Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιολάδου στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα.

Αν και η Ισπανία είναι στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών παραγωγής ελαιολάδου, καθώς παράγει το 40 με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, εντούτοις, η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Ακομα, γίνονται απόπειρες κλοπής ελαιολάδου και από μεγάλα ελαιοτριβεία, όπως πριν από ένα μήνα στην Κόρδοβα, σε ένα ελαιοτριβείο, όπου έκλεψαν περίπου 60.000 λίτρα. Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 400.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.

Κλοπές μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου έχουν καταγραφεί και σε ελαιοτριβεία της χώρας, όπως το «Marin Serrano El Lagar» στην Ανδαλουσία, όπου στα τέλη του περασμένου μήνα άγνωστοι διέφυγαν με περίπου 70.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 500.000 ευρώ, ή το «Terraverne» όπου αφαίρεσαν 6.000 λίτρα.

Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι ότι ενώ στην αρχή του χρόνου, το λίτρο το λάδι κόστιζε 6,91 ευρώ ενώ η τιμή του Σετεμβρίου έχει φτάσει στα 10,34 ευρώ.

Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ισπανίας, που προβλέπει πλέον και ποινές φυλάκισης έξι έως δεκαοκτώ μηνών για τους κατ’ εξακολούθηση κλέφτες στα σούπερ μάρκετ το πρόβλημα επιδεινώνεται.