή του νόμου», ανέφερε.

Το Crypto στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο τον διοικητή Hamid Ahmed Khudari, ενώ βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε σε έναν δρόμο της Γάζας.

«Το Ιράν θα χρειαστεί να βρει έναν νέο άνθρωπο με χρήματα στη Γάζα», δήλωσε ο στρατός μετά το χτύπημα του Μαΐου 2019, προσθέτοντας ότι ο Χουντάρι ήταν κοντά στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, σε δήλωση εκείνη την εποχή αποκάλεσε τον Khudari «γενναιόδωρο και πιστό μουτζαχεντίν». Ένα παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι ο Khudari ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους νομισμάτων της περιοχής, που μοίραζε μισθούς σε φτωχούς κατοίκους και μαχητές.

Ο Σαμλάχ πήρε τη θέση του, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Το ανταλλακτήριό του Al Mutahadun διαφήμιζε στη σελίδα του στο Facebook μετατροπές για δολάρια, σέκελ και άλλα τοπικά νομίσματα στο γραφείο του στη Γάζα.

Οι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού άρχισαν να εντοπίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προς το Al Mutahadun και άλλες ανταλλαγές που ανήκουν στον Shamlakh, που προορίζονταν για τις Ταξιαρχίες Al-Qassam, ώστε να αγοράσουν όπλα και να πληρώσουν μαχητές.

Το NBCTF ανέλαβε δράση κατά της στροφής του Shamlakh στην κρυπτογράφηση το 2021.

Το γραφείο εξέδωσε την πρώτη του εντολή για κατάσχεση των κεφαλαίων κρυπτογράφησης του Al Mutahadun, στοχεύοντας 47 λογαριασμούς στο Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο. Ανέφερε ότι τα κεφάλαια είτε ανήκαν στην εταιρεία της Γάζας είτε «χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη ενός σοβαρού τρομοκρατικού εγκλήματος».

Ένας εκπρόσωπος της Binance είπε ότι ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες κυρώσεων, μπλοκάροντας έναν μικρό αριθμό λογαριασμών που συνδέονται με παράνομα κεφάλαια.

Αυτή και οι μεταγενέστερες εντολές επιδίωκαν να κατασχεθούν οι ίδιοι οι λογαριασμοί συναλλαγών κρυπτογράφησης των εταιρειών ανταλλαγής που ελέγχονται από τη Χαμάς, καθώς και οι λογαριασμοί των πελατών και τα ψηφιακά πορτοφόλια τους, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις ενέργειες. Είναι πιθανό ότι όλοι οι πελάτες δεν είχαν σχέση με τη Χαμάς.

Τα πορτοφόλια που εντοπίστηκαν στις εντολές κατάσχεσης πιθανότατα αντιπροσώπευαν μόνο ένα κλάσμα των πορτοφολιών που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, σύμφωνα με έναν πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος εργάστηκε στις έρευνες του NBCTF μέχρι φέτος.

«Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Η χρήση κρυπτογράφησης από τα χρηματιστήρια της Γάζας ήταν πιο περίπλοκη από τις προηγούμενες προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς στο bitcoin. Τα ψηφιακά πορτοφόλια που συνδέονται με τις εταιρείες διακινούσαν κεφάλαια συντριπτικά με τη μορφή της σύνδεσης του stablecoin σε ένα σύστημα blockchain που ονομάζεται Tron, το οποίο έχει αυξήσει το απόρρητο των χρηστών.

Για να κρύψουν την πορεία των χρημάτων, τα ανταλλακτήρια άλλαζαν συχνά τις διευθύνσεις πορτοφολιού που χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα και έστελναν κεφάλαια μέσω μίξερ, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Έλαβαν επίσης κεφάλαια από την Garantex, ένα μεγάλο ρωσικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, και από πολλά ιρανικά ανταλλακτήρια, σύμφωνα με την πρώην επίσημη έρευνα και την έρευνα ανάλυσης blockchain.

Μια εκπρόσωπος της Garantex είπε ότι τηρεί τα διεθνή πρότυπα συμμόρφωσης για το οικονομικό έγκλημα.

Το δίκτυο ανταλλαγής της Γάζας παραμένει ενεργό. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μια άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής που ονομάζεται AlKahira, η οποία μοιράζεται μια διεύθυνση και αριθμούς τηλεφώνου με το Dubai Money, δημοσίευσε μια διαφήμιση στο Facebook για αναλήψεις μετρητών και καταθέσεις μέσω tether στα δύο υποκαταστήματά της στη Γάζα.

Οι αξιωματούχοι του NBCTF δήλωσαν ότι το AlKahira και το Dubai Money συνδέονται και συνδέονται επίσης με άλλο οίκο ανταλλαγής χρημάτων στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο στόχευσε το γραφείο σε μια εντολή του Ιουλίου για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Αλ Καχίρα δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η AlKahira ειδοποιεί περιοδικά τους πελάτες της στη σελίδα της στο Facebook ότι «πλήρωνε χρήματα για τους μάρτυρες και τους τραυματίες μέσα στα υποκαταστήματά της». Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του ήταν στις 3 Οκτωβρίου, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση στο Ισραήλ.